Den

Malmö universitet med fötterna i samhället

Artikel Den 1 januari 2018 höjdes statusen för den högre utbildningen i Malmö när staden fick ett nytt universitet med plats för 100 nya medarbetare och forskare, ett ökat forskningsanslag och 120 nya fria utbildningsplatser. Samtidigt planerar lärosätet att ha samma huvudprofil som tidigare: att stå med fötterna mitt i samhället och bidra med nya kunskaper som förebygger utanförskap, ohälsa och polarisering.


– Vi är mycket glada och stolta. Att få universitetsstatus var målet redan när Malmö högskola startades för nästan 20 år sedan och mina företrädare har arbetat hårt för detta, säger Kerstin Tham, som har varit rektor sen 2015.

Hon tar emot strax innan jul på sitt tjänsterum högt upp i Niagarahuset på Universitetsholmen med utsikt över hamnen. Då avslöjar denna upptagna rektor att hon rekryterades från Karolinska institutet, där hon var prorektor och professor i arbetsterapi, för att förverkliga drömmen om ett nytt universitetet i Skåne.

[contentcards url="http://www.skd.se/2018/01/02/styrka-att-vara-ett-otraditionellt-universitet/" one_line="true"]


– De sista veckorna innan vi drar igång universitetet känns som tomtarnas julnatt. Det är liv och aktivitet överallt men vi förbereder oss inte inför jul och nyår som alla andra utan för förvandlingen den 1 januari.

Vid starten av Malmö högskola 1998 fanns det redan flera högskoleutbildningar i Malmö som var inkorporerade med Lunds universitet, med 350 års erfarenhet av akademiska studier.

Lärarhögskolan, Tandläkarhögskolan och utbildningen av högskoleingenjörer gick upp i Malmö högskola medan bland annat Konsthögskolan stannade kvar hos Lunds universitet. Dessutom tillkom sjuksköterskeutbildningen från landstinget.


– Redan då uttrycktes en vilja hos högskolans ledning om att vi skulle ansöka om att få bli universitet på sikt. Under åren har det också skett flera uppvaktningar och högskoleledningen har ansökt om universitetsstatus en gång tidigare men fick då nej, berättar Kerstin Tham.

Under de 20 åren har Malmö högskola blivit ett attraktivt lärosäte och skapat sig en egen profil. Vid starten fanns 5 000 studenter på högskolan och hösten 2017 är man uppe i 12 000 helårsstudenter som förkovrar sig i olika ämnen. Vid universitetsinträdet får man 120 nya utbildningsplatser som kan fördelas efter eget behov.

Omkring 1 400 anställda arbetar också på högskolan, varav ett 70-tal är professorer och cirka 200 är doktorander. Ett hundratal anställda och doktorander beräknas få plats på det nya universitet under 2018.


– Vi är i dag den största högskolan i landet och större än de fyra nystartade universiteten. Dessutom bedriver vi mer forskning. Det var grunden till att vi i juni 2016 fick beslutet från regeringen om vår nya status, säger Kerstin Tham strax innan den 1 januari.

Genom åren har, förutom Tandläkarhögskolan, fyra fakulteter skapats: hälsa och samhälle, kultur och samhälle, lärande och samhälle och teknik och samhälle med inriktning på samhällsvetenskaplig och medicinsk forskning. Mycket av forskningen är tvärvetenskaplig och sker i samarbete med närsamhället.


– Vi har unika möjligheter i mångkulturella Malmö att vara ett universitet som står mitt i samhället och samverkar med olika aktörer. Vårt mål är att vara ett nyskapande, urbant och internationellt lärosäte som bidrar med nya kunskaper och tar sig an samhällsutmaningarna, menar Kerstin Tham.

[contentcards url="http://www.skd.se/2018/01/02/nya-forskare-fordjupar-sig-i-sjukvardsfragor/" one_line="true"]

Hon pekar på två forskningsområden där man redan ligger i framkant på lärosätet och har aktiva forskningscentrum: migration och sexuell hälsa.


