Stefan Lissmark (S) som kommunalråd i Höör säger att Höör är i behov av en ­gemensam över­förmyndare...
... men Hörbymoderaternas Eva Lindholm ser inte vad Hörbyborna skulle vinna på ett samarbete med grannkommunen.

Ja till delad överförmyndare

höör/Hörby I väntan på att Hörby kommun ska bestämma sig har kommunfullmäktige i Höör sagt ja till att införa en gemensam överförmyndarnämnd för Höör och Hörby.

Det har något oväntat blivit politisk debatt om flera frågor som rör ett samarbete mellan Höör och Hörby kommun. En gemensam överförmyndarnämnd, ett utökat samarbete inom räddningstjänsten och en framtida strategisk samverkan mellan kommunerna är tre frågor som varit uppe för beslut.

Hörbys kommunstyrelse har redan sagt nej till de två sistnämnda frågorna medan beslutet om en gemensam överförmyndarnämnd återremitterats av kommunfullmäktige i Hörby för ytterligare ­utredning.
Hörbymoderaternas Eva Lindholm har i en insändare framfört att ­Hörby bara är förlorare i en sammanslagning.

”Vad vinner Hörbyborna då på detta? Ingenting. Det blir sämre tillgänglighet och service. Verksamheten flyttas till Höör och finns i Hörby endast efter tidsbokning. Vi förlorar ett kontor som möjliggör spontanbesök och där man snabbt kan få hjälp, tips och råd”, skrev Lindholm i sin insändare som publicerades i början på december.

I väntan på att Hörby ska fatta beslut i frågan har Höörs kommun­fullmäktige sagt ja till en ­gemensam över­förmyndarnämnd där Höör ska vara värd­kommun med start 1 januari 2019. Som grund för beslutet framgår att studier gjorts i Halmstad och Tomelilla eftersom båda dessa kommuner ingår i nämnder med ­angränsande kommuner.
I ett anförande i talar­stolen sade Höörs kommunal­råd Stefan ­Lissmark (S) att det är högst olyckligt och tråkigt hur det blivit i Hörby.

– Vi i Höör behöver verkligen det här och det handlar om en yrkesroll som är sårbar. Jag ­hoppas att också Hörby antar ­detta, sade han.
Lissmark fick medhåll från flera andra politiker.
– Vi ser fördelar med att göra det här ihop med Hörby. I slutändan handlar det om att hjälpa människor som har en sämre ställning. Med en sammanslagning tror jag också vi kan minska våra kostnader, sade Lars-Olof Andersson (C).

Fredrik Hanell (MP) tryckte på att förslaget om en gemensam överförmyndarorganisation hanterats i ett och ett halvt år och är väl berett.
– Människor som behöver gode män behöver också en bra organisation. Det behövs mer samverkan mellan våra kommuner, inte mindre, sade Hanell.
– Är det något vi kommuner behöver så är det samarbeten. Jag vill påpeka att Höör tidigare ­bistått Hörby i den här frågan när de hade problem. Nu hoppas jag att frågan ska få ett lyckligt slut, sade Moderaterna Anna Palm innan debatten avslutades och beslutet om en ­sammanslagning ­klubb­ades.

Beslutet gäller under förutsättning att Hörby kommun fattar samma beslut.

Dagens fråga

Följer du Idol på TV4?

  • Nej (86%, 587 Röster)
  • Ja (14%, 95 Röster)

Antal röster: 682

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×