Leif Norlin har bott i Tjörnarp i 35 år och sedan två år tillbaka är han ordförande i byns sockengille.
Leif Norlin visar böcker som Tjörnarps sockengille gett ut genom åren, bland annat en om det gamla tegelbruket utanför samhället.
Leif Norlin är vaktmästare i Tjörnarps BoIF. – Man är orolig och tänker ”vad har hänt i dag då?”, säger han. arkivbild
På sin fritid guidar Leif Norlin runt besökare i ”Ring­ugnen” utanför Tjörnarp. Det är ett gammalt tegelbruk som brann ner för över 50 år sedan men som byggdes upp igen under 1990-talet. För några år sedan gjorde socken­gillet dessutom en film besökarna kan titta på medan de går runt. – Vi har blivit moderna i Tjörnarp, säger Leif ­Norlin och skrattar.foto: Erika Dahlin Jönsson
Här tillverkades tegel förritiden.

Fotbollen ledde honom till Tjörnarp

Tjörnarp Med pågatågstation och vandringsleder hoppas Leif Norlin att Tjörnarp ska locka fler unga.
Som ordförande i sockengillet ­kämpar han för att hålla ­Tjörnarp levande.

I två år har Leif Norlin varit ordförande i Tjörnarps sockengille och innan dess satt han i flera år i föreningens styrelse.
– Jag älskar Tjörnarp, säger Norlin som flyttade till byn för 45 år sedan – för att spela fotboll.
– Sedan träffade jag min sambo – en infödd Tjörnarpsbo – och vi har bott kvar, fortsätter han.
På fotbollsplanen är han än i dag – han jobbar som vaktmästare på Tjörne­vallen.

I 35 år arbetade Leif Norlin som buss­chaufför på Tjörnarpsbuss. Han körde turister kors och tvärs över Europa – till tulpanfestivaler i Holland, julfirande i Skövde och vandringsfärder i fjällen. På senare tid har han sett ett uppsving i antalet turister som söker sig till Tjörnarp.
– Sedan tågen började stanna här har det blivit jättepopulärt att ta tåget hit och gå på Skåneleden. Vi är väl enda stället där man kan göra så. Vi har fem vandringsleder som startar vid stationen, säger Norlin och berättar att stråken året om lockar folk som vill ta en promenad runt Tjörnarpssjön.

Tågstationen har även gjort att Leif Norlin fått flera yngre grannar.
– Det är yngre som köper hus här och det är kul.
Men att få ännu fler att flytta till Tjörnarp kan vara svårt, tror Leif Norlén. Dels för att det inte finns några lediga tomter – men det handlar också om skicket på de fastighet­er som finns.
– Det finns många fallfärdiga hus längs Landsvägen. De ser förjäkliga ut, säger Leif Norlin.
– Folk som funderar på att flytta till Tjörnarp och kör in på Landsvägen för att kolla … Vad ser de? Jo, fallfärdiga hus. Och då blir man ju inte direkt sugen på att flytta hit, fortsätter han.

Och det är dessa hus som är en av de viktigaste frågorna i sockengillet, enligt Leif Norlin. Han vill att kommunen ska gå in och se till att husen restaureras.
– Det är många fina hus som står till förfall. I Hässleholm går kommunen in och hotar med vite om fastighetsägaren inte sköter om sitt hus. Det tycker jag att Höörs kommun också kan börja göra, ­säger Norlin.

– Och så tycker jag att kommunen ska ordna fler tomter så att man kan bygga nya hus. Det var länge sedan det byggdes nya hus i Tjörnarp.

Dagens fråga

Följer du Idol på TV4?

  • Nej (86%, 587 Röster)
  • Ja (14%, 95 Röster)

Antal röster: 682

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×