– Jag blev imponerad när jag kom till högskolan mitt under flyktingkrisen och fick känna av det stora samhällsengagemang som fanns bland studenterna och medarbetarna vilket bland annat ledde till viktig forskning.


– Inom ämnena sexologi och sexualitetsstudier pågår forskning kring hbtq och sexuella trakasserier som är viktigt för att bryta olika tystnadskulturer, vilket vi har märkt av i samband med #meeto-rörelsen.

För att locka nya grupper av studenter har högskolan bland annat satsat på att söka upp elever i särskilt utsatta områden och berätta om de olika utbildningarna och man har skriv- och matematikverkstäder för dem som behöver extra stöd under studietiden.


– Det som skiljer Malmö universitet från andra lärosäten är att vi satsar mycket på att få studenter som har växt upp i icke-akademiska miljöer att börja studera hos oss. Det har också lyckats. 70 procent av studenterna i år har en icke-akademisk bakgrund. I Lund har 70 procent av studenterna en akademisk bakgrund, berättar Kerstin Tham.

Hon pekar på lärosätets betydelse nationellt med att utveckla en pedagogik som tar tillvara elevernas kulturella bakgrund. 30 procent av eleverna har också föräldrar med en utländsk bakgrund och kommer från andra länder mot 20 procent i rikssnittet.

I höst har man också dragit igång den första forskarskolan som kallas Lärande i mångkulturella samhällskontexter med tiotalet doktorander och en internationell gästprofessor. Flera forskarskolor är på gång under 2018.

Inför 2019 har regeringen även gett Malmö universitet i uppdrag att dra igång en ny polisutbildning med plats på sikt 800 studenter.


– Polisarbete och brottsförebyggande arbete är samhällsbärande verksamheter. Vi är ett lärosäte med studier i kriminologi, juridik och statsvetenskap, bedriver forskning kring kriminalitet och polisyrket och vidareutbildar poliser. Så steget till att bedriva grundutbildning av poliser känns naturligt, säger prorektor Per Hillbur.

Tanken är att starta i mindre skala och sedan växa. Lokaler för utbildningen blir en knäckfråga att lösa. På sikt finns det bland annat planer på att bygga om kårhuset på höjden och ger plats för fler studenter och forskare.

När högskolan blir universitet innebär det att man får ett större forskningsanslag och fler möjlighet att på egen hand besluta om att starta forskarutbildningar. Forskningsanslaget höjs med 98 miljoner kronor, från 139 miljoner till närmare 237 miljoner 2018. Utbildningsanslaget höjs också med 42 miljoner kronor.


– Vi räknar med att från att forskningen i dag är en femtedel av vår verksamhet på högskolan kommer den i framtiden att vara en tredjedel på universitetet. Men vi behöver också söka bidrag till vår forskning på annat håll genom bland annat forskningsansökningar.


– Staten bildar också ett holdingbolag som är knutet till universitet och med ett kapitaltillskottet på 1,5 miljoner. Meningen är att knyta samhällsnyttig forskning till näringslivet och på så vis få fram nya innovationer, förklarar Per Hillbur.

Den nya universitetsledningen framhåller i sin vision att man inte kan locka studenter och forskare med stora forskningspengar utan med goda möjligheter att förmedla nydanande och viktig kunskap och en akademisk integritet, nära samhället och med goda relationer till omvärlden.


– Vi ligger mitt i Sveriges tredje stad och har Skåne och Öresund in på knutarna. Det vi kan bjuda på är en attraktiv forskningsmiljö, ett stort samhällsengagemang och en härlig entusiasm. Vi är inget elitistisk universitet utan står för mångfald och mänskliga rättigheter, menar Kerstin Tham och Per Hillbur.

Sport

Ingen bojkott av Putin – reser till OS

Rysslands president Vladimir Putin under OS i Sotji 2014.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Sport
Sport USA:s regering bojkottar OS i Peking.
Det gör inte Vladimir Putin.
– Vi är emot politiseringen av idrotten, säger den ryske presidenten.

