Förra

Nu tar kryssningsbesöken ny fart

Malmö turism drömmer om fler kryssningar till Frihamnen. Foto: Claes Hall
Artikel Förra året blev det inga. I år blir det minst nio besök sedan Sjöfartsverket gett klartecken för att större kryssningsfartyg åter ska kunna anlöpa Frihamnen i Malmö.

Det har gått upp och det har gått ner med satsningen på Malmö som kryssningshamn sedan invigningen i maj 2013 av en ny terminalbyggnad. Kommunfullmäktiges ordförande Kent Andersson (S) klippte band när spanska Pullmanturs Empress för första gången kom till Malmö och släppte av runt 1800 passagerare och tog emot lika många som anlänt till flygplatsen i Sturup samma dag.

Men 2016 blev det problem. En kryssningsarrangör bytte ut Malmö mot Rostock och Pullmantur stannade också borta eftersom det fartyg man bytt upp sig till var för stort för att för att för egen maskin få lägga till i Frihamnen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Klubbdirektören lämnar Brynäs

Sport
Sport Brynäs har en tung SHL-säsong bakom sig.
Nu lämnar klubbdirektör Michael Campese sin post, skriver ishockeyklubben på sin hemsida.

SM-silver på damsidan, men för herrarna har det gått desto tyngre. Brynäs klarade sig med nöd och näppe kvar i SHL och flera ledande personer har fått lämna klubben.

Nu väljer klubbdirektören Michael Campese att tacka för sig.

"Brynäs IF tackar Michael Campese för hans engagemang och betydelsefulla insatser under tiden i föreningen", skriver klubben på sin hemsida.

Sedan tidigare har även ordförande Jürgen Lorenz och sportchefen Michael Sundlöv lämnat sina poster – medan tränarduon Peter Andersson och Viktor Stråhle sparkats.

Brynäs skriver att klubben kommer att genomgå en större organisationsförändring.

"Sedan årsskiftet har ett intensivt arbete pågått för att hitta Brynäs väg in i framtiden. Under dessa utmanande tider har vi lärt oss mycket av det som har fungerat bra och även det som fungerat mindre bra".

"Arbetet har lett fram till den organisationsförändring som nu pågår. Som en del i den förändringen har Michael Campese valt att lämna sin post som klubbdirektör i Brynäs IF".

Inrikes

Färre lokförare ersätts efter dödsolyckor

Många lokförare mår dåligt efter en olycka. Arkivbild.
Foto: Pär Bäckström/TT
Inrikes
Inrikes Varje år dör mellan 60 och 100 personer sedan de blivit påkörda av tåg. Men utbetalningar till lokförarna, som i många fall mår psykiskt dåligt efter påkörningarna, har blivit färre.

Fackliga Sekotidningen skriver att 83 personer dog 2016 efter att ha blivit påkörda av tåg. Ofta rör det sig om självmord.

Samma år delade Afa Försäkring ut ersättning för sveda och värk till 24 lokförare. 2019 dog 112 personer i spårolyckor, men då betalades försäkringsbolaget bara ut ersättning till 12 personer.

Vad minskningen beror på är svårt att svara på, skriver Afa Försäkring till tidningen: ”Tyvärr är detta ingenting vi kan ta fram. Vi har inte tillräckligt bra information om till exempel händelsetyp (som påkörningsolycka) för avslag på olycksfall”.

Detta kritiseras av en lokförare som Sekotidningen pratat med.

– Det är allvar för mig och många av mina kollegor som farit illa. Vi har ingen annan försäkring som täcker detta. Den här ersättningen borde ges direkt utan att man ska behöva ansöka om den, säger hon.

Sport

EAI:s mäktiga finalsvit bruten

Det blir ingen SM-final för Truls Möregårdh. EAI förlorade även semifinalreturen mot Halmstad.
Foto: Jonny Nilsson/Arkiv
Sport
BORDTENNIS För första gången sedan 2004 kommer inte Eslövs AI:s herrlag att spela final i SM. Mesta mästarna, med 14 SM-guld och 16 raka finaler, fick nämligen se sig besegrade i semifinalserien av Halmstad. 3-4 på bortabord i lördags följdes på måndagskvällen av en ny förlust, 2-4 hemma i Blomsterbergshallen.

