Foto: Claudio Bresciani / TT
Adam Pålsson i rollen som Ted Gärdestad. Foto: Ola Kjelbye ©2017 StellaNova Film
Adam Pålsson i rollen som Ted Gärdestad. Foto: Ola Kjelbye/StellaNova Film
Adam Pålsson i rollen som Ted Gärdestad.Till vänster Peter Viitanen som Teds bror Kenneth Gärdestad. Foto: Ola Kjelbye ©2017 StellaNova Film

Adam Pålsson om Ted-filmen

Efter framgångarna med tv-serien Innan vi dör är det nu dags för Adam Pålsson att gestalta Ted Gärdestad i Hannes Holms film Ted – för kärleks skull som har premiär 3 januari.
– Man ska gå från biosalongen och tycka att man har varit med på en härlig och sorglig resa och jag tycker vi har lyckats med det, säger Adam Pålsson om Ted-filmen.

Adam Pålsson
Född: 1988 i Stockholm
Bakgrund: Skådespelare utbildad på Teaterhögskolan i Stockholm 2008-2011. Har medverkat i ett stort antal, filmer, tv-serier och teateruppsättningar och fick ett stort genombrott med Torka aldrig tårar utan handskar. Har också skrivit dramat Frida är gravid! som framfördes på Teater Galeasen 2012 och har också skrivit och framför sin egen version av Hamlet på Stockholms stadsteater, Fick Kristallen 2017 som bästa manliga skådespelare i en tv-produktion för sin roll i Innan vi dör.
Urval av filmer och tv-serier han medverkat i: Ondskan (2003), Ett öga rött (2007), Himlen är oskyldigt blå (2010), Torka aldrig tårar utan handskar (2012), Lasse-Majas detektivbyrå – von Broms hemlighet (2013), Boys (2015), Arne Dahl. Dödsmässa (2015), Bron 3 (2015), Innan vi dör (2017)
Urval av teaterföreställningar han medverkat i: Uppfostrarna och de ouppfostringsbara (Unga Klara, 2011), Madam Bovary (Unga Dramaten, 2012), Svarta djuret sorg (Dramaten, 2013), Johanna (Dramaten, 2014), Ivanov (Dramaten, 2016)
Aktuell: Som Ted Gärdestad i Hannes Holms film Ted – för kärleks skull, biopremiär 3 januari.
Adam Pålsson om …
… vilka av Ted Gärdestads låtar som är hans favoriter: ”Jag har fått den frågan många gånger och vill egentligen inte svara på den men jag skulle ändå säga att sol, vind och vatten representerar den unga Ted på ett underbart sätt – både i melodi och text. Himlen är oskyldigt blå tycker jag också är en oerhört stark text och melodi, väldigt berörande.”
… om att välja mellan film och teater: ”Jag fortsätter gärna att blanda om jag får men just nu är det mer film och tv ett tag. Men det är klart att om någon frågar mig om ett teaterjobb så kommer jag absolut att lyssna.”
… sin relation till Skåne: ”Jag har en jättestark anknytning till Skåne. Min mamma är från Malmö och vi har släkt i Tomelilla, Ystad, Lund, Viken, Malmö, Helsingborg, ja över hela Skåne och även Österlen och vi är där på somrarna. det har jag varit hela mitt liv sedan jag föddes.”

Jag vill ha en egen måne, Satellit, Sol, vind och vatten, Himlen är oskyldigt blå. Alla har vi en relation till Ted Gärdestads låtar. Så också skådespelaren Adam Pålsson trots att han är född 1988, knappt nio år innan Ted Gärdstad tog sitt liv 1997. – Ted Gärdestad är en så viktig del i vår kultur och jag har också gått i musikklasser i alla år där vi sjungit och spelat mycket Ted Gärdestad, Jag vill ha en egen måne och Jag ska fånga en ängel till exempel.
När Adam Pålsson erbjöds rollen som Ted Gärdestad i Hannes Holms filn Ted – för kärleks skull, en filmatisering fritt baserad på Teds liv, tvekade han inte att tacka ja men betonar att det var viktigt för honom att filmen hittade en stark berättelse.
– Om man sitter i Sydkorea och inte vem Ted Gärdestad är så måste det fortfarande vara ett gripande människoöde, säger han.
– Det här är ingen dokumentärfilm, fortsätter han. Det är en rik, mustig gryta med skratt, gråt, ljus och mörker och den ska innehålla allt. Jag tycker så mycket om det här hos Hannes Holm, att han har förmågan att berätta så viktiga saker med så lätt hand.

I Ted – för kärleks skull möter man först Ted Gärdestad strax innan karriären tar fart. Tennis och musik tar lika stor plats i hans liv och han och brodern Kenneth spelar in låtar på en rullbandspelare i familjens källare. Sedan blir det en resa i ljus och mörker från det stora genombrottet som tonårsidol i början av 70-talet och vidare mot en vilsen Teds sökande efter meningen med livet och kamp med psykisk sjukdom. Det är spännande svensk musikhistoria där så väl Stikkan Andersson som Abba spelar viktiga roller men lika mycket en berättelse om kändisskapens villkor, om en skör människa och om stark syskonkärlek. Och även om Adam Pålsson kände väl till Ted var det mycket att förbereda.
– Jag läste allt, hörde allt, tänkte jättemycket och pratade med så många människor som möjligt som funnits i hans närhet, berättar han. Ju närmre inspelningen jag kom desto mer fick jag ändå börja sluta mig och lita på att jag har min egen kommunikation med Ted. Jag måste trots allt skapa min egen Ted. Den enda som till slut får komma in och ha åsikter om mitt arbete är Hannes Holm. Och i bästa fall fotografen.
Hur är din Ted?
– Det är stora förändringar han genomgår från den här fria, skira, ljusa Ted till att han med tiden hörde röster som försökte styra honom, krossa hans liv och som var så verkliga att han inte kunde stå emot. Sedan är det den medicinerade Ted och inte minst den där sökande Ted i mitten av filmen. Han som gjorde fyra skivor som blev omedelbara klassiker. Han måste ha varit så oerhört exponerad som 20-åring och i det undrat vem är jag om jag inte är artisten Ted? Går det att älska mig även om jag inte levererar en ny hit? Han var en känslig och en mycket tänkande person som läste och funderade mycket.

