Opinion

Obegripligt varför svensk ull slängs

Opinion
Opinion Bara 18 procent av svensk fårull tas tillvara.

Bara 18 procent av svensk fårull tas tillvara. Resten slängs. Istället importerar man ull för miljoner. Frihandel i all ära, men det är obegripligt varför bra svensk ull slängs när man både skulle kunna förhindra slöseri och slippa längre transporter om man använde råvara från svenska fårbönder.

Den ull som samlas ihop från fårbönder i södra Sverige hamnar bland annat som garn hos Ullcentrum Öland. Från dem kan man köpa produkter av svensk ull och svenskt fårskinn. Det är utmärkta produkter, så det är svårt att se vinsten i att importera istället för att också ta de återstående 82 procenten svensk ull i bruk och kunna sänka priserna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Opinion

Hur svårt kan det vara att laga en hiss?

Opinion
Opinion

Många av de boende i HSB:s hyresfastighet på Kanalgatan 15 i Eslöv är beroende av hiss för att ta sig in och ut. Det gäller bland annat rullstolsburne Fatah Mohammed Mina och hans grannar Anita Nordberg och Göran Nilsson.

Enligt hyresgästerna i fastigheten har många valt Kanalgatan 15 just för att det fanns hiss. Det förvånar därför när hyresgästerna beskriver en hiss som sällan fungerar och en likgiltig hyresvärd i HSB. Mohammed Mina, Nordberg och Nilsson säger till tidningen att de ställer in sociala evenemang för att de ibland inte kan ta sig in och ut ur fastigheten. Mohammed Mina är dessutom beroende av hissen för att köpa mat, eftersom det inte ingår i den hjälp han får som rullstolsburen. Värst är historien om hur han tvingades släpa sig upp på femte våningen med hjälp av enbart armkraft efter att ha väntat i åtta timmar på att hissen skulle fungera. Nordmark och Nilsson beskriver inställda träffar med barnbarn.

Det hela är obegripligt: hur svårt kan det vara att laga eller byta ut en hiss om man som hyresvärd är medveten om att det finns äldre eller funktionvarierade i huset? Den nuvarande hissen måste uppenbarligen bytas.

När hissen gick sönder i min byggnad tog det några timmar innan den var lagad och det skedde sedan inte igen. En gång är rimligt. Att låta det ske så ofta att boende blir otrygga i sitt hem är inte rimligt.

Opinion

Norges nya statsminister

Opinion
Opinion

Senterpartiets ökande väljarstöd är värt att uppmärksamma. Framgångarna bygger på traditionell grön och decentralistisk centerpolitik.

Den 13 september går Norge till val för att utse stortingsledamöter för de kommande fyra åren. Att ledamöterna kommer att sitta hela mandatperioden vet man eftersom Norges grundlag inte ger möjlighet till extraval. Blir det regeringskris är det partiernas ansvar att finna lösningar.

Sedan länge är Arbeiderpartiet (Ap) och Høyre (H) de två stora partierna. Under senare tid har även Senterpartiet (Sp) fått ökat stöd.

Det högerpopulistiska Fremskrittspartiet (Frp) ingick i regeringen fram till förra året, men hoppade av på grund av invandringspolitiken. Ett annat skäl är säkerligen partiets minskade stöd i opinionen.

Både Liberala Venstre (V) och Kristelig Folkeparti (KrF) ingår, trots inre kval, i den högerledda regeringen, men riskerar att hamna under spärren efter höstens val. Något att fundera över för de svenska systerpartierna Liberalerna och Kristdemokraterna.

Senterpartiets ökande väljarstöd är värt att uppmärksamma. Framgångarna bygger på traditionell grön och decentralistisk centerpolitik. Kritiken mot Solbergregeringens centraliseringspolitik är skarp. Den trygge partiordföranden Trygve Slagsvold Vedum går hem över hela landet, Att svenska Centerpartiets legendariske partisekreterare Gustaf Jonnergård ses som inspiratör även idag säger en del.

Ap anses mer distriktsinriktat än svenska Socialdemokraterna, vilket underlättar för samarbete med Sp. Under senare tid har Ap till och med beskyllts för att ”stjäla” en del frågor från Sp för att vinna tillbaka förlorade röster.

