S på väg att lämna styret även formellt

SVALÖV
Nästa torsdag kan det bli så att Svalövs kommuns styre faller även formellt.
Då träffas Svalövs arbetarkommuns styrelse och tar ställning till om Socialdemokraterna ska lämna in sina avsägelser till kommunkontoret.

Svalövs arbetarkommuns ordförande Anders Svärd säger till Skånskan att avsikten är att man ska lämna in avsägelserna efter mötet.
– Det finns en skrivelse färdig om detta. Om vi lämnar styret så lämnar vi också de poster vi har. Men det är styrelsen som beslutar, säger Svärd.
Senaste veckorna har varit en turbulent tid i Svalövspolitiken. Motsättningar om bland annat höga tjänstemannalöner har spräckt Svalövs minoritetsstyre där Moderaterna, Socialdemokraterna och Liberalerna ingått.
Anders Svärd anser att även Moderaterna och Liberalerna nu borde lämna sina poster.
– Det finns ingen grund kvar för den koalition som finns, och inget valtekniskt samarbete. Det finns inget politiskt samarbete. Sedan är det upp till dem om de vill försöka driva vidare styret med sju mandat, säger Anders Svärd.
– Men visst tycker vi att även Moderaterna och Liberalerna borde släppa sina poster eftersom vi varit med i samarbetet alla tre partierna.
Moderaterna har fem mandat av Svalövs kommunfullmäktiges 35, medan Liberalerna har två mandat. Centerpartiet har lika många mandat som M och L tillsammans, sju, men lämnades utanför styret efter förra valet. Och fick dessutom se sig snuvade på oppositionsrådsposten som istället gick till Sverigedemokraterna.
Nu har Moderaterna sträckt ut en hand mot Centerpartiet – både på kort och lång sikt.
När Skånskan pratade med Centerpartiets ordförande i Svalöv, Lennart Pettersson, kände han inte till hur någon av de andra partierna skulle agera – och ville inte uttala sig om vilka anspråk Centerpartiet har i ett eventuellt framtida styre med M och L.
– Vi avvaktar tills vidare. Inget av de parter som styrt har lämnat in avsägelser av sina platser. Inte heller har någon gjort en framställan till kommunfullmäktige om att nya nämnder ska väljas, säger Centerpartiets ordförande i Svalöv Lennart Pettersson.
Centerpartiet hade ett möte om saken på onsdagskvällen. Partiet vill varken uttala sig om samarbeten på kort eller lång sikt.
Enligt Lennart Pettersson har kommunfullmäktige rätt att entlediga och välja nya nämnder enligt kommunallagen när majoriteten i fullmäktige inte överensstämmer med hur det ser ut i nämnderna.
– Det måste tas ett steg till formellt nu innan vi är beredda att gå vidare med våra samtal eller våra uppfattningar, säger Lennart Pettersson.
– Det finns tre andra aktörer här och jag vet inte alls vilken samsyn de har på detta. Så länge vi inte vet vad framtiden har att bjuda så känns de meningslöst att spekulera i det.
Moderaternas Olof Röstin, förste vice ordförande i kommunstyrelsen, säger att man inte tänker ta några initiativ till att ändra i nämnderna nu.
– Vår inställning är att det är oerhört viktigt för Svalövs kommun att det finns en stabilitet både på kort och lång sikt. Den stabiliteten tycker vi i Moderaterna upprätthålls bäst genom att förändra så lite som möjligt på kort sikt. Sedan får vi se vad som händer efter valet, säger Olof Röstin.
Han tycker att det mest skulle skada att göra stora förändringar nu.
– Vi vill fortsätta genomföra de viktiga arbeten vi gör och har gjort de senaste fyra-fem åren – och hålla varumärket Svalöv högt.
Moderaterna tycker att det är upp till Socialdemokraterna om de vill ändra något.
– De har skickat ut ett pressmeddelande där de ensidigt pratar om att säga upp ett avtal. Men det är interna motsättningar inom Socialdemokraterna som skapat detta. Inom vår styrande koalition har varken vi eller Liberalerna brutit mot något avtal. Vi kommer inte att göra några framstötar.
Olof Röstin tycker det är viktigt att redan i det här läget skapa en koalition med Centern och Kristdemokraterna om att skapa en allians för Svalöv inför valet.
– Vi har haft dialog om detta. Den inriktning vi förstått från både Centern och Kristdemokraterna har varit att alliansen är den mest attraktiva lösningen för dem också, säger Olof Röstin.

Dagens fråga

Är du stressad över julen?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev