Nyord i postfaktatider

2017 fick vi lära oss mer om Dunning-Kruger-effekten, som är ett begrepp för att beskriva varför inkompetenta personer ofta tror sig vara särskilt kompetenta. De saknar helt enkelt kompetens nog att avgöra att de är inkompetenta. Valet av Donald Trump som USA:s president skapade en ständig diskussion om Dunning-Kruger: förstår Donald Trump att han är okunnig i många ämnen som presidenten måste vara kompetent inom och struntar i det, eller är han vilse i pannkakan, men omgiven av ja-sägare?

Trump och hans medarbetares tro på sin egen förmåga syns tydligt i årets nyordslista, som är politiskt färgad. Flera av årets ord handlar om att anpassa verkligheten så den smickrar USA:s president. 2017 var året då Dunning-Kruger fick en egen ordlista, med begreppen fake news (falska nyheter) och alternative facts (alternativa fakta). Sanningen definierades som det man själv tyckte eller kände borde vara sant. I fallet Trump avfärdade man information som var till nackdel för presidenten. Sådant som är obekvämt för Trump är fake news och Vita huset har ofta alternative facts, som är gynnsamma för Trump.
Årets nyord fake news fastnade snabbt och används även i sammanhang som inte har koppling till USA eller Trump.

Det märkliga språkbruket hos högerfalangen som tog över Vita huset har blivit nyord i hela världen.
Trumps språkrör och hejaklacksledare Kellyanne Conway blev en underlig ordsmed för en ny tid, där bara det som du vill ska vara sant är sant. Trump kände det som att hans insvärningsceremoni var välbesökt och därför gick Vita huset ut med det, oavsett hur många som faktiskt kom. När deras siffror ifrågasattes svarade Conway att Vita huset hade ”alternativa fakta”, som bekräftade och smickrade presidenten.
Hon uppfann också en massaker som aldrig hade hänt ”Bowling green-massakern” och verkade inte jättebekymrad när folk påpekade att det inte stämde.

Är Trump och Conway inkompetenta, eller gatusmarta populister, som vet att konservativa väljare gillar deras världsbild och därför gärna sväljer ”alternativa” förklaringar? Kanske en blandning av båda.

Postfakta är ett annat sorgligt nyord, som försöker beskriva vår tidsanda och tanken att man själv kan få bestämma vad som är sant baserat på magkänsla. Sanningen ses inte längre som objektiv.

Man kan också se jämställdhetsdebatten i nyorden. Metoo, från början två ord, som användes för att markera hur många som utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp, blev ett ord för hela processen med att våga prata om och anmäla övergrepp, men också för solidariteten med och mellan offren.

”Klickfarm” är på sätt och vis det mest politiska ordet av alla på väg in i ett valår. På en klickfarm klickar anställda på annonser eller budskap för att generera intäkter. I en trollfabrik får folk betalt för att få ut en åsikt och motarbeta en annan. Var går gränsen mellan klickfarm och trollfabrik?
Att förvränga verkligheten med hjälp av en datormus lär tyvärr skapa ytterligare nyord framöver.

Dagens fråga

Har du tagit årets sista dopp i havet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×