Ska man tro opinionssiffrorna tre månader före valet kommer Norges näste statsminister att heta Jonas Gahr Støre från Ap eller Trygve Slagsvold Vedum från Sp. Vi har all anledning att följa utvecklingen.

Opinion

En läkare är en läkare

Opinion
Opinion

Det är både genant och oerhört problematiskt att de flesta vårdenheter svarade ja på frågan om man kunde få en ”etniskt svensk” läkare eller tandläkare i en granskning gjord av Dagens Nyheter. Det handlade inte om språkförbistring: det är stor skillnad mellan att vilja förstå vad läkaren säger eller önska att hen förstår en själv och att önska sig en etnisk svensk läkare av förmodad missaktning mot utlandsfödda med samma utbildning. Att som Dagens Nyheter få till svar att det finns ”ljusa” läkare eller tandläkare är direkt obehagligt.

Detta hände även i regioner som sade sig ha tydliga riktlinjer för att patienter ska tilldelas läkare och tandläkare efter kompetens och inte kön, sexuell läggning eller etnicitet. Region Skåne svarade tidningen att man hade sådana riktlinjer, vilket visade sig inte stämma när materialet begärdes ut. Det är ockå mycket genant. Man får hoppas att det rörde sig om ett missförstånd och inte att man på regionen fått för sig att ljuga för dagstidningar. Det är så klart ett ännu större problem att man visade sig sakna riktlinjer för jämlik vård.

Det finns ett flertal problem med att man får välja läkare på andra kriterier än kompetens. Dels är det kränkande mot den utlandsfödde läkaren att hens arbetsgivare går med på att göra dem till en andra klassens anställd. Arbetsgivaren ska inte medverka till strukturell diskriminering. Om man är offentliganställd får skattebetalarna inte valuta för pengarna om de anställda inte arbetar på lika villkor och får träffa patienter enligt kompetensnivå.

Befolkningen blir allt äldre: det kommer att vara alle man på däck som gäller framöver för att ta hand om äldre och sjuka. Det är reell risk för att det blir underskott på vårdpersonal. De arbetsplatser eller regioner som inte kan erbjuda utlandsfödda eller de med icke-svenska efternamn en bra arbetsmiljö kan stå utan personal i framtiden. Detta är ingen enkel fråga om personlig preferens, utan handlar om att strukturell rasism i det här fallet kan sänka vårdkvaliteten för medborgarna.

Opinion

En drogpolitik som fungerar eller en som låter bra

Opinion
Opinion

Det kan bli en intern strid om narkotikaanvändning för eget bruk inom socialdemokraterna. Det vore bra om det blev så, av flera skäl. Främst handlar det om Sveriges höga drogdödlighet, men också om att vara seriös i sin strävan att bekämpa den organiserade brottsligheten. Det finns också en tredje faktor, som bör spela in varje gång man bestämmer sig för vilken politik som bör föras.

S-studenter, socialdemokraternas studentförbund, vill att narkotika för eget bruk ska avkriminaliseras, i strid med moderpartiets rigida hållning i frågan. Ryktet säger att också SSU på sin kommande kongress kommer att kräva att avkriminalisering av narkotikaanvändning för eget bruk ingår i en förutsättningslös utvärdering av den svenska narkotikapolitiken.

Att Sverige har hög drogdödlighet har vi tidigare helt enkelt accepterat. Det är ändå bara knarkare som dör, verkar man resonera. Vi vill hellre ha en drogpolitik som låter förnuftig än en som räddar liv.

Även om man bortser från tragiken i att Sverige har så hög narkotikadödlighet så finns ytterligare skäl att åtminstone diskutera avkriminalisering för eget bruk.

Man kan inte bortse från drogförsäljningens roll i att skapa rikedom och inflytande för gängkriminella. Den politiker som ropar att de vill bekämpa gängkriminaliteten men samtidigt vägrar att diskutera droghandelns roll i de kriminella gängens framgångar är inte seriös, som SSU-ordföranden Philip Botström påpekar.

Oavsett var socialdemokrater och SSU landar är interndebatten i partiet intressant och välkommen. Dels på grund av att ungas alltmer drogliberala inställning lär sätta spår i politiken framöver, även om en avkriminalisering är långt borta, men också på grund av att politik måste fungera. Man måste veta att den har de avsedda effekten. Man kan och bör inte ha en lagstiftning som vilar på magkänslan om statistiken visar att något helt annat skulle fungera bättre. Därför måste man diskutera om det finns något som skulle det.