– Halmstad var bättre, det är bara att erkänna, medger Peter ”Pidde” Andersson, besviken tränare i EAI.

EAI tog SM-guld 2005 och gick efter detta till final alla år fram till 2019. 15 finaler resulterade i 13 guld. I fjor ställdes SM-slutspelet in och inga mästare korades. Till spel i år kom därför EAI som regerade mästare efter finalsegern 2019 mot Halmstad.

Nu fick Halmstad revansch. På kuppen spräckte de en mäktig svit.

– Hur vi går vidare? Det är bara att se framåt, det är ju bara pingis och inte världskrig precis, konstaterar Pidde Andersson.

EAI fick annars bästa tänkbara start med vinst i de två första matcherna. Men 2-0 blev till 2-4.

– Efter pausen var det riktigt dåliga insatser, det är bara att medge. Vi hade 2-1 och tre på pappret bra matcher kvar att spela, tycker Pidde.

Inte ens Truls Möregårdh stod att känna igen. Den unga EAI:aren förlorade kungamötet mot Elias Ranefur. Efter detta hängde allt på Robert Svensson, men EAI-veteranen fick ger sig mot Fabian Åkerström.

Elias Ranefur visade Halmstad vägen mot final när han besegrade Truls Möregårdh.
Foto: Jonny Nilsson

Sport

Norlings sköna seger – 2–0 mot AIK

AIK:s Ebenezer Ofori i duell med Norrköpings matchvinnare Samuel Adegbenro.
Foto: Stefan Jerrevång/TT
Sport
Sport Det var som att vinna mot en gammal vän.
Rikard Norling njöt av framgången med IFK Norrköping – inte av att klå AIK med 2–0.
Samuel Adegbenros två mål förde Norlings nya klubb upp bakom Djurgården i den allsvenska tabelltoppen.
PREMIUM

Bartosz Grzelak tog över AIK när Norling fick sparken i juli. Norling ersatte i sin tur Jens Gustafsson i IFK Norrköping i december.

Vem har nått längst i sitt lagbygge? Inte oväntad Grzelak – som har haft betydligt mer tid på sig. Där Norlings Norrköping i perioder fortfarande famlar efter de större linjerna i sitt spel är Grzelaks AIK mera tydligt och konsekvent i agerandet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Militär eskalering efter oro i Jerusalem

Tårgas vid sammanstötningar framför al-Aqsa-moskén i Jerusalems gamla stad på måndagen.
Foto: Mahmud Illian/AP/TT
Utrikes
Utrikes Krisen i Mellanöstern eskalerar.
En stoppad nationalistisk marsch och nyttjanderätt av den heliga staden är bränsle som tänder konflikten med utgångspunkt i Jerusalem.
Raketattacker från Gaza besvaras av israelisk militär. Rapporter kommer om dödsoffer.

Oroligheterna utbröt i Jerusalem inför den nationalistiska marschen som skulle ha inletts på måndagseftermiddagen. Uppgifter om skadade varierar, men flera mediebolag rapporterar om över 300 skadade palestinier.

Demonstranter kastade sten, polis avfyrade gummikulor och chockgranater; bilar brann och rök spreds över det heliga området. Polis evakuerade Västra muren, som ligger i tempelområdet, på grund av oroligheterna.

Den senaste veckan har präglats av stora spänningar och mycket våld mellan protesterande palestinier och israeliska säkerhetsstyrkor. En utlösande faktor är den så kallade Jerusalemdagen och dess fanparad.

Inställd marsch

Men strax före start meddelade organisatörerna bakom marschen i Jerusalem att den ställts in, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Datumet är speciellt, i och med att Israel då firar erövringen av Jerusalem i sexdagarskriget 1967. Men det verkar också yttra sig i extra starka känslor, och redan på söndagskvällen blev det sammanstötningar. Även israeliska araber i exempelvis Nasaret och hamnstaden Haifa demonstrerade.

Paraden anses av många palestinier som en riktad provokation, och i ett redan inflammerat läge var marschens gångväg genom muslimska kvarter via Damaskusporten en utlösande faktor.

Israelisk polis har förbjudit judar att besöka området vid al-Aqsamoskén för att undvika eskalering i konflikten, och beväpnad polis bevakar området som har djup religiös innebörd för judar, muslimer och kristna.

