Inomhusmiljön på Källhaga är under all kritik, menar Vårdförbundet som har anmält kommunen till Arbetsmiljöverket. Medarbetare, vårdtagare och anhöriga har problem med astmabesvär, rinnande ögon och allergiska reaktioner. Arkivbild

Facket slår larm om brister i arbetsmiljön på Källhaga

HÖRBY Vårdförbundet har anmält Hörby kommun till Arbetsmiljöverket för allvarliga brister i arbetsmiljön på demensboendet Källhaga.
Anmälan är en så kallad 66A-anmälan vilket innebär att kommunen kan föreläggas att vidta åtgärder eller förbjudas att utföra vissa arbetsuppgifter.

Det förbereds för ombyggnads- och renoveringsarbeten på Källhaga, som är kommunens största äldreboende med 37 lägenheter fördelade på fyra avdelningar.
Enligt vårdförbundet har anställda, vårdtagare och anhöriga problem med astmabesvär, rinnande ögon, klåda i ögonen, allergiska reaktioner, irritation i halsen, nästäppa, trötthet och hudutslag.

Problemen påtalades vid en skyddsrond på boendet den 1 december. Även Kommunal var med på skyddsronden. Kommunen lovade då att vidta åtgärder, men så har inte skett enligt huvudskyddsombudet Monica Rohlin på Vårdförbundet.
– Varken jag som huvudskyddsombud eller enhetschefen som var med på ronden har fått återkoppling, skriver Vårdförbundet i sin anmälan till Arbetsmiljöverket.
Av anmälan framgår det att ventilationen inte fungerar eftersom ventilationsanläggningen håller på att byggas om.

– Luften har stått stilla och har gjort det i flera veckor. Vi vet inte när de är klara med ventilationsombyggnaden. Det är ohållbart att arbeta under dessa förhållanden. Folk har fått utslag och ögonproblem och behöver ta astmamedicin, säger Monica Rohlin.
Hon har tagit upp problemen med socialchefen Eva Klang Vänerklint och på ett samverkansmöte på förvaltningen.

– Socialchefen skulle prata med projektledaren angående detta. När det regnar samlas det vatten i källaren. Det luktar gammal sommarstuga på olika platser i byggnaden. Det är varmt och på en del av byggnaden är ventilationen helt avstängd, skriver Vårdförbundet i anmälan.

– Vi har tagit upp det här med fläktarna tidigare, men det känns inte som att vi har blivit tagna på allvar, säger Monica Rohlin, och berättar att det är första gången som hon har gjort en 66A-anmälan.
Eva Klang Vänerklint, socialchef i Hörby kommun, säger att socialförvaltningen och samhällsbyggnadsförvaltningen håller på att ta fram ett batteri med åtgärder för att snabbt förbättra inomhusmiljön på Källhaga.

Ett provisoriskt ventilationsaggregat har redan satts in för att få bättre cirkulation på luften.
– Problemen med arbetsmiljön berör inte boendedelen, utan de delar där hemsjukvården och hemtjänsten finns. Men exakt vilka åtgärder som ska sättas in kan jag inte uttala mig om, utan där får jag hänvisa till samhällsbyggnadschefen Jag är inte byggtekniker, utan mitt uppdrag och huvudfokus är att leverera bra vård och omsorg till kommuninvånarna, säger Eva Klang Vänerklint.
Problemen med den dåliga inomhusmiljön på Källhaga är kända sedan länge, hävdar hon.

– Det är just för att det är så eländigt som vi bygger om på boendet. Precis som vi har gjort på vårdcentralen.
Om det inte går att åtgärda problemen helt under ombyggnadstiden kan det bli nödvändigt att tillfälligt flytta delar av personalstyrkan.
– Vi håller på att titta på det. Om besvären är för stora får vi hitta alternativ och flytta personal. Vi håller på att se vad som kan göras bättre tillsammans med samhällsbyggnadsförvaltningen.

Arbetsmiljöverket har skickat tillbaka ärendet till kommunen för att de inblandade parterna ska kunna redovisa vilka åtgärder som är på gång.
Eva Klang Vänerklint är övertygad om att parterna – Vårdförbundet, Kommunal och kommunen – snabbt ska bli överens om vad som ska göras och att alla ska bli nöjda.

– Vi är fullt kompatibla med Vårdförbundet i det här. Vi har samma intresse och både de och vi vill att det ska vara ordning och reda och en bra arbetsmiljö, säger Vänerklint.

Dagens fråga

Följer du Idol på TV4?

  • Nej (86%, 587 Röster)
  • Ja (14%, 95 Röster)

Antal röster: 682

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×