Vladimir Putin stöttar Kina och landets president Xi Jinping gällande politiseringen av vinter-OS i Peking, något den ryske presidenten berättade i ett tal för landets idrottare under tisdagen.

– Huvudmålet för de här tävlingarna är att locka så många som möjligt till idrotten och för att stärka relationen mellan människor. De här värderingarna delar vi med arrangören bakom spelen, våra kinesiska vänner, säger Putin enligt AP.

– Tillsammans motsätter vi oss politiseringen av idrott och demonstrativa bojkotter. Vi stöttar de traditionella olympiska värderingarna, framför allt jämlikhet och rättvisa.

Sedan tidigare har bland annat USA gått ut och sagt att de inte kommer skicka politiker eller andra representanter till OS, en bojkott som grundar sig i kritik mot bristen på mänskliga rättigheterna i Kina.

Ryssarna fick själva utstå samma beskyllning när de arrangerade Sotji-OS 2014.

Precis som USA skickar inte heller Sverige några representanter till Peking, men med anledning av rådande pandemiläge.

Precis som Tokyo-OS i fjol kommer Ryssland att kallas för ROK (Rysslands olympiska kommitté), med anledning av utbredd statsstödd dopning.

OS i Peking pågår mellan 4-20 februari.

Fredrik Andersson/TT

Sport

Föll mot Nadal – sågade domaren

Rafael Nadal slog ut kanadensaren Denis Shapovalov.
Foto: Tertius Pickard/AP/TT
Sport
Sport Rafael Nadals dröm om en 21:a grand slam-titel lever – men först efter en riktig rysare.
Efteråt sågade kanadensaren Denis Shapovalov både domaren och Nadal.
– Det är så frustrerande, säger Shapovalov som föll i en femsetare.

Den 14-rankade kanadensaren kallade domaren Carlos Bernardos för "korrupt" under matchen sedan Nadal fått medicinsk time out två gånger och sedan tagit ordentligt med tid på sig mellan poängen.

Något som Nadal borde ha varnats för, enligt Shapovalov.

– Det är orättvist hur mycket "Rafa" kommer undan med. Jag är redo att spela och klockan tickar och jag börjar titta mot domaren för att säga något. Då är förklaringen att han inte varnar honom för att jag inte är redo att spela. Jag har väntat och varit redo i 1,5 minut. Det är ett stort skämt, säger Shapovalov.

"Måste finnas gränser"

Den 22-årige kanadensaren säger också att han nekades att ta en toalettpaus efter fjärde set, medan Nadal fick grönt ljus för det efter att ha blivit behandlad två gånger för magproblem.

– Jag respekterar allt "Rafa" har gjort och tycker han är en otrolig spelare. Men det måste finnas gränser, regler att följa. Det är så frustrerande, det känns som du inte bara spelar mot en motståndare, du spelar mot domaren också.

Nadal om sina magproblem:

– Jag började känna mig dålig i magen så jag frågade om de kunde göra någonting. De kollade bara så att allting var okej och sedan tog jag några tabletter för att göra situationen bättre.

Segersiffrorna skrevs till slut till 6–3, 6–4, 4–6, 3–6, 6–3.

Möter Wimbledonfinalist

Rafael Nadal, som delar rekordet över antalet grand slam-titlar på herrsidan (20) med Novak Djokovic och Roger Federer, ställs i semifinalen mot Matteo Berrettini.

Italienaren gick även han en holmgång i sin semifinal mot Gaël Monfils, i vilken fransmannen hämtade upp ett 0–2-underläge i set. Berrettini, som gick till final i Wimbledon i fjol, vann dock till slut matchen med 6–4, 6–4, 3–6, 3–6, 6–2.

Varken Djokovic eller Federer spelar i Melbourne i år.

En upprörd Denis Shapovalov under presskonferensen efter förlusten mot Rafael Nadal.
En upprörd Denis Shapovalov under presskonferensen efter förlusten mot Rafael Nadal.
Foto: Vince Caligiuri/AP/TT

Kultur och nöje

Melodifestivalen till Avicii Arena

Oscars Zia programleder årets Melodifestivalen i Avicii Arena. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Melodifestivalen har fått en fast punkt i sista sekunden. Första deltävlingen kommer att äga rum på Avicii Arena i Stockholm. Men besked om de andra delarna samt finalen dröjer.

