Cecilia Timner och Camilla Jönsson driver Nyrups naturhotell.
– Vi har ridit tillsammans en gång förut – det var när jag skulle visa marken. Det är som att vi knyter ihop säcken nu, säger Cecilia Timner som tillsammans med Camilla Jönsson driver Nyrups naturhotell. På bild även hästarna Granny och Trustor.foto: Erika Dahlin Jönsson
Sex mongoliska hyddor och en större hydda för till exempel konferenser utgör Nyrups naturhotell – som under 2018 ska genomgå förändringar.foto: Arkiv/Claes Hall
Naturhotellet öppnade hösten 2014.

Naturhotell satsar på nya äventyr

Nyrup Under 2017 har Nyrups naturhotell tilldelats pris av båda Region Skåne och Svenska Turistföreningen. Under 2018 hoppas man kunna utveckla verksamheten ytterligare.
– Vi planerar nya äventyr, säger ägaren Cecilia Timner.

Det var under hösten 2014 som Cecilia Timner och Camilla Jönsson, tidigare chef på Skånes djurpark, öppnade Nyrups naturhotell i Nyrup nära Hallaröd i Höörs kommun. I mongoliska hyddor gjorda av ylle vaknar besökarna med solen och somnar med mörkret. Vid ankomst får de en karta i handen och får hitta till hyddorna på egen hand. Med hjälp av råvarukorgar lagar de mat över öppen eld, de duschar i skogen och lever utan el och riktig toalett.
– Vi har försökt skapa en plats som ger en känslobaserad upplevelse. De ska uppleva sig själva, skogen och varandra, säger Camilla Jönsson.
– Det är svårt för folk från staden att förstå hur mörkt det blir i skogen. De får en helt annan upplevelse, fortsätter hon.

Skogen där naturhotellet finns har i generationer ägts av Cecilia Timners släkt. Anläggningen hon och Camilla Jönsson nu driver där har uppmärksammats i media både nationellt och ­internationellt. Under 2017 har Nyrups naturhotell tilldelats Region Skånes miljöpris samt Svenska Turistföreningens pris Årets kudde. En hel del förändringar kommer att ske i verksamheten under 2018.

– Jag har sålt gården och planerar nya äventyr, säger Cecilia Timner som än så länge bor kvar på gården i Nyrup men som under 2018 kommer flytta till ett mindre boningshus nära Långstorp.
Där kommer gästerna anlända i framtiden – alltså på motsatt sida anläggningen jämfört med i dag.
– Det blir en ungefär lika lång vandring till hyddorna, berättar Cecilia Timner.
Vidare hoppas Timner och Jönsson kunna skapa ”rum” i skogen och ta tillvara på till exempel ­Hålsaxabäcken som går därigenom.

– Steg ett har varit att få folk att förstå konceptet, säger Camilla Jönsson.
– Och steg två är att vi ska vara nöjda, fyller Cecilia Timner i och berättar att det är det man jobbar på nu.
Naturhotellet har nu stängt för säsongen men öppnar igen i april.

Dagens fråga

Åker du ofta till Danmark?

  • Nej (77%, 502 Röster)
  • Ja (23%, 153 Röster)

Antal röster: 655

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×