Elisabeth Östberg, diakon i S:t Staffans församling i Staffanstorp, tycker att kommunen visar bristande vilja att ha ett bra mottagande för de som kommunplaceras i Staffanstorp.

Husvagnslösning får kritik

STAFFANSTORP Språkkafé, rådtorg och cykelskola.
Svenska kyrkan i Staffanstorp tillsammans med Rädda Barnen, Röda korset, Lions Vikingen och kommunens integrationssamordnare drar ett tungt lass för att ordna mötesplatser och stöd åt nyanlända.

– Vi ordnade en stor julfest dit väldigt många av våra nyanlända kom. Det var mycket lyckat, säger diakon Elisabeth Östberg i S:t Staffans församling.

– Det finns ett jättestort behov av mötesplatser för våra nyanlända. Flera av dem saknar vår verksamhet under juluppehållet. Inför jul gjorde vi också hembesök där de bor, vilket blev mycket uppskattat.
Elisabeth Östberg är på flera punkter kritisk till hur kommunens mottagande av nyanlända genomförs.
– Husvagnsboendet är inte en bra lösning. Det är signalpolitik, så upplever jag det absolut.

Kommunen har haft lång tid på sig att ordna bostäder åt dem som placeras i Staffanstorp, menar Elisabet Östberg.
– De har ofta väntat i flera månader på en bostad och till slut tröttnar Migrationsverket och skickar hit dem ändå.
– Och här erbjuds de ett så dåligt boende att en del av dem söker sig härifrån. Och det är inte syftet med anvisningslagen som innebär att kommunerna solidariskt ska dela på ansvaret, säger Elisabeth Östberg.
Hon menar att kommunen saknar vilja.
– Dessutom tror jag det blir minst lika dyrt på sikt med temporära – dåliga – lösningar. Att som man nu gör hysa in nyanlända på olika vandrarhem, hotell, campingområden eller i husvagnar kostar.
– Jag tror det vore mer ekonomiskt att exempelvis köpa in modulbostäder. Visst, det handlar om en initial kostnad men är en bättre och troligen även mer ekonomisk lösning på lång sikt. Modulbostäder kan, när de inte behövs för nyanlända längre, användas till annat.

Elisabeth Östberg har besökt de som bor i husvagnarna och även familjer på vandrarhem.
– Husvagnslösningen är ingen bra modell. Boendet är undermåligt. De har blivit strömlösa därute flera gånger eftersom strömförsörjningen inte var tillräcklig och då har det snabbt blivit utkylt i vagnarna. Den mat de hade i frysen tinade. Dessutom känner sig de som bor i husvagnarna både isolerade och otrygga. Bilar kör upp på deras område nattetid, de har inte folk omkring sig. Det är absolut ingen bra lösning.
Kommunföreträdare har sagt att husvagnsboendet ska vara en temporär akutlösning.
– Men vad jag känner till har de som bor där inte erbjudits något annat, säger Elisabeth Östberg.
Hon och styrgruppen har många tankar om hur integrationsarbetet ska fortsätta och utvecklas.
– Många familjer vill komma hem och besöka en vanlig svensk familj. se hur vi bor, hur vi lever. Kanske bara komma och fika en kväll. Det hoppas jag ska bli verklighet framöver.

Cykelskolan som arrangerades tillsammans med Staffanstorps cykelklubb är en annan populär verksamhet som kommer igen till våren, kanske även med en fortsättningskurs.
– Jag hoppas också att våra ungdomar i kyrkan ska kunna bidra. Ungdomar vill möta andra ungdomar. Här ser jag en möjlig utveckling längre fram.
Via kommunen har många nyanlända fått vänfamiljer.
– Många Staffanstorpsbor är väldigt engagerade och har stort hjärta. Det vill jag lyfta fram, säger Elisabeth Östberg.

I allt arbetet med nyanlända får inte insatser för andra grupper i samhället glömmas bort och det gör det inte, understryker Elisabeth Östberg.
– Barnfattigdomen, familjer som har det svårt, inte minst nu till jul men även vid andra tider på året. Och många andra. Vi gör allt vi kan för alla och grupper ska inte ställas mot varandra.

Dagens fråga

Har du tagit årets sista dopp i havet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×