Brunnsparken i Göteborg, där ett av rånen ägde rum. Foto: TT/Ellen Andersson

Höörsbo döms efter rånturné i Göteborg

Höör/Göteborg Tillsammans med ytterlig­are nio yngling­ar döms en 15-årig Höörsbo för en rad rån runtom i Göteborg. Sammanlagt handlar det om 24 slumpvis utvalda rånoffer – varav en 15-åring från Eslöv.

Rånen ägde rum på olika platser i Göteborg och i Mölndal. De tio pojkar­na döms för flera fall av rån, rånförsök, ringa narkotika­brott, misshandel och övergrepp i ­rättssak.
Händelserna ägde, enligt domen, rum mellan april och september 2017 och genomfördes i olika konstellation­er – alla pojkar­na medverkade alltså inte under alla ­rånen.

Den 15-årige Höörsbon döms för grov misshandel, två rån, två försök till rån samt ringa narkotikabrott.
Dessa ägde rum i ­början av september. Två rån, ett försök till rån och den grov­a misshandeln ägde rum under en och samma eftermiddag.

15-åringen ska först, tillsammans med två jämnåriga, ha rånat en man i Brunnsparken i Göteborg. De stal en väst, en tröja och en mobiltelefon. En stund senare gav sig trion, tillsammans med ytterlig­are en gärningsman, sig på en man som promenera­de i närheten av Sankt Sigfrids­plan. Mannen bad dem att lämna honom ifred, men pojkarna knuffade omkull honom varpå de riktade flera sparkar mot mannens huvud.

Ett vittne ingrep och pojkarna flydde från platsen. Innan de sprang iväg uppmanade de rånoffret att lämna ifrån sig sin mobiltelefon – men det gjorde han inte.
Tingsrätten bedömer misshandeln som livsfarlig varför den rubriceras som grov. De fyra pojkarna ska betala 17 400 kronor i skadestånd till mannen.

Höörsbon och en till av pojkarna döms även för ytterligare ett rån som utspelade sig samma dag. Rånoffret var en 14-årig pojke som var på väg hem från skolan. De stal hans mobiltelefon och jacka.
Även de två pojkar som medverkat vid tidigare händelser under dagen var med på platsen, men frikänns från gärningen. En av dem säger i förhör att han kände att brotten tidig­are under dagen urartat och att han därför inte ville delta i fler rån. Den andra uppger att han tyckte synd om det 14-årige rånoffret och att han försökte avstyra ­händelsen.

Det var vid ytterligare ett rånförsök några dagar sena­re som polis kunde gripa pojkarna på plats. Höörsbon hade då dessutom cannabisharts på sig varför han även döms för ringa narkotikabrott.
De tio pojkarna är samtliga mellan 15 och 18 år. Fem av dem döms till ungdomsvård, fyra till ungdomstjänst och en – den pojke som hunnit fylla 18 år – till skyddstillsyn.

Den Eslövsbo som råna­des var en 15-årig pojke och detta ägde rum i juni på Skånegatan i närhet­en av Liseberg. Pojken skulle besöka nöjesparken med sin familj.
Två av de dömda pojkarna stal då rånoffrets mobiltelefon, klocka och keps.

Gärningsmännen ska dessutom ha uppmanat pojken att inte anmäla händelsen varför de även döms för övergrepp i rättssak. De ska betala 14 220 kronor i skadestånd till pojken.

Dagens fråga

Följer du Idol på TV4?

  • Nej (86%, 587 Röster)
  • Ja (14%, 95 Röster)

Antal röster: 682

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×