Raketer mot Israel

Sammandrabbningarna i Jerusalem fick oroväckande följdreaktioner på måndagseftermiddagen. Islamistiska Hamas i Gaza hotade med att utföra attacker mot israeliskt område, hot som förverkligades när raketer avfyrades från Gaza mot Jerusalem och israeliska områden.

Inga personer uppges ha skadats i raketattackerna, men befolkningen lystrade till larmsignalerna som ljöd och det israeliska parlamentet Knesset evakuerades. En person skadades dock på den israeliska sidan av gränsen mot Gaza sedan en pansarvärnsrobot avfyrats mot ett civilt fordon, uppger den israeliska militären.

Israelisk militär svarade med att attackera mål i Gaza, och förstärkte den militära närvaron vid gränsområdet.

Hamas bekräftade att en av rörelsens befälhavare hade dödats i attackerna. Gazas hälsominister sade att sammanlagt nio personer dödats i israeliska flygräder, skriver Reuters. Tre av offren är barn, enligt hälsomyndigheterna.

– Vi strider på flera fronter. Jerusalem, Gaza och andra platser i Israel, säger premiärminister Benjamin Netanyahu om Israels offensiv efter Hamas raketattacker.

– Vi kommer att svara med kraft. Vi tolererar inga attacker på vårt territorium, mot vår huvudstad, våra medborgare eller våra soldater, sade Netanyahu enligt AFP.

USA fördömde raketattackerna mot Jerusalem.

FN vädjar

En direkt orsak till att våldsamheterna utbrutit är en domstolsprocess om några fastigheter i Sheik Jarrah, en stadsdel längre nordösterut i Jerusalem. Palestinska familjer som har bott där i decennier säger att de har rätt till husen. Men judiska bosättare menar att de har äldre äganderätt till tomterna, och har fått rätt i israeliska domstolar i tidigare fall i samma område.

Israels högsta domstol skulle ha tagit upp tvisten på måndagen. Men i sista stund ombads riksåklagare Avichai Mandelblit komma med ett utlåtande innan HD tar upp fallet, och för att ge honom tid till det pausas processen i upp till en månad.

Den israeliska politiken tolkas av vissa bedömare som att landet sakta men säkert försöker tränga ut palestinierna från östra Jerusalem, som enligt flera fredsplaner ska bli huvudstad i ett självständigt Palestina. Hamas, den palestinska organisation som styr Gazaremsan och som är terrorstämplad av bland annat EU, säger att israelerna "leker med elden" när de fortsätter sin hårda linje i Sheik Jarrah.

Israels utrikesdepartement försökte i fredags lugna omvärlden med att tvisten i grunden bara är "en fastighetsdispyt mellan privata parter", skriver nyhetsbyrån Reuters. Men våldet har väckt oro världen över, och många länder har manat FN att göra något. FN-chefen António Guterres vädjar till Israel att "iaktta maximal återhållsamhet" mot demonstranter och att "sluta riva hus och vräka människor", rapporterar nyhetsbyråer.

FN:s säkerhetsråd höll ett extrainkallat möte på måndagen för att diskutera krisen.

Grim Berglund/TT

Henrik Samuelsson/TT

Raketer avfyras från Gaza in på israeliskt territorium.
Raketer avfyras från Gaza in på israeliskt territorium.
Foto: Khalil Hamra/AP/TT

FAKTA

Fakta: En delad stad

Enligt FN:s delningsplan för Palestina 1947 skulle Jerusalem till en början vara en "internationell" stad. Först senare skulle stadens status i de två länder som skulle bildas, en judisk och en arabisk, avgöras.

När Israel året efter utropade sin självständighet anföll grannländerna. Jerusalems gamla stad och östra delar intogs av Jordanien. Judar kastades ut från många fastigheter, som palestinier nu bor i och anser sig ha rätt till, och judar gavs inte heller möjlighet att exempelvis besöka Klagomuren.

I sexdagarskriget knappt 20 år senare erövrade Israel dessa stadsdelar. Enligt israelisk historieskrivning återförenades därmed den heliga staden efter kriget sommaren 1967, en seger som numera högtidlighålls med Jerusalemdagen i maj varje år.

