Diktafonen låg kvar på soffan när polisen kom till huset. På inspelningen berättar den dömde mannen om elchockerna han utsatte brodern för att få honom att erkänna att han hade gömt mammans anteckningar om arvet.Foto: Polisen
Sladdarna till de strömförande pinnarna hade troligen kopplats in i något av de ojordade eluttagen i huset, enligt en av bröderna.Foto: Polisen
Träpåken som användes i attacken. Foto: Polisen

Arvstvist slutade i eltortyr

MELLANSKÅNE Moderns död utlöste ett infekterat bråk om arvet mellan hennes tre söner.
Nu har en av dem, en man i 60-årsåldern från Mellanskåne, dömts till ett års fängelse för grov misshandel och olaga hot efter att ha attackerat sin äldre bror med en träpåk och strömförande pinnar.

Mamman hade uttryckt en önskan om att hennes tillgångar skulle tillfalla olika välgörenhetsorganisationer, bland annat Läkare utan gränser.
Hon hade skrivit ett brev om hur det skulle ordnas med kvarlåtenskapen, men hennes tre söner kunde inte hitta brevet efter hennes död och det blev osämja om hur arvet skulle fördelas.

Den 23 augusti 2016 stämde bröderna träff i mammans hus på en ort i Mellanskåne. Två av dem låste in sig i tv-rummet för att diskutera vad som skulle göras med ­dödsboet.
En av bröderna – en man i 60-årsåldern – hade innan träffen placerat en röststyrd bandspelare i soffan i tv-rummet i hopp om att den äldre brodern skulle erkänna att det var han som hade stulit ­testamentet.
– Min bror ville ärva pengarna själv. Han hade pratat om att han skulle köpa en husbil, säger 60-åringen i förhören.

De båda männen beväpnade sig med en träpåk och en fjäderbatong innan mötet. Det uppstod snart bråk och diskussionen gick överstyr och slutade i handegemäng.
60-åringen skrek att han skulle döda brodern och slog och sparkade honom i huvudet, ansiktet och på kroppen och tog fram träpåken och bankade på honom med den.
När målsäganden sjönk ner på en stol gick 60-åringen upp bakom honom och satte strömförande pinnar mot broderns bakhuvud och rygg så att han fick elektriska stötar genom huvudet och kroppen.
– Ta fram pappret! skrek 60-åringen till brodern.
Brodern som utsattes för elchockerna säger att smärtan var obeskrivlig.
– Det var som att ha världens fyrverkeri i huvudet. Det small och det small och det blixtrade. Det gjorde fruktansvärt ont i huvudet, berättar han.
Mannen blev hängande över en chiffonjé och kunde inte röra sig under tiden som eltortyren pågick.
– Jag trodde att min sista stund var kommen.

När behandlingen efter en stund upphörde såg han att 60-åringen höll i en märklig anordning med två halvmeterlånga träpinnar i fyrkantsträ med fasttejpade elkablar på.
Isoleringen var bortskalad från kabeländarna. Målsäganden tror att brodern hade kopplat sladdarna till ett ojordat uttag som fanns under soffan.
När 60-åringen märkte att brodern började piggna till igen efter elbehandlingen fortsatte han att misshandla honom och slog honom i huvudet med träpåken.

– Jag ska döda dig var du än befinner dig på jorden! vrålade 60-åringen.
Den tredje brodern, som stod utanför sovrummsdörren, berättar i förhören att det var ett fruktansvärt oväsen inne i rummet där hans bägge syskon hade förskansat sig.
När de till slut öppnade dörren stod de och höll i var sin ände av träpåken och den äldre av männen var blodig i ansiktet.
Den misshandlade mannen lämnade huset och fick senare under dagen hjälp att larma polisen. Mannen fick brännskador och sårskador på flera ställen på kroppen i samband med misshandeln.

60-åringen greps av polisen och anhölls och satt häktad i en månad misstänkt för grov misshandel. Han förnekar brott och säger att han agerade i självförsvar eftersom hans bror attackerade honom med fjäderbatongen.
– Jag tog fram en ”tjuvapinne” ur garderoben och försvarade mig med den.
Anklagelserna om att han använde sig av elchocker för att få fram ett erkännande om testamentet är falska, hävdar han.
– Jag hade ingen sån elektrisk anordning på pinnen som min bror fabulerar om, säger han.
Polisen hittade inga spår av de elektriska pinnarna när de genomsökte huset, men det fanns blodspår på golvet och på väggarna i sovrummet och på ­träpåken.

Åklagaren har åberopat inspelningen från bandspelaren i rummet som bevisning. Inspelningen startade visserligen först efter handgemänget, men på bandet hörs bröderna diskutera hur de ska hantera dödsboet.
– Jag ska slå ihjäl den djäveln. Han ska inte ha något arv. Jag ska ta livet av honom långt innan, hörs 60-åringen säga på inspelningen.
Han berättar också om elchockerna:
– Jag gav honom lite ström. Det var därför han blev nervös. Det är obehagligt att jag viftade den i huvudet på honom. Han skulle försvara sig. Tick tick mellan öronen så blev han helt uppskruvad.

Även om uppgifterna om vad som hände i sovrummet går i sär väljer tingsrätten att tro på vad den äldre brodern har berättat om attacken och elpinnarna. Röstinspelningen ses som avgörande i bevisningen.
– De skador som målsäganden haft efter bekräftar åklagarens påstående att han fått stötar och blivit bränd med elektriska kablar på kroppen, skriver tingsrätten.

60-åringen döms till ett års fängelse för grov misshandel och olaga hot.
– Misshandeln har varit rå och hänsynslös, samt genom användandet av elström som påtryckningsmedel som kunnat bli livsfarlig för brodern.
60-åringen döms även för ringa narkotikabrott sedan polisen hittat en joint med cannabis vid husrannsakan i hans bostad.
Han ska utöver det betala 23 270 kronor i skadestånd till sin bror.

Dagens fråga

Tycker du det är ok med tiggeriförbud?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev