Det dubbelpipiga hagelgeväret som mannen hade licens för att jaga med, när han istället sköt med det i sin villaträdgård mitt i Teckomatorp sommaren 2016. Bild från polisens förundersökningsprotokoll.

Sköt med jaktgevär mitt i villakvarter – åtalas

Teckomatorp Larmsamtalen sa att en man endast iklädd kalsonger sköt med ett jaktvapen mitt i ett villaområde i Teckomatorp. När polisen kom till platsen hade mannen somnat på sin veranda med det krutdoftande geväret intill sig.
Han åtalas nu för brott mot både vapenlagen och ordningslagen.

Klockan var strax innan 21, den 5 augusti 2016, när en Teckomatorpsbo larmade polisen om en skytt mitt inne i ett villaområde i byn.
Uppringaren hade hört flera skott och kunde nu se hur mannen gick runt i sin egen trädgård med ett jaktvapen i handen.

Flera polispatruller beordrades till platsen och klädda i skyddsvästar smög de sig fram till den aktuella adressen.
Mannen hade då somnat på den egna verandan med geväret alldeles intill sig. Gripandet blev odramatiskt.
Vid en husrannsakan hittade polisen sedan en mängd vapen i hans hus, bland annat knivar, batonger, svärd, knogjärn och luftvapen.

Under transporten till arresten berättade mannen – som var kraftigt berusad och ett par timmar senare visade sig har över två promille alkohol i blodet – att han hade skaffat vapnen för att skydda sig mot muslimer.
I ett senare förhör anger han en annan orsak till att han avfyrade sitt gevär, men vidhåller sin oro för den islamisering som han upplever.
Mannen, som är i 50-årsåldern, säger i detta senare förhör att han hade lagt fram alla sina vapen för att göra vapenvård den aktuella kvällen.
– Idiotiskt nog kom vodkan in i bilden och vad gäller att jag ska ha skjutit med hagelgeväret så stämmer det tyvärr, säger han under förhöret.

En teknisk undersökning av trädgården visar också att tre hagelsvärmar har träffat i grannens garagevägg, som ligger i mannens tomtgräns.
Han menar att han avfyrade geväret som en funktionskontroll och förnekar bestämt att han med skotten skulle vilja hota eller skada någon.
Han är också mycket ångerfull.
Närboenden har dock upplevt som honom som arg och irriterad den aktuella kvällen och flera uppger också att de blivit rädda för honom.

Mannen står nu åtalad för brott mot både vapen- och ordningslagen, då han använt det vapen som han har licens för på ett sätt som inte är tillåtet.
Eftersom mannen har erkänt föreslår åklagaren att målet avgörs utan rättegång och att mannen ska dömas till 36 000 kronor i böter.
De vapen som togs i beslag under husrannsakan föreslås dessutom förverkas.

Dagens fråga

Är du stressad över julen?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev