Rolf Lassgård som Lars Martin Johansson och Angelika Prick som hemtjänstassistenten Matilda. Foto: Peter Cederling/SVT

Magnifik Lassgård räddar trött tv-filmatisering

Den döende detektiven Avsnitt 1- 3

Regi: Kristian Petri
Manus: Sara Heldt
Fotograf: Stefan Kullänger
Medverkande: Rolf Lassgård, Helena af Sandberg, Per Svensson, Henrik Norlén, Alexej Manvelov, Lena B Eriksson, Angelika Prick, Amanda Ooms med flera
Premiär: Svt1 3/1 2018, 21.00

Trots att den bara har sju år på nacken är den redan klassisk – inledningen i Leif GW Persson Den döende detektiven där den legendariske mordutredaren Lars Martin Johansson vällustigt biter i en korv han inhandlat i favoritkorvmojen, Gûnters korvar, och sedan drabbas av en stroke.
Fortsättningen är sedan en finstämd skildring av att hantera åldrande, sjukdom, rehabilitering och inte minst dödsångest kombinerat med en moraliskt tankeväckande mordutredning.

Lars Martin Johansson får nämligen i sin sjukbädd nya ledtrådar till ett trettio år gammalt sexmord på en nioårig flicka. Ledtråd som kan ge honom en sista triumf som mordutredaren som kan se runt hörn och ge honom tillbaka den värdighet och självkänsla han tycker sig tappa som gammal och sjuk.

Att fånga känslan från den här boken, en av Leif GW Perssons bästa, i en tv-filmatisering i tre delar är inte helt enkelt.
Inledningsscenen lever definitivt inte upp till boksidornas makalösa blandning av tragedi, dramatik och humor och över huvud taget känns inramningen av klassiska översiktsbilder från Stockholm, många bildfärder och genignuggande vid skrivbord trött och välanvänd.

Själva mordgåtan, som är spännande och välkonstruerad, tappar en hel del när den skildras i lika trötta, och solskimrande, återblicksbilder på det inte ont anande mordoffret och också i en obehagligt spekulativ bildsekvenser av mordet.
Det är också svårt att i denna komprimerade version återge den angelägna diskussion om brott straff, hämnd och att ta lagen i egna händer som är central för boken.

Samtidigt är Rolf Lassgård rakt igenom magnifik som Lars Martin Johansson – som han nu gör för tredje gången efter En pilgrims död (2013) och Den fjärde mannen (2014).
Han har en enorm närvaro i varje scen och kan med små medel förmedla det kaos som sjukdom, sjukhusvistelse och rehabiliteringen skapar hos den stolte polisen. Med blickar, rörelser, en återhållen trötthet och livsleda visar han tydligt kollisionerna mellan Martinssons vilja att vara den han alltid varit och hans beroende av andra och av hjälpmedel för att klara vardagen.

Och nog anar man en skugga av författaren GW själv när man på avstånd ser Lassgård som Johansson på promenad, djupt försjunken i tankar och tungt lutad mot sin käpp.
Överlag är det också bra skådespelarinsatser i den lilla grupp av medhjälpare som Johnsson samlar runt sig – Helena af Sandberg som den burdusa och nyförälskade poliskollegan Eriksson, Alexej Manvelov som hjälpredan Max ditskickad av Lars Martins bror och så Angelika Prick som den rättframma hemtjänstassistenten Matilda. Även Amanda Ooms gör en fin insats som läkare.
Totalt får man ändå säga att Den döende detektiven, framförallt tack vare Lassgård, är helt ok tv-spänning som dessutom ger ett väldigt sug efter att läsa om bokförlagan.

Den döende detektiven Avsnitt 1- 3

Regi: Kristian Petri
Manus: Sara Heldt
Fotograf: Stefan Kullänger
Medverkande: Rolf Lassgård, Helena af Sandberg, Per