I år kom till och med tomten till krigets Mosul.

2018 blir ett fredligt år

2000-talet har fram till nu präglats av flera stora krig, framförallt i Afghanistan och arabvärlden. Men även mindre konflikter har blossat upp på flera håll, mest tydligt i Afrika. Tyvärr tycks det inte vara inom räckhåll för mänskligheten att få uppleva en värld helt präglad av fred där världens ledare hittar andra vägar än våld för att lösa motsättningar. Ändå finns det i dag skäl att vara mer optimistisk än på år och dag vad gäller möjligheten av att få uppleva en fredligare värld.
I Irak har i all huvudsak terrorgruppen IS besegrats och saknar idag starka militära fästen. I Syrien ser vi samma sak, där visserligen strider fortfarande pågår men IS och andra utlandsstödda terrorgrupper i praktiken är besegrade och människor kan återvända till en normal tillvaro.
Även om få vill erkänna det så hamnar det på president Donald Trumps pluskonto att under hans första år så har han lyckats där företrädarna George W Bush och Barack Obama misslyckades och allt färre amerikanska soldater kommer hem döda i liksäckar. Där företrädarna valde militär upptrappning har Trumps isolationistiska politik, ackompanjerad av bombastisk signalpolitik, som i fallet med Nordkorea, fungerat. Nu tycks till och med Kim Jong Un rätta in sig i ledet och öppna upp för samtal med Sydkorea. Kvar, och den svåraste utmaningen, är Afghanistan, som i värsta fall måste överges och återigen falla i talibanernas händer.
Det största orosmomentet för världen förblir som tidigare Pakistan och Indien, två oförsonliga kärnvapenstater, som omvärlden har svårt att påverka. Men i den andra vågskålen – och det är viktigast – finns det faktum att världens tre mäktigaste ledare, Donald Trump, Xi Jinping och Vladimir Putin är utpräglade pragmatiker som alla tre är på speaking terms och som utövar enorm makt om de drar åt samma håll. Av historien vet vi att pragmatiker normalt är obenägna gå i krig. Därför har 2018 goda chanser att bli ett år då freden vinner mark.

Dagens fråga

Har du tagit årets sista dopp i havet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×