Opinion

Den barmhärtige kristdemokraten

Opinion
Opinion

Måste man vara kristlig för att vara kristdemokrat? Att Kristdemokraterna blivit partiet som näst SD förespråkar den strängaste flyktingpolitiken gör att man har tappat en hel del frikyrkliga medlemmar, enligt Magnus Hagevi, professor vid Linnéuniversitetet.

Dagens Nyheter intervjuar frikyrkopastorn Daniel Berner som är en av de frikyrkliga som lämnat KD för Centerpartiet på grund av flyktingpolitiken och som inte längre känner igen sig.

Alf Svensson, partiets ”hedersordförande” menar att han förstår kritiken från pastorerna som hoppat av och tycker att KD har fel fokus. ”Kyrkorna har ju sett detta som en självklar uppgift: Att bry sig om dem som ingenting har”, säger Svensson. Det behövs istället fler barmhärtiga samariter i svensk politik, menar han. Svensson är inte den förste partiledare som riktar kritik mot att hens gamla parti går i ny riktning. Han och Fredrik Reinfeldt ha mycket att tala om. Men var KD är på väg är en intressant fråga.

Ebba Busch har sagt att hon tycker att samhället ska vila på en ”kristen grund”. Det som Alf Svensson ser som självklara kristna värderingar är inte med i den definitionen.

Om ett litet parti förlorar medlemmar från en liten grupp, är det ett problem? Kanske inte, de frikyrkliga är förmodligen inte tillräckligt många för att Kristdemokraterna ska sjunka synligt i opinionen. Men det såg inte bra ut i den senaste väljarsympatiundersökningen från SCB. När alla utom Vänsterpartiet och Centerpartiet tävlar om stramare flyktingpolitik, vem landar till höger om Moderaterna, men till vänster om Sverigedemokraterna? Tidigare har Kristdemokraterna varit en självklar plats inte bara för kristna, utan också för socialkonservativa. Sverigedemokraterna står nu för den mest socialkonservativa hållningen inom svensk politik.

Vad Ebba Busch menar med en kristen värdegrund om de som försöker leva efter bibeln inte känner igen sig är en ideologisk diskussion som KD måste ha.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Öltapp.se

En öltapp i sommar, räddningen i hettan!

Öltapp.se Alla vet hur det känns att sitta där i den gassande hettan och bara sukta efter en iskall öl. Då vill man snabbt kunna slå upp sig ett glas av sin favoritöl att svalka sig med!

I sommar så är en av de hetaste inköpen man kan införskaffa; en öltapp. De där varmaste dagarna är fortfarande nära och grillkvällarna står runt knuten. Att kunna servera professionellt är lockande på varje festlighet. Öltappar håller ölen kall och du kan ha den tillgänglig så att det är enkelt att hälla upp i ett glas och ta med i solstolen.

Andra viktiga delar till den perfekta hemmabaren.

Drinkshaker - En kraftfull shaker som du skakar dina drinkar i så att de blir smarrigt goda.

Barmått - En riktig bartender mäter upp drinkens ingredienser för att få den perfekta balansen i smaken. En god drink ska inte innehålla för mycket sprit och fördelas i regel mellan 4-6 ml/drink.

Bar-sil - Om du ska försöka dig på riktigt avancerade drinkar så är detta ett måste i din hemmabar. Du använder denna när du har skakat drinken om det t.ex är isrester eller rester från bär i drinken du vill sila av.

Muddler - en iskross som fungerar ungefär som en mortel. Perfekt för att krossa is eller exempelvis lime och mynta som i en riktigt god mojito.

Barsked - en längre sked som passar perfekt för att röra om drinkar i högre glas. En tesked är i regel för liten för större glas.

Sommarens grillfester är som sagt snart här och vem vill inte agera äkta bartender och skryta med sin egen hemmabar? Det är inte speciellt många saker du behöver ha för att skapa den perfekta hemmabaren för sommaren 2020. Att vara bartender är faktiskt riktigt roligt, när man lär sig mer om hur man gör. Man kanske inte lyckas snurra flaska på första försöket, men övning ger färdighet.

Många inställda evenemang i sommar!