För drygt en vecka sedan ställdes Melodifestivalens Sverigeturné in, efter att de nya covid-restriktionerna hade presenterats. Nu står det klart att Avicii Arena (tidigare Globen) blir musiktävlingens nya lokal – åtminstone när det gäller första deltävlingen.

– Avicii Arena är ett utmärkt val som premiärarena. Den ger oss förutsättningar att göra en fullskalig tv-produktion. Arenan har också förutsättningar för personal och medverkande att kunna hålla avstånd enligt rådande restriktioner, säger Anette Brattström, projektledare för Melodifestivalen.

Inte avbokat

Förhandlingar pågår just nu mellan SVT och arrangören Live Nation om var de övriga deltävlingarna ska äga rum. SVT har inte avbokat Friends Arena, där finalen tidigare planerades att äga rum den 12 mars.

– Det är lite längre fram i tiden och vi vill ännu inte göra några förändringar innan vi säkert vet, säger Anette Brattström.

Sedan tidigare har SVT meddelat att samtliga sex program kommer att direktsändas från Stockholm. Live Nation skriver i ett pressmeddelande att "finalen planeras att hållas i Friends Arena givet att restriktioner och rekommendationer tillåter det".

"Is i magen"

TT: Restriktionerna har ändrats under hela pandemin. Hur kommer det sig att ni inte hade en plan B tidigare?

– Det är en jättebra fråga. När vi resonerade kring det här förra året, sade vi att om restriktionerna blir så kraftiga att vi inte kan genomföra turnén kommer de flesta arrangemang med största sannolikhet avbokas, och då kommer arenorna att stå tomma. Vi hade is i magen och räknade kallt med att vi skulle kunna lösa den här situationen, säger Anette Brattström.

Hon hävdar att det inte kommer att vara några problem med att byta arena så nära inpå den första deltävlingen, som äger rum den 5 februari, eftersom scenen är anpassad för förflyttning.

– Vi har fördelar av att inte behöva förflytta oss, med det sagt får vi större möjlighet att repetera i stället för att rigga och riva. Vi har också möjlighet att bygga mer än vi annars hade kunnat göra. Vi kommer till exempel att kunna etablera ett stort green room, vilket vi inte hade planer på från början.

Minskar kostnaderna

Hon framhåller även att prislappen för evenemanget blir lägre, jämfört med om Melodifestivalen hade gett sig ut på turné.

– Vi gör inga transporter, vi kommer inte att resa i den utsträckning vi tänkt, boendet på hotell kommer inte att bli lika stort. Det finns kostnader vi kan se över och dra ner på, säger hon.

För att göra arbetet coronasäkert ska SVT säkerställa att alla på plats kan hålla avstånd och bära munskydd. Tidigare år hade alla på plats halsband, så kallade distanstaggar, som pep om någon kom för nära. Det skippar SVT den här gången.

– Förra året fanns det inget vaccin, att bli smittad var förenat med livsfara. Riktigt där är vi inte i år, även om det finns en stor risk att bli smittad. Men förutsättningarna ser annorlunda ut och därför har vi gjort bedömningen att vi klarar oss utan distanstaggarna.

De städer som inte besöks under turnén i år hoppas man kunna lägga på schemat för Melodifestivalturnén 2023, det vill säga: Malmö, Göteborg, Linköping, Lidköping, Örnsköldsvik och Stockholm.

Sofia Sundström/TT

Ann Edliden/TT

Anette Brattström, projektledare för Melodifestivalen. Arkivbild.
Anette Brattström, projektledare för Melodifestivalen. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT

FAKTA

Fakta: Deltävlingarna i Melodifestivalen

Deltävling 1 – 5/2

Deltävling 2 – 12/2

Deltävling 3 – 19/2

Deltävling 4 – 26/2

Semifinal – 5/3

Final – 12/3

Inrikes

Försvunnen jägare hittad död

En stor sökinsats med bland annat hundpatruller sattes in för att leta efter den försvunne jägaren. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/ TT
Inrikes
Inrikes

En jägare i 70-årsåldern som försvann i Svenljungatrakten den 14 januari har påträffats död. Det var vid en sökinsats i helgen anordnad av en frivilligorganisation som mannen hittades, skriver Borås Tidning.

– Det finns inga som helst misstankar om att det skulle vara något annat än en olyckshändelse, säger Mikael Aronsson, gruppchef vid polisen, till BT.

Utrikes

Ukraina manar till lugn efter vapenskramlet

Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov oroar sig inte för att Ryssland ska invadera landet inom den närmaste tiden. Arkivbild.
Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT
Utrikes
Utrikes Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov försöker lugna den egna befolkningen efter den senaste tidens mycket spända läge vid gränsen till Ryssland.
– Oroa er inte, ni kan sova gott, säger Reznikov.

Tiotusentals ryska soldater, enligt vissa bedömare så många som 100 000, har samlats vid Rysslands gräns mot Ukraina samtidigt som omvärlden oroar sig för att Ryssland återigen ska agera militärt mot sitt grannland.

Men Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov säger under ett framförande i parlamentet att han inte väntar sig att Ryssland invaderar landet inom den närmaste tiden.

Reznikov säger att det "i dagsläget inte finns någon grund till att tro" att Ryssland förbereder sig på en omedelbar invasion, och tillägger att de ryska styrkorna inte har bildat en stridstrupp som kan bryta sig igenom gränsen.

– Oroa er inte, ni kan sova gott, säger Reznikov och tillägger.

– Det finns inget behov av att ha resväskorna packade.

"Under kontroll"

Uttalandet kommer dagen efter det att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sagt att läget är "under kontroll".

USA har satt 8 500 soldater i förhöjd beredskap med anledning av oroligheterna. De amerikanska trupperna är tänkta att användas för att förstärka Natos snabbinsatsstyrka om den skulle aktiveras.

– Vad det handlar om är att på nytt ge våra Natoallierade tillförsikt. Det skickar en tydlig signal till (Rysslands president) Putin att vi tar våra åtaganden gentemot Nato på allvar, sade John Kirby, talesperson för USA:s försvarshögkvarter Pentagon.

Kirby uteslöt inte att amerikanska trupper som redan är baserade i Europa kan förflyttas österut som ytterligare förstärkning, men betonade att det inte handlade om att skicka soldater till Ukraina, som inte är medlem i Nato.

Även Nato förstärker

Samtidigt har Nato förstärkt den egna närvaron i sina östliga medlemsländer. Danmark skickar en fregatt till Östersjön och fyra jaktplan till Litauen. Nederländerna har utlovat två jaktplan till Bulgarien i vår samt ytterligare fartyg och trupp till Natos snabbinsatsstyrka. Även Spanien och Frankrike har aviserat förstärkningar.

Under onsdagen ska representanter från Ryssland och Ukraina mötas i Paris. President Emmanuel Macron "tror att det finns utrymme för diplomati, en väg till nedtrappning", meddelar en av hans medarbetare, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Representanter för Frankrike och Tyskland ska också delta i mötet.

USA:s president Joe Biden hade på måndagen ett videomöte med flera europeiska ledare om den ryska mobiliseringen av trupper vid gränsen till Ukraina och risken för en invasion av landet.

– Jag hade ett väldigt, väldigt bra möte – total samstämmighet med de europeiska ledarna, sade han vid en presskonferens i Vita huset.

Diskuterade åtgärder

Vita huset säger att ledarna under mötet betonade deras strävan efter en diplomatisk lösning på krisen, men att man även diskuterade åtgärder för att avskräcka Ryssland från ytterligare provokationer.

