Hit men inte längre - infarten till Sjöholmen är avstängd på grund av grävarbeten, med följden att skolbussen inte kan köra in i byn. Foto: Henrik Lindahl
En lösning skulle kunna vara att låta skolbarnen ta sig till fots eller på cykel via denna grusväg, och hoppa på bussen utanför avspärrningen. Men grusvägen är hårt trafikerad av arbetsfordon.

Grävarbeten stoppar skolbuss till Stehag

stehag Sydvattens arbete med att gräva ned en ny råvattenledning ställer till det inför torsdagens skolstart för elever som bor i Sjöholmen. Skolbussen kommer inte fram.

Det är på vägen in till Sjöholmen från Stehagshållet som Sydvatten och dess entreprenör Peab tvingats stänga av framkomligheten helt och hållet på grund av grävarbetena.
Därmed blir det stora bekymmer för skolbussen. Den kommer från Stockamöllan och kör in till Sjöholmen för att plocka upp ett tiotal elever innan den vänder och kör in till Stehag och Stehagskolan, för att sedan fortsätta till Eslöv.

Avstickaren inom Sjöholmen kommer bussen nu inte att kunna göra, och det är lättare sagt att lägga om rutten.
– Då skulle bussen behöva köra via Hänninge på Höörs sida kommungränsen. Det är en omväg på 40 minuter utan stopp, och för en skolbuss tar den ännu längre tid. Det går helt enkelt inte, det finns inte en chans, säger Marie Larsson, skolskjutssamordnare på Eslövs kommun.
På tisdagen träffade hon personal från Peab på plats i Sjöholmen för att diskutera vad man kan göra.
För de föräldrar som inte har möjlighet att själva hämta och lämna i Stehag med bil skulle en variant kunna vara att låta barnen gå eller cykla upp till korsningen med grusvägen mot Ringsjöbaden, nedanför gården Fairyhill, och kliva på bussen där. Alltså några hundra meter utanför Sjöholmen. Det bygger på att bussen kan vända där. Men det skulle i så fall innebära att barnen måste trängas med lastbilar och andra arbetsfordon som trafikerar grusvägen flitigt för närvarande.
– Och det känns inte riktigt bra, medger Marie Larsson.
De äldre eleverna, som går på högstadiet, skulle rent formellt kunna hänvisas till gång- och cykelvägen som går in till Stehag.
– Rent formellt skulle vi kunna kräva det. Högstadieelever ska enligt reglerna kunna promenera eller cykla fem kilometer.
Men för de yngre eleverna i låg- och mellanstadierna är maxavståndet till busshållplatsen tre respektive fyra kilometer och därmed måste kommunen ändå komma fram till någon lösning eftersom det är 3,5 kilometer mellan Sjöholmen och Stehag.

Marie Larsson hade flera möten inbokade under tisdagen om saken och hoppas kunna återkomma under onsdagen med besked om en lösning. Under alla omständigheter får Sjöholmens barnfamiljer räkna med extra krångel under den tid som vägavstängningen gäller, till den 26 januari.
– Det kommer att bli större ansvar på föräldrarna att hjälpa barnen till skolan, säger Marie Larsson.
Skånskan har varit i kontakt med en förälder som tycker det är konstigt att det inte funnits någon planering sedan tidigare kring detta. Föräldern tycker att det känns osäkert att låta barnen gå själva utmed vägarna.
– Det är inte så kul att släppa barn helt själva på en mörk väg utan belysning.
Föräldern funderar kring om inte Sydvatten, som orsakat avstängningen, kunde ställa upp med skjuts åtminstone mellan avstängningen och den ordinarie busshållplatsen.

Henrik Lindahl

Dagens fråga

Har du plockat fram vinterkläderna än?

  • Nej (64%, 338 Röster)
  • Ja (36%, 188 Röster)

Antal röster: 526

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×