Större delen av omvärlden ser dock fortfarande Jerusalem som en delad stad, och de östra delarna som ockuperad mark. Enligt flera fredsplaner som lagts fram genom åren ska Israel kunna behålla den västra halvan, och där ha sin huvudstad, medan den östra halvan blir huvudstad i palestiniernas stat.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Inrikes

Kvinna tog med yxa till socialtjänsten

En kvinna i Söderhamn har haft med sig yxa in på socialtjänsten under måndagen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En kvinna i 20-årsåldern hade med sig yxa in på socialtjänstens kontor i Söderhamn.

Det var vid 11-tiden på måndagen som polisen larmades av en ordningsvakt som upptäckt att en kvinna hade med sig en väska med en yxa in på socialtjänsten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Timrå närmar sig SHL efter storseger

Timrå har 3–1 i matcher i den hockeyallsvenska finalserien.
Foto: Erik Mårtensson/TT
Sport
Sport Timrå har skaffat sig tre matchbollar i den allsvenska hockeyfinalen.
Efter en övertygande 6–2-seger i match fyra borta mot Björklöven talar mycket för att man kan ta på sig SHL-hattarna på onsdag hemma i Timrå.
– Nu ska vi väl hem och ta hand om kropparna och så ska vi avgöra det här på onsdag, säger Timråforwarden Viktor Lodin.

Efter förlusten i den första finalen har Timrå imponerat desto mera. Bakåt har Medelpadlaget knappt släppt till någonting.

Och framåt har Lodin och kompani med ett effektivt passningsspel till synes enkelt tagit sig fram gång på gång. De tre senaste matcherna har man gjort 19 mål.

– Vi spelar det spel vi gjort hela säsongen, tajt försvarsspel och så trycker vi dit våra lägen. I de här matcherna har vi varit effektiva, säger Lodin som provat på SHL-spel med Örebro.

Nu vill han göra det igen med Timrå.

– Såklart. Det är det målet vi jobbat mot sedan vi samlades i höstas.

Orkeslöst Björklöven

Björklöven ser ut att ha drabbats värst av covidsjukdomen.

För tre veckor sedan var Umeålaget i toppform och tog hem den första finalen klart.

Nu agerar man håglöst, orkeslöst – och backlöst. Förlusten av avstängde Daniel Rahimi, covidsjuke Alexander Deilert och ett par backar till ser ut att kunna stå laget dyrt.

Man helt enkelt inte räckt till defensivt.

Ändå inledde och avslutade Björklöven match fyra med betydligt bättre fart och energi än man gjort ett dygn tidigare.

Men man hade lika svårt med spelet i egen zon. Timrå kunde dominera framför Kevin Poulin i Lövens mål och även utnyttja ett par hårresande blindpassningar från Björklövens spelare.

"Kuggar i och kör"

2–0 efter första perioden genom mål av Johan Lindholm och Jonathan Dahlén blev till 5–1 efter två perioder sedan backen Per Svensson lobbat in 3–0, hans backkollega Filip Westerlund skjutit 4–0 och Jeremy Boyce-Rotevall gjort 5–0 innan Björklövens Alex Hutchings efter en av få Timråmissar i matchen fick hål på Timrås nolla.

Ytterligare en reducering till 5–2 kom på styrning av William Eriksson i början av den tredje perioden.

Slutresultatet 6–2 fastställdes sedan av Jakob Ragnarsson efter en ny groda av Lövenförsvaret.

Sex olika målskyttar säger också en del om Timrås styrka.

– Vi har fyra formationer som kuggar i och kör. Vi känner oss starka. Nu gäller det att vi kommer ut på tå på onsdag och kör som vi har gjort i den här matchen, säger forwarden Erik Walli Walterholm.

.

Thomas Eriksson/TT

Inrikes

Förslag: Förbjud mobiltelefon i klassrum

Enligt ett förslag ska mobiltelefoner i klassrummet förbjudas. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Mobiltelefoner ska förbjudas i klassrum och i grundskolan ska de kunna omhändertas hela skoldagen.
Det ska också bli lättare att omplacera mobbare.
PREMIUM

Det är förslag i en promemoria som utbildningsdepartementet i veckan skickar ut på remiss. I dag finns ingen uttrycklig reglering i skollagen om användningen av mobiltelefoner.

Utgångspunkten ska, enligt promemorians förslag, vara att det råder ett mobiltelefonförbud under lektionstid.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL