Kindvalls bokhandel i Eslöv har stängt. – Det finns såklart flera orsaker till det - men främst handlar det om konkurrensen från näthandel, köpcentrum, ljudböcker och om trapprivningen och p-avgifterna i centrum, säger ägare Christina Stattin. Arkivbild
Butiken stängde i mellandagarna och nu töms lokalerna.

Kindvalls bokhandel ger upp och slår igen

Eslöv Internetbokhandlar, ljudbokstjänster, en riven Stenssontrappa och parkeringsavgifter i centrala Eslöv.
– Det finns många anledningar till att vi valde att lägga ner Kindvalls bokhandel, säger Christina Stattin.

Hösten 2010 hoppades Christina Stattin – och maken Fredrik – att lyhördhet, service och möjligheten att känna och klämma på böckerna skulle räcka för att kunna driva Kindvalls bokhandel i Eslöv. Men det gick inte.
– Vi visste redan från början att vi kämpade mot både näthandel och större köpcentrum men det har blivit tuffare och tuffare. Bokhandeln som sådan är på utdöende, tyvärr, säger Christina Stattin.
I mellandagarna reade Kindvalls bokhandel ut vad lager man hade kvar efter julhandeln och den 29 december stängde man butiken för gott.

Orsakerna är dessutom fler än bara konkurrensen från internetbokhandlar och köpcentrum.
Intresset för ljudbokstjänster växer och fler väljer att lyssna på sina böcker istället för att läsa dem. Dessutom har kunderna som promenerar förbi butiken blivit färre efter införandet av parkeringsavgifter i centrum. Spiken i kistan blev rivningen av Stenssontrappan.
– I samband med den så stängde eller flyttade flera av våra butiksgrannar – och en tom gata drar inga kunder.
Christina Stattin har under flera år, genom Eslövs Stadskärneförening, försökt att påverka diskussionerna om trafiken i centrum.
– Men det spelar ingen roll hur många gånger man fyller protestlistor mot parkeringsavgifter i centrum om kommunen inte vill lyssna, säger hon.
– Men, tillägger hon, jag är inte bitter på Eslövs kommun för att vi måste lägga ner. Det finns som sagt så många olika orsaker till det.

Helt och hållet ger paret Stattin dock inte upp på bokhandlandet. Kvar i ägorna finns fortfarande Billingska bokhandeln i Höör.
– Att sälja böcker i Höör och Eslöv är som natt och dag. I Höör är hyrorna mer verklighetsförankrade, det finns en annan vilja att handla lokalt och sedan bokhandeln i Hörby slog igen så får vi kunder även därifrån, säger hon och hoppas kunna fortsätta sälja böcker ett bra tag framöver.
– Men det är en tuff bransch och jag hade såklart önskat att förutsättningarna var bättre. I Eslöv gick det tyvärr inte mer.

Dagens fråga

Gick rätt bidrag vidare till final från fjärde Mello-deltävlingen?

Loading ... Loading ...