Tomelilla IF:s P04-lag är klart för A-final i Skånecupen. Här är gänget som ska ta sig an FC Trelleborg i trettondagens finalduell. Bakre raden från vänster: Micke Högström, Erik Ekholm, Tage Stålhammar, André Nilsson-Åkesson, Johan Mårtensson och Mattias Nilsson. Främre raden från vänster: Carl Törn, Anton Högström och Leo Björklund. Liggande: Gabriel Åberg.

Tomelillas P04-lag till final i Skånecupen

FOTBOLL Tomelilla IF:s P04-lag är klart för final i Skånecupen i Malmö.
– Det här är stort. Nu vill vi löpa linan ut och vinna. Det hade varit en rejäl fjäder att sätta i hatten, säger Micke Högström, tränaren, inför trettondagens final mot FC Trelleborg.

På 2017 års näst sista dag firade Tomelilla IF-pågarna stora triumfer. Först vann de sin grupp efter 3-2 mot LB07 Vit, 1-1 mot BK Olympic Grön och 4-0 mot FC Trelleborg Vit.
I åttondelen slog de Markaryd med 1-0. Målskytt: Erik Ekholm.
I kvarten mötte de samma BK Olympic som de spelade oavgjort mot i gruppen.
– Vi hade 2-0 nära två minuter var kvar. Då plockade Olympic ut sin målvakt. Vi hade lägen för att göra både 3- och 4-0. Vi kunde ha punkterat matchen. I stället reducerade de till 2-1 och kvitterade till 2-2 när 30 sekunder återstod. Det blev förlängning. De blev bara åtta sekunder gammal. Erik Ekholm avgjorde, berättar Micke Högström.
I semin mot Kvarnby Blå blev det lika tajt och spännande.

– Vi fick 2-0 efter två omställningsmål. Men Kvarnby tog ut sin målvakt och satte ordentlig press på oss. De gjorde 2-1 och 2-2 och hade sedan en boll i stolpens insida och ett skott i burgaveln. De kom i anfallsvåg på anfallsvåg. Men så satte Erik Ekholm 3-1 i öppen bur. Vi hade lite tur, visst, men ber inte om ursäkt, säger Högström.
På lördag möter de FC Trelleborg Blå i finalen.
– De slog ut Malmö FF med 3-0 i semin. Finalen känns som fifty-fifty. Små marginaler och tillfälligheter lär avgöra.
Under 2017 vann det här Tomelilla IF-laget sin utomhusserie både på våren och hösten.
– Rätt överlägset. I år ska vi in och tampas i Malmöserierna, med både 04:orna och 03:orna, uppger Micke Högström.
I somras vann de dessutom Änglacupen hemma i Tomelilla.

Även inomhus gick det bra. I höstas vann de både Gåsacupen och Jaif-cupen, båda i Nils Holgersson-hallen i Skurup.
– Det var andra året i rad som vi vann Gåsacupen och andra finalen i rad i Jaif-cupen, säger Micke.
De åtta spelare som representerar laget i Skånecupen går alla i årskurs 7 på fotbollsakademier, sju av dem på Malmö FF:s i Simrishamn och en av dem på HIF:s i Tomelilla.

För Micke Högström är det tredje säsongen han leder Tomelilla IF som tränare. Dessförinnan var han tränare för motsvarande åldersgrupper i Lunnarps BK.
– 2015 möttes Lunnarp och Tomelilla i finalen i den 64 lag stora innecupen i Kristianstad. Rätt stort med två lag med klasskamrater i final i en så stor cup. Sedan gick jag och spelarna från Lunnarp till Tomelilla och vi slog ihop till ett lag. Nu har vi 16 stycken 04:or och åtta 03:or i träningsgruppen.

×