Det är många som sörjer att sommarens många festivaler och andra evenemang blivit inställda. Genom att styra ihop en egen hemmabar och rulla ut grillen kommer du långt i sommar, trots allt. Många experter och meteorologer påstår att vi har en varm sommar att se fram emot. Så det bästa vi kan göra är att njuta på hemmaplan och göra det bästa av varje dag.

Det är alltså inte bara resor som ställts in, det har även många av sommarens större festivaler och andra sammankomster. Om vi får en sådan sommar som utlovats, så har vi massor att se fram emot. Många är vana vid att resa på sina semestrar, i år så kommer det inte vara vanligt alls. De flesta firar sin semester hemmavid.

Opinion

Förändring längst kustlinjer

Opinion
Opinion

Som tonåring brukade jag demonstrera mot Öresundsbron. Färjorna och ”turandet” var en stor del av Helsingborgarnas identitet och vi kände att bron var ett slags attack mot det som var fint, trevligt och speciellt med Helsingborg-Helsingörtrakten.

Sen var det detta med miljöpåverkan: vad skulle bron göra med havsbotten? Skulle den göra vårt Öresund livlöst? Kanske var problemet främst att ingen visste säkert.

Lite ekon av detta kan man höra i debatten om vindkraftverk i Öresund. Ska dessa monster få förstöra kustlinjen och havsutsikten? Vi bromotståndare var övertygade om att bron över Öresund skulle vara ett ögonsår som förstörde den vackra kustremsan. Numera finns bron på vackra vykort.

Jag har aldrig själv förstått varför vindkraftverk anses som fula. Dessa smala vita jättar har aldrig retat mina ögon som de retar andras. Jag har därför inget problem med att Eolus 250-metersmonster kanske blir synliga vid min egen horisont, om företaget går vidare med dem. Däremot skulle jag ha stora problem med om de permanent skadar havsbottnen, eller djurlivet på något annat sätt. Det är upp till Eolus att visa att den skadan inte blir för stor för att rättfärdiga ett sådant bygge.

Att kustlinjen blir fulare är inget bra argument för att inte bygga vindkraftverk. Eventuella skador orsakade av klimatrelaterade problem lär bli betydligt fulare. Har vi lärt oss att leva med kärnkraftskolosser och broar kan vi lära oss leva med vindkraftverk.

Opinion

Negativ blockpolitik

Opinion
Krönika

Det finns en hel del som gör att jag och andra socialdemokrater trivs tillsammans med centerpartister. Det är kanske inte lika relevant som förr att tala om folkrörelsepartier, men vi har inte så sällan ett sätt att se på politik och hur beslut ska formas som förenar. Den typen av partikulturella likheter ska inte underskattas.

Visst, politik handlar ytterst om sakfrågor. Och när det gäller skatter och privata lösningar och mycket annat finns det stora skillnader. Samtidigt har partierna under lång tid legat nära varandra när det gäller energi, försvar, mänskliga rättigheter och mycket annat. Dessutom har vi gemensamma fiender, och det ska inte heller underskattas.

Kort sagt, jag tycker det finns mycket som talar för ett rödgrönt samarbete och för egen del trivs jag utmärkt i den rödgröna röran.

När det väl är sagt; efter alliansens upplösning växer det stegvis fram två nya block, ett vänster- och liberalt block och ett höger- och konservativt block. För mig innebar den gamla blockpolitiken en olycka för Sverige, och den nya är om möjligt en ännu större sådan. Helt enkelt därför att det är migrationsfrågan som mer än någon annan formar de nya blocken och jag har svårt att tänka mig en sämre vattendelare.

Missförstå mig inte. Det är en viktig fråga, och den förtjänar debatt och uppmärksamhet. Den ska definitivt inte tystas ner och bestämmas i slutna förhandlingsrum. Men den passar sällsynt illa som avgörande stridsfråga av flera skäl.

För det första därför att det riskerar leda till en onödig polarisering. På kort sikt kan säkert Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna finna varandra när det gäller invandringen. Alla är ense om att det behövs en stram politik. Problemet för M och KD är att för SD genomsyrar migrationen i stort sett alla andra frågor. Om bara migrationen minimeras löser sig allt annat. Skatter kan sänkas och ersättningar höjas och fler kan anställas i skolan och vården. När det visar sig att det inte hjälper att stoppa invandringen lär SD med än större kraft kräva försämrade krav för människor som redan lever i landet.

