Johannes Norrman.
Tjänstemannen ville inte lämna ut den begärda klasslistan – trots att det är en offentlig handling. Arkivbild

Anställd ville inte lämna ut klasslistor

Eslöv Skolornas klasslistor är offentliga handlingar. Men när juriststudenten Johannes Norrman ringde och bad att få ut en lista från en skola i Eslövs kommun blev det kalla handen från tjänstemannen, som krävde att få veta vad han hade för syfte.
Nu har skolan JO-anmälts.

Johannes Norrman från Kristianstad går första året på juristlinjen och bestämde sig för att tillsammans med studiekamraten Joar Lindén granska hur väl de skånska skolorna lever upp till lagen när det gäller att lämna ut offentliga handlingar.
De ringde runt till 50 skånska skolor och begärde ut klasslistor.
– 36 procent av skolorna handlade vår begäran så pass bra att det egentligen inte finns något att anmärka på.

De övriga 64 procent handlade däremot begäran på ett sätt som inte är helt korrekt, och det kunde vara allt från småfel som att det tog för lång tid till att man agerade helt grundlagsvidrigt.
Resultatet kom inte helt överraskande för Johannes Norrman, som redan i ett projekt på gymnasiet haft problem med att få ut klasslistor.
– Jag tycker väl snarare att det var något bättre än jag trodde. Det var ändå rätt många skolor som gjorde rätt.

Vid två tillfällen var handläggningen så dålig att Johannes Norrman beslutade att JO-anmäla skolorna. Det ena av dessa fall gäller en skola i Eslövs kommun. Tjänstemannen där frågade vad syftet var med att begära ut listan. Johannes Norrman påpekade då att klasslistor är offentlig handling – men tjänstemannen ville ändå veta syftet.
– Min förhoppning är att andra skolor och kommuner tittar på detta och inser att det finns regler som måste följas. Om man tillåter slarv och att enskilda tjänstemän gör lite som de själva vill kan man inte bli förvånad om sådana tendenser kryper sig uppåt, säger Johannes Norrman.
JO har skickat anmälan för yttrande till Eslövs kommun.
– Jag har inte hunnit titta på ärendet ännu men allmänna handlingar ska lämnas ut, punkt slut. Jag vet inte riktigt vad som gått snett här men vi ska inte fråga om vem eller varför, vi ska bara göra en sekretessprövning och sedan lämna ut handlingen, säger Eslövs grundskolechef Lena Planken.

Men Höganäs var värre än Eslöv, berättar Johannes Norrman. Där lämnade tjänstemannen hans kontaktuppgifter vidare till kommunens säkerhetsavdelning.
– Efter att jag begärt ut klasslistan blev jag uppringd av kommunens säkerhetschef som ville veta vad jag hade för syfte, säger Johannes Norrman som JO-anmält även detta.
Tidningen Sydsvenskan gjorde 2004 ett liknande test och lät elever begära ut klasslistor och betyg – som också är offentliga – från nio skånska skolor. Sex skolor fick underkänt, flera av dem lämnade inte ut några handlingar över huvud taget.

Dagens fråga

Följer du Idol på TV4?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×