Melis Yasar, Helsingborgs TK, reser till Melbourne för att spela Australian Opens juniorturnering. FOTO: JONAS WIDERBERG
Tränaren Jimmy Wallin reser med Melis till Australien.

Australian Open nästa för Melis Yasar

TENNIS 2018 rivstartar för tennistalangen Melis Y

På Hyllie sportcenter slipar Melis Yasar formen inför årets första tävling. På söndag bär det av till Australien där en tuff uppgift väntar – kval till Australien Opens juniorturnering.
– Det ska bli kul. Jag ska göra mitt bästa, sedan får vi se hur långt jag går, säger Melis Yasar, som är van vid att vara på resande fot.
Förra året reste hon runt i världen och spelade på juniortouren.
– Jag spelade inte en enda tävling i Sverige förra året. Det blev bara någon match för Helsingborg i Elitserien i december.
Formen är på uppåtgående. Under 2017 firade hon stora framgångar med sin tuffa baslinjetennis och tog ett rejält kliv uppåt på juniorrankingen. Nu är hon 135:a i världen.
– Spelar jag bra i Australien kan jag klättra 60-70 placeringar. Det kan gå snabbt om man presterar i tävlingar, säger hon.
Bland höjdpunkterna 2017 finns turneringssegrar i Mostar och Gjovik. Största skalpen tog hon i Berlin i somras.
– Jag slog en kinesiska (Xiyu Wang) som ligger topp 15 i världen på juniorrankingen i en grade 1-tävling. Det är min största seger så här långt, säger hon.
I höstas började hon på tennisgymnasiet i Båstad. Där har hon Ola Kristiansson och Niklas Rosengren som tränare. I klubben, Helsingborgs TK, håller Mattias Arvidsson i träningen och när hon är ute på resande fot hjälper Jimmy Wallin till.
– Jag är jättenöjd med tränarna jag har. Alla försöker hjälpa mig i min satsning och göra det så bra som möjligt för mig. Jag har fått mycket hjälp.
I Helsingborg finns ett gäng duktiga tennistjejer att träna med. Mellan varven brukar Melis sparra med Sverigeettan Johanna Larsson.
– Det är skitkul att träna med en spelare som ligger 50 i världen. Att träna med Johanna är något extra. Man ser verkligen hur professionell hon är. Det är klart att jag själv drömmer om att bli lika bra en dag.

Vad behöver du förbättra?
– Jag jobbar hårt med min serve. Jag är ju vänsterhänt och hoppas dra fördel av det. Mitt fotarbete behöver också förbättras, det är två saker som vi jobbar lite extra med just nu.
De bästa juniorerna är på plats i Melbourne. Tränaren Jimmy Wallin tror ändå Melis kan överraska.
– Det är svårt att bedöma hennes chanser. Melis har ett speciellt spel, hon håller baslinjen bra. De flesta andra springer ett par meter bakom baslinjen och jobbar in bollarna. Spelar hon sitt spel och minimerar misstagen kan hon slå de flesta spelarna i sin ålder, säger han.