Under årens gång har det många gånger varit allsvenskt stuk över Köpingebro IF:s damturnering i innefotboll. 2014 var exempelvis Vittsjö GIK med. Och vann! Här är det Vittsjös Erika Martinsson som snurrar runt med sina motståndare i BK Olympic. I år blir det ingen damcup alls i Köpingebro. Foto: Thomas Persson/Arkiv

Cupklassiker ställs in

FOTBOLL/FUTSAL En skånsk innefotbollsklassiker tar timeout. Köpingebro IF:s damcup ställs in. Förra årets upplaga, den 43:e i ordningen, kan ha varit den sista.
– Jag vill inte tro att det är slutspelat, men vågar heller inte tro på en återkomst, säger Anna-Lena Andersson, tävlingsledare de senaste (sista?) åren.

I många år lyste damcupen i Köpingebro under två veckoslut upp januarimörkret. Flera gånger var det allsvenskt stuk över spelet. Kristianstad gästade sporthallen i Köpingebro, likaså Vittsjö GIK. Publiken strömmade till. Det var fest och finfin fotbollsunderhållning. När cupen var som mest populär var startfältet fyllt till sista plats. Köpingebro lockade med pengar i potten och ett digert prisbord.
Med futsal som obligatorisk spelmodell sjönk intresset drastiskt. 2016, den första årgången med futsal, kom bara 22 lag till start.

2017 anmälde sig bara 15 lag. Två hoppade av innan cupens ens börjat. Cupen tvingades revideras från två spelhelger till bara en.
Redan då flaggade arrangörerna för att den 43:e upplagan också kunde bli den sista.
Farhågorna besannades.
I år blir det ingen cup i Köpingebro. Efter 43 års cupspel i rad tog arrangörerna tidigt beslutet att ställa in 2018 års upplaga.
– Vi var överens om den saken redan i somras. Det har varit en massa strul de senaste åren, en massa tjafs. Vi tyckte det var mer jobb än vad vi fick tillbaka. Vi orkade inte dra runt det ett år till, berättar Anna-Lena Andersson.
– I fjor fick vi ringa runt för att få fullt antal lag. Att vi erbjöd dem att spela gratis hjälpte inte. De flesta vill spela riktig fotboll, inte futsal. Jag anser att futsal är boven i det hela.
Frågan är om cupen definitivt gått i graven eller att det ”bara” handlar om en timeout. Anna-Lena:

– Jag vågar inte tro någonting. Kanske går det att väcka liv i cupen igen, men vi måste i så fall bli många fler som hjälper till. Jag vet hur mycket jobb som behöver göras för att få allt att fungera och detta tar delvis bort tjusningen och glädjen. Men jag är inte den som brukar säga nej, så behövs hjälp så ställer jag förmodligen upp.

×