Vid mötet deltog Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz. Även ledare från Frankrike, Italien, Polen och EU deltog i mötet liksom Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Ekonomi

Kronofogden: "Laxbolaget saknar pengar"

Det var tänkt som en storsatsning i Sotenäs kommun. Men nu meddelar Kronofogdemyndigheten att bolaget bakom satsningen, Quality salmon, saknar tillgångar och har miljonskulder. Styrelseordförande Roy Höiås har inte kommenterat. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Ekonomi
Ekonomi

Det aviserades som en storsatsning som skulle ge omkring 2 000 nya jobb. Sotenäs kommun i Bohuslän och norska Lighthouse Finance var överens om en mångmiljardsatsning på Europas största landbaserade laxodling. För ändamålet skapades aktiebolaget Quality salmon.

Nu, knappt två år senare, har kronofogden utrett den ekonomiska läget för aktiebolaget

– Det vi har kommit fram till under utredningen är att det finns inga tillgångar som Kronofogden kan omsätta till pengar. Varken maskiner, inventarier eller pengar på bankkonton eller liknande, säger Andreas Lindvall Wiktorsson på Kronofogdemyndigheten till P4 Väst.

Istället har bolaget har en sammanlagd skuld på drygt 3,2 miljoner och inga tillgångar att att driva in.

– Nu ligger deras framtid i borgenärernas händer, om de vill begära företaget i konkurs, säger Andreas Lindvall Wiktorsson.

P4 Väst har sökt styrelseordförande Roy Höiås utan resultat.

Jonas Dagson/TT

Utrikes

Ingen malisk begäran att ta hem svenskar

Malis militärjunta vill att Danmark tar hem militärer från landet. Här patrullerar franska soldater i samma insats i staden Timbuktu. Arkivbild.
Foto: Moulaye Sayah/AP/TT
Utrikes
Utrikes Danmark har skickat elitsoldater till Mali – men den maliska militärjuntan vill att de åker hem omedelbart.
Beskedet ges i ett politiskt känsligt läge. Sverige har inte fått någon liknande påstöt, enligt UD.

Den danska försvarsmakten meddelade i måndags att danska elitsoldater och sjukvårdspersonal, totalt omkring 90 personer, hade kommit på plats i Mali för att delta i Task Force Takuba, en multinationell specialförbandsstyrka där även svenska soldater ingår.

Samma kväll meddelade Malis styre – militärjuntan som har kuppat till sig makten – att de inte var välkomna. Danmark har inte fått ett formellt medgivande till att skicka dit soldater, enligt juntan.

"Tydlig inbjudan"

– Danmark är på plats mot bakgrund av en tydlig inbjudan och ett tydligt underlag, liksom de andra i insatsen, säger Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod till nyhetsbyrån Ritzau.

Kofod framhåller att Danmark har bjudits in av både tidigare och nuvarande regering i Mali.

Task Force Takuba inleddes sommaren 2020, som en del av den franskledda insatsen Barkhane. Bara ett par veckor senare tvingade den maliska militären bort den civila regeringen i den första av två kupper.

Efter den andra kuppen, som genomfördes i somras, styr militären Mali på egen hand och den skjuter planer på ett demokratiskt val långt framför sig.

Det har satt stora frågetecken för den internationella militära närvaron i landet. Syftet med framför allt Task Force Takuba är att den ska bistå och samarbeta med den maliska militären i strider mot jihadistiska rebellgrupperingar.

Förs nära dialog

Sverige bidrar med 150 soldater till Task Force Takuba och sedan i november, fram till i februari, lyder den också under svenskt befäl. Enligt planen ska merparten av det svenska bidraget till denna insats dras tillbaka under februari, varpå endast sjukvårdspersonal stannar kvar.

Sverige har inte fått någon förfrågan om att avsluta sitt deltagande, enligt utrikesdepartementet.

"Den folkrättsliga grunden för Sveriges deltagande i Task Force Takuba utgörs av en inbjudan från Malis regering", skriver UD:s presstjänst i ett mejl till TT.

"Vi kommer att föra en nära dialog med Danmark och andra truppbidragare till Takuba med anledning av det inträffade. Regeringen har en nära dialog med riksdagen om Sveriges internationella insats i Mali", skriver UD.

