Författare från sex länder på Författarscenen

Författarscenen i Malmö blir både litterärt och språkligt internationell 2018. Besökarna får lyssna på författare som skriver på turkiska, koreanska, franska och förstås på svenska.

Författarscenen i Malmö våren 2018:
Tisdag 30 januari: Aslı Erdogan i samtal med Carsten Jensen
Tisdag 20 februari: Sigrid Combüchen och Anne Swärd i samtal med Gabriella Håkansson
Måndag 19 mars: Ko Un i samtal med Eva Ström
Torsdag 12 april: Författarscen om James Joyce med Ola Larsmo, Jenny Tunedal och Erik Andersson
Fredag 4 maj: Kamel Daoud i samtal med Rakel Chukri
Tisdag 22 maj: Leïla Slimani i samtal med Astrid Trotzig

Asli Erdogan är ett av den samtida turkiska litteraturscenens största namn. Hon är också levande politiskt historia: hon satt i fängelse under grymma förhållanden efter Turkiets misslyckade militärkupp 2016 och hotas fortfarande av repressalier från regimen.
Erdogan har en brokig bakgrund som människorättsaktivist, tidningskolumnist och partikelfysiker vid CERN, där hon forskade kring Higgsbosonen.
Tre av hennes romaner har översatts till svenska och i höstas kom Inte ens tystnaden är längre vår egen: en samling tidningskrönikor och essäer som så småningom fick henne fängslad. Texterna diskuterar Turkiets nedmontering av mänskliga rättigheter och demokrati. 30 januari kommer hon till Författarscenen.

Den ständige Nobelpristippade poeten Ko Un besöker Författarscenen i mars. Den nu 85-årige koreanske lyrikern står bakom över 120 000 sidor som vandrar från buddistisk tradition, till Koreakriget och fram till den moderna demokratirörelsen.
– Att Ko Un kommer är verkligen en stor händelse, att vi i Malmö får möjligheten att lyssna till ett av världspoesins största och mest intressanta namn. Att höra Ko Un läsa sin poesi med sin unika kraftfullhet är oförglömligt, säger Per Bergström som är producent för Författarscenen.

I maj kommer två franskspråkiga Goncourtpristagare: algeriske Kamel Daoud som med Fallet Meursault riktar hård kritik mot kolonialismen och fransk-marockanska Leïla Slimani, som i sin senaste roman beskriver ett Paris där klass, etnicitet och skillnaden mellan förort och innerstad blir tydligt.
Svenska gäster blir Sigrid Combüchen och Anne Swärd som diskuterar sina romaner Sidonie & Nathalie och Vera. Romanerna har en hel del gemensamt: de utspelar sig båda under 1940-talet, en tid märkt av krig och en med en flykttematik som är aktuell också i vår egen tid.

Under våren fortsätter också ”Författarscen om …” då Ola Larsmo, Jenny Tunedal och Erik Andersson i april möts i ett samtal om James Joyce, med fokus på hans debutbok Dublinbor som kommer i svensk nyöversättning.

Författarscenen i Malmö våren 2018:
Tisdag 30 januari: Aslı Erdogan i samtal med Carsten Jensen
Tisdag 20 februari: Sigrid Combüchen och Anne Swärd i samtal med Gabriella Håkansson
Måndag 19 mars: Ko Un i samtal med Eva Ström
Torsdag 12 april: Författarscen om James Joyce med Ola Larsmo, Jenny Tunedal och Erik Andersson
Fredag 4 maj: Kamel Daoud i samtal med Rakel Chukri
Tisdag 22 maj: Leïla Slimani i samtal med Astrid Trotzig