Adam Pålsson som själv fått ett stora genombrott som skådespelare både på teaterscenen och i film och tv på kort tid kan delvis känna igen sig i det här.
– Det är en slags dualitet, Å ena sidan längtar man efter allt ljus på mig, som alla artister gör. Å andra sidan är jag oerhört lättsårad och känslig och dålig på att ta kritik så det kan vara rätt svårt att vara mig. Men man ska ändå vara försiktig med att dra paralleller. Så exponerad som Ted var är jag inte i närheten av att någonsin bli, Och ska nog se till att jag inte blir heller. Centralt i filmen om Ted Gärdestad är också relationen mellan honom och storebrodern Kenneth (spelad av Peter Viitanen) som skrev alla Teds låtar. Här kunde Adam Pålsson verkligen känna igen sig.
– Jag har tre syskon och en storebror som är bara är ett och ett halvt år äldre än mig så vi har levt nästan som tvillingar så jag har väldigt lätt att fånga upp den här syskonrelationen, och är väldigt berörd av den. Min bror har också fungerat som en slags omhändertagande och beskyddande storebrorsa medan jag har spelat apa, så det kändes nära.

I hela filmen är det Adam Pålsson som sjunger Ted Gärdestads låtar och han berättar att inspelningen av dem egentligen var den bästa förberedelse man kunde tänka sig.
– Det var en mycket märklig, besynnerlig upplevelse att stå i studion och sjunga de här låtarna med någon slags känsla av att det var första gången de spelades in. Det var mycket speciellt och den bästa förberedelsen man kan tänka sig inför en film. Det gav mycket mod och självförtroende att våga kliva in i Teds skor. I sången försökte han hitta skärningspunkten mellan Ted Gärdestad och sig själv.
– Man kan inte bara imitera då blir det en sketch. men jag tycker vi har hittat en fin balans.

På onsdag är det premiär för Ted – för kärleks skull – en film som säkert många är nyfikna på och säkert också kommer att ha synpunkter på. Adam Pålsson ser fram emot premiären.
– Det känns jättehärligt. Jag tror att den kommer att tilltala många människor och beröra, så jag hoppas att den hittar sin publik. Närmast väntar nu P3 Guld-galan som Adam Pålsson ska leda tillsammans med rutinerade programledaren Tina Mehrafzoon.
– Det har jag aldrig gjort förut, säger han entusiastiskt. Jag har några sådana år nu när jag tänker följa min lust och bara hoppa på saker som känns spännande och oväntade. Och så har jag en dröm om att själv driva och utveckla projekt och det ska jag också göra.

Adam Pålsson
Född: 1988 i Stockholm
Bakgrund: Skådespelare utbildad på Teaterhögskolan i Stockholm 2008-2011. Har medverkat i ett stort antal, filmer, tv-serier och teateruppsättningar och fick ett stort genombrott med Torka aldrig tårar utan handskar. Har också skrivit dramat Frida är gravid! som framfördes på Teater Galeasen 2012 och har också skrivit och framför sin egen version av Hamlet på Stockholms stadsteater, Fick Kristallen 2017 som bästa manliga skådespelare i en tv-produktion för sin roll i Innan vi dör.
Urval av filmer och tv-serier han medverkat i: Ondskan (2003), Ett öga rött (2007), Himlen är oskyldigt blå (2010), Torka aldrig tårar utan handskar (2012), Lasse-Majas detektivbyrå – von Broms hemlighet (2013), Boys (2015), Arne Dahl. Dödsmässa (2015), Bron 3 (2015), Innan vi dör (2017)
Urval av teaterföreställningar han medverkat i: Uppfostrarna och de ouppfostringsbara (Unga Klara, 2011), Madam Bovary (Unga Dramaten, 2012), Svarta djuret sorg (Dramaten, 2013), Johanna (Dramaten, 2014), Ivanov (Dramaten, 2016)
Aktuell: Som Ted Gärdestad i Hannes Holms film Ted – för kärleks skull, biopremiär 3 januari.
Adam Pålsson om …
… vilka av Ted Gärdestads låtar som är hans favoriter: ”Jag har fått den frågan många gånger och vill egentligen inte svara på den men jag skulle ändå säga att sol, vind och vatten representerar den unga Ted på ett underbart sätt – både i melodi och text. Himlen är oskyldigt blå tycker jag också är en oerhört stark text och melodi, väldigt berörande.”
… om att välja mellan film och teater: ”Jag fortsätter gärna att blanda om jag får men just nu är det mer film och tv ett tag. Men det är klart att om någon frågar mig om ett teaterjobb så kommer jag absolut att lyssna.”
… sin relation till Skåne: ”Jag har en jättestark anknytning till Skåne. Min mamma är från Malmö och vi har släkt i Tomelilla, Ystad, Lund, Viken, Malmö, Helsingborg, ja över hela Skåne och även Österlen och vi är där på somrarna. det har jag varit hela mitt liv sedan jag föddes.”