Jan Göransson, Svenska filminstitutets presschef, intervjuar producenterna för filmen Borg Jon Nohrstedt och Fredrik Wikström under pressträffen där årets Guldbagggenomineringar tillkännagavs. Foto: TT

Chans till tio baggar för Borg

Årets Guldbaggenomineringar presenterades på en presskonferens i Stockholm på torsdagen och många representanter från de nominerade filmerna fanns på plats.

Att det kommer att bli en kamp mellan Borg, The Square, Sameblod, Korparna och The Nile Hilton Incident i flera kategorier är tydligt. Samtliga är nominerade till bästa film och alla, utom Korparna, är nominerade till bästa regi. Samtliga filmer är också nominerade i flera skådespelarkategorier. Flest nomineringar fick Borg med hela tio stycken. The Nile Hilton Incident fick åtta, Korparna och Sameblod sju och The Square sex.

På plats för att ta emot nomineringarna fanns bland annat långfilmsdebuterande Jens Assur som gjort Korparna. På frågan om han förväntat sig detta svarar han:
– Ja, det gjorde jag faktiskt. Jag tycker att vi har en egensinnig film där de filmiska uttrycken är dragna till sin spets, vi har otroligt fina skådespelarinsatser och unikt foto, säger han under presskonferensen.
– Den här rollen är som en gåva, säger Reine Brynolfsson som spelar rollen som den plågade bonden Agne och för vilken han nu är nominerad i bästa manliga huvudroll.

Amanda Kernell, också hon långfilmsdebutant, har belönats med flera priser för Sameblod.
– Det är fantastiskt, jag är så enormt stolt, säger hon.
Även Tarik Saleh som regisserat The Nile Hilton Incident var på plats i Stockholm för att ta emot diplomet för nominering.
– I en tid där alla tjatar om vad som är svenskt känns det helt underbart att göra en svensk film som är på arabiska, utspelar sig i Kairo och når en internationell publik och att sedan komma hem och bli nominerad, det betyder mycket känslomässigt, säger han.

För den internationellt prisade The Square fanns varken regissören Ruben Östlund eller någon av huvudrollsinnehavarna på plats. Det gjorde däremot galleristen Marina Schiptjenko som spelar museichefen Elna.
– Jag tycker han har fångat några extremt viktiga frågeställningar och ett sätt att vara på.
Flest nomineringar knep regissören Janus Metz film om Björn Borg Borg med Sverrir Gudnason i huvudrollen.
– Det var ingen av oss som tänkt att han såg ut så mycket som Borg som han gjorde sedan, men han var den som var bäst, säger filmens producent Fredrik Wikström Nicastro om castingen.

Nytt för i år är Guldbaggens publikpris. På torsdagen presenterades också vilka åtta av 2017:s 41 filmer som röstats fram till slutnominering. Det blev: Avicii: True Stories, Borg, Måste gitt, Para Knas, Sameblod, Småstad, Solsidan och Superswede.