Utöver manskapet i Task Force Takuba deltar omkring 220 svenska soldater och officerare i FN-insatsen Minusma, som enligt planen ska avvecklas senast 2024. Därtill verkar åtta svenska officerare inom EU:s tränings- och utbildningsinsats EUTM Mali.

Rysk inblandning

Den maliska juntan har hyrt in ryska soldater från den ljusskygga och på pappret privata Wagner-gruppen. Det skapar ytterligare problem i relationen till de internationella styrkorna som är på plats sedan tidigare.

Den svenska insatsen i Mali ses över och regeringen ska ge riksdagen besked om framtiden inom de närmaste veckorna. För en vecka sedan konstaterade försvarsminister Peter Hultqvist (S) för TT att situationen i Mali "förändrats dramatiskt" efter maktövertagandet. Han pekade också på den ryska inblandningen som ett problem.

När EU:s utrikesministrar träffades på måndagen stod ytterligare sanktioner mot den maliska militärjuntan på dagordningen.

– Det är ingen hemlighet att det för närvarande pågår en hård diplomatisk diskussion med övergångsregeringen (juntan, reds anm). Den har satt demokratin ur spel och vi slår vakt om att den kommer tillbaka så snabbt som möjligt, säger den danske utrikesministern Kofod till Ritzau.

Martin Mederyd Hårdh/TT

FAKTA

Fakta: Takuba och Minusma

Task Force Takuba i Mali leds av Frankrike.

Det är en multinationell specialförbandsstyrka med bidrag från flera europeiska länder.

Mellan november och februari står styrkan under svenskt befäl. Därefter ska det svenska bidraget avvecklas, med undantag för en sjukvårdsdel.

I dagsläget ingår åtta länder i insatsen: Sverige, Frankrike, Tjeckien, Italien, Estland, Nederländerna, Belgien och Portugal. Även Norge bidrar med ett mindre antal soldater till den svenska insatsen.

Takuba är en del av den pågående franskledda insatsen Operation Barkhane, Frankrikes största militära insats utomlands.

Det svenska bidraget är en helikopterburen snabbinsatsstyrka. Den består av cirka 150 personer och kan tillfälligt utökas med ytterligare 100 personer vid behov.

Personalen består av specialförbandsoperatörer, personal från specialförbandens stödförband samt även personal från konventionella förband. Helikopter 16, Black Hawk, används i insatsen.

Styrkan opererar i Mali och även i Niger vid behov. De två länderna har bjudit in styrkan att verka i länderna.

Sverige har sedan tidigare även ett engagemang i Mali genom FN-insatsen Minusma och EU-insatsen EUTM Mali.

I Minusma deltar Sverige med ett lätt skyttekompani på omkring 220 soldater. Styrkan kan vid behov tillfälligt utökas till högst 470.

Källa: Försvarsmakten

Inrikes

Man knivhuggen i centrala Göteborg

En man i 20-årsåldern har knivhuggits i centrala Göteborg. Skadorna bedöms vara allvarliga och mannen har förts till sjukhus med ambulans. Arkivbild.
Foto: Hanna Franzén/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 20-årsåldern har knivhuggits flera gånger i centrala Göteborg. Skadorna bedöms vara allvarliga och mannen har förts till sjukhus med ambulans. Händelsen rubriceras inledningsvis som försök till mord alternativt grov misshandel.

Enligt Sahlgrenska universitetssjukhuset är läget för mannen stabilt och inte livshotande. Han har fått skador på bålen och avvärjningsskador på händerna.

– Enligt ett vittne ska en man ha setts springa från platsen i samband med händelsen, säger Peter Adlersson, presstalesperson på polisen i region Väst.

Polisen kom till platsen med flera patruller för att samla uppgifter och söka efter gärningsmannen. Både hundar och helikopter sattes in i spaningen. Ett större område i närheten av Paddanbåtarna har spärrades av för teknisk undersökning.

– Vi vet var mannen påträffades men om dådet har skett just där eller inte är fortfarande oklart, säger Adlersson.

Den skadade mannen har sent på eftermiddagen ännu inte hörts av polis.

Jonas Dagson/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL