Det är de yttre två tredjedelarna av den södra pirarmen som vittrar sönder.
Rickard Holmqvist, ordförande i hamnföreningen.

Hamnpiren på väg att vittra sönder

barsebäckshamn De allt oftare återkommande stormarna tär hårt på hamnen i Barsebäcks.
Mångmiljoninvesteringar krävs inom en tioårsperiod för rädda den södra pirarmen.
Knäckfrågan är var pengarna ska komma ifrån.

– Man kan se att det går vatten rakt igenom piren, säger Rickard Holmqvist, ordförande i Barsebäcks ekonomiska förening som driver hamnen, om vad som sker vid de återkommande stormarna som drabbat kusten de senaste åren.
– Det stormar mer nu än för 30 år sedan. Då hade vi oktoberstormen, sedan inte mer.

Föreningen bildades 1992 då de omkring 200 båtägarna själva tog över driften av hamnen från kommunen. Några år före övertagandet gjorde kommunen en större upprustning av pirarna, då bland annat betong lades på den södra pirarmen.
Det är den som nu ställer till det, menar Rickard Holmqvist.
– Stenbumlingarna framför piren ska pressa upp vattnet över piren. Med betongen pressas vattnet i stället under.
På senare år har föreningens medlemmar sett hur den södra pirarmen börjat vittra sönder. På flera ställen har lagningar gjorts med ny betong. Men det krävs ett större grepp inom fem-tio år, menar Rickard Holmqvist.

Närmast land är problemen inte så stora eftersom det är långgrunt, och det ligger ett grund utanför som stoppar upp vattnet. Men längre ut går vattnet hårt åt piren när det stormar.
Experter har gett föreningen råd om vad som kan göras för att åtgärda piren. Ett förslag är att borra djupa hål genom piren och ner i grunden, och sedan fylla dessa med betong.
– Som när man gjuter stolpar, säger Rickard Holmqvist.
Det andra är att anlägga ett nytt yttre skydd utanför piren, som tar den första smällen.

För en liten förening, som just investerat drygt en halv miljon i nya förtöjningspålar, innebär den beräknade renoveringskostnaden på mellan 15 och 20 miljoner kronor en tung utgiftspost som den inte mäktar med.
– Men vi kan inte vänta tills den rämnar. Då blir det dyrt.
Föreningen har vänt sig till kommunen, som ofta använder hamnen i sin marknadsföring, för att få hjälp, bland annat med att söka EU-bidrag. Men något ekonomiskt stöd från skattebetalarna kan den inte vänta sig.

– Det är svårt att investera i hamnen när de äger den. Det är inte ens lagligt, säger Pia Almström (M), ordförande i kommunstyrelsen, som själv varit ute på plats och tittat.
– Det syns att det inte är perfekt, säger Pia Almström, som lovar att kommunen ska vara behjälplig med att söka bidrag från EU.
– Frågan är om de inte också borde fundera på att höja hamnavgiften.

Dagens fråga

Har du tagit årets sista dopp i havet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×