För det andra leder polarisering generellt och särskilt i den här frågan till ett allt hätskare klimat. Det är befriande med många olika åsikter, men det behöver inte betyda att vi tycker illa om varandra. Migrationsfrågan lockar fram våra sämsta egenskaper. Jag har blivit hotad många gånger under mina år som politiker. Det tillhör tyvärr vardagen. I nästan samtliga fall har mina åsikter eller uttalanden om invandrare och invandring varit orsaken.

För det tredje och viktigast, det finns inga rationella motiv för att migrationen ska fungera som vattendelare. I sak tycker numera Socialdemokraterna och Moderaterna nästan lika. Ja, partierna har definitivt mer gemensamt än vad M och SD respektive S och C har gemensamt. Moderaterna och Socialdemokraterna vill att Sverige ska ta emot asylsökande, men förordar i övrigt en stram politik. Sakligt sätt finns det alltså goda förutsättningar för en bred uppgörelse.

Nu är det som det är. Fram till valet nästa år lär det inte hända något. Efter valet, oavsett hur det går, hoppas jag att socialdemokrater och moderater gör nya försök att hitta varandra.

Lars Stjernkvist

Opinion

Morgan fabulerar

Det går inte att se ett slut på gängkriminaliteten.
Foto: Johan Nilsson/TT
Opinion
Opinion

Den omfattande gängkriminaliteten med skjutningar och mord har placerat Sverige som ett värstingland i Europas brottsliga. Den är ingen ny företeelse, rötterna går tillbaka till 1990-talet, men våldet har eskalerat de senaste tio åren. Och alltfler mord förblir ouppklarade. Många vet vilka som skjuter och mördar men få vågar berätta för polisen av rädsla för hämndaktioner.

Enligt justitieminister Morgan Johansson kan det ta mellan 5 till 10 år innan skjutningarna begränsas. Uttalandet bygger i sin tur på en prognos från rikspolischefen Anders Thornberg från 2019. Det handlar alltså om två helt huvudlösa uttalanden av de högsta ansvariga utan något som helst stöd i den faktiska gängbrottslighetens utveckling.

Varför säger två betydelsefulla makthavare rena dumheter? Vare sig Morgan Johansson eller rikspolischefen är obegåvade personer och kan gärna tro på sina ord. Även om många gängkriminella dömts till fängelse finns det en nyrekrytering till gängen. De som sitter inne i närtid kommer dessutom med största sannolikhet att återvända till den kriminella banan. Det är inget Svenssonliv byggt på ambitiösa studier och hårt arbete som lockar.

Ibland åberopas brottsforskningen när det gäller att upplösa de kriminella gängen. Men forskningen står mestadels som ett stort frågetecken, såväl bland svenska som utländska kriminologer. Till stor del beror det på att de för enögt tittat på samhällsfaktorer istället för på djupet, vilket kräver att man ser på de individuella faktorerna.

Ett litet embryo till relevant förklaring har getts av några poliser den senaste tiden som pekat på att gängkriminella lider av olika diagnoser, med andra ord personlighetsstörningar. Det handlar om sådant som adhd, add, empatistörning och låg intellektuell förmåga. Ofta syns tecknen i den tidiga skolåldern via utåtagerande mot andra elever och lärare, ointresse för skolarbetet och skolk.

Traditionella förklaringar att det skulle handla om fattigdom och utanförskap kan föras åt sidan eftersom trygghetssystemen är gedigna även för de som är bidragsförsörjda. Om barn går hungriga till skolan eller är dåligt klädda beror det inte på avsaknad av samhällets ekonomiska stöd utan på föräldrar som är misskötsamma.

Brist på integrationsåtgärder är inte heller någon betydande förklaring eftersom kommunerna och staten gjort ekonomiskt mycket omfattande satsningar på förorternas miljonprogramområden. Därför måste inriktningen av brottsbekämpningen med mycket större kraft riktas in mot individerna och reagera på varningssignalerna i tidiga år.

Morgan Johansson tal om 5-10 år kan ingen av kvinna född tro på. Säg som det är, i bästa fall handlar det om någon generation innan samhället lyckas eliminera gängkriminaliteten. I värsta fall blir det ännu sämre.

Lars J Eriksson

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL