– Det finns ett stort utbud av inspelningar eller liveföreställningar av musik, konst och teater och det skulle vi vilja utöka ännu mer, säger Ylva Wallström, kultursekreterare i Sjöbo kommun. Foto: Caroline Stenbäck

Flera satsningar på konsthallen och bion

Sjöbo Streamade operakonserter från London eller New York, regissörsbesök i samband med premiärer och videoutställningar.
Det och mycket mer hoppas kommunen ska göra att fler hittar till biografen Flora och konsthallen.

2017 var ett av de bättre åren för Konsthallen. Totalt kom 13 600 personer på de sju utställningarna.
– Det har varit ett bra år. Alla utställningarna har varit ungefär lika populära. Men sommarutställningen med lokala konstnärer från Sjöbo lockade flest då den pågick i två månader, kultursekreterare Ylva Wallström.
Året innan dippade besökssiffrorna rejält. Då registrerades endast 10 296 besökare. Det berodde bland annat på stölderna och renoveringen som gjorde att man fick ha stängt i flera omgångar under våren.
– Nu har vi kameror och det är alltid larmat, även när vi har öppet. På lördagar har vi även bevakning.

Konsthallen har även uppdaterat sin teknik med flera projektorer och skärmar, vilket gjorde att de förra året för första gången kunde visa en videoutställning, Colliding Narratives, med fyra unga konstnärer från Malmö konsthögskola.
– Vi måste hänga med tekniskt för att kunna visa bra utställningar. Vi planerar för att ha en liknande utställning i år i augusti-september.
Det blir sju utställningar i år, precis som tidigare, men nytt är att alla kommer att vara lika långa, cirka sex veckor.
– Det är för alla konstnärer ska ha samma förutsättningar. Därför blir det ingen lång sommarutställning eller vernissage inför påsken, säger Ylva Wallström.

Årets första utställning blir den 13 januari med Pontus Ikanders skulpturer. Därefter ställer Malmökonstnären Johan Suneson ut måleri, skulptur, teckning och serier. Under våren visas verk av bildkonstnären Jonas Theselius. Under sommaren visas verk av bildpedagogen och konstnären Silvia Wieser och den unga trion Rasmus Ramö Streith, Axel Burendahl, Frederikke Jul Vedelsby. Naturfotografen Eva Kronvall ställer ut bilder under hösten och året avslutas som vanligt med en julutställning med Sjöbo konstförening.
Även biografen Flora har haft många besökare under 2017.
– Vi hade 173 föreställningar och sålde 5 600 biljetter.

I snitt kom det 32 besökare per föreställning.
– Vi har en trogen publik. Vi har möjlighet att visa filmer väldigt tidigt, antingen på premiären eller inom den första veckan. Vi är också billigare än biograferna i storstäderna och det är lättare att få parkeringsplats här än i Lund till exempel.

Vilken film lockade mest?
– Solsidan och All inclusive. Det var två väldigt bra filmer. Vi visade Solsidan 29 december och då hade vi 151 besökare och vi har 156 platser i salongen. Den har dragit över 100 besökare alla fem gånger som den har visats. Därför kommer vi nog att sätta in en repris i januari eller februari.
Den mest sedda familjefilmen var den animerade Vaiana som också sågs av över 100 besökare per visning.
Hur biografen kan utvecklas och bli ännu bättre är ett pågående arbete, säger Ylva Wallström.
– Det finns ett stort utbud av inspelningar eller liveföreställningar av musik, konst och teater och det skulle vi vilja utöka ännu mer. Men det är inte bara att trycka på en knapp. Det kostar mer och man måste uppfylla vissa kriterier för att få visa det materialet.

Hur många sådana föreställningar ska ni visa i år?
– Två stycken, det är vår ambition. En på våren och en på hösten. Den 1 februari visar vi van Gogh i samarbete med konstföreningen. Den handlar både om honom och hans konstverk. Den rekommenderar jag verkligen. Det kommer att bli en upplevelse! säger Ylva Wallström och fortsätter:
– Även om man inte bor i storstadsområden så ska man ha möjligheten till kultur. Kan man inte åka till de stora operorna eller teatrarna i London och New York så får vi ta dem hit till Sjöbo.

Fotnot: Programmet för biografen Flora hittar du på kommunens hemsida.

Dagens fråga

Har du tagit årets sista dopp i havet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×