Obegripligt varför svensk ull slängs

Bara 18 procent av svensk fårull tas tillvara. Resten slängs. Istället importerar man ull för miljoner. Frihandel i all ära, men det är obegripligt varför bra svensk ull slängs när man både skulle kunna förhindra slöseri och slippa längre transporter om man använde råvara från svenska fårbönder.
Den ull som samlas ihop från fårbönder i södra Sverige hamnar bland annat som garn hos Ullcentrum Öland. Från dem kan man köpa produkter av svensk ull och svenskt fårskinn. Det är utmärkta produkter, så det är svårt att se vinsten i att importera istället för att också ta de återstående 82 procenten svensk ull i bruk och kunna sänka priserna.
Det är säkert så pass mycket billigare att importera ull från utlandet att man gör så här trots resursslöseriet. Men om all svensk ull togs tillvara skulle man kunna utveckla effektiva metoder som gjorde den mer lönsam, istället för att som nu vara en exotisk lyxvara.
Det finns en trivselkänsla i att veta att svenska fårbönder slipper slänga fin ull och att fåren behandlas rimligt. Tyvärr finns det mycket som tyder på att utländsk ull klipps på ett sätt som är smärtsamt och onödigt hårdhänt för fåren. Vissa länders ullframställning till och med skadar djuren.
Varför ska man göra det, när det finns svensk ullråvara som inte behöver framställas på det sättet?
Låt oss gå på i de svenska ullstrumporna framöver och använda de resurser som finns här på bästa sätt. Martina Jarminder

Dagens fråga

Vad ska du ha för julgran i jul?

Visa resultat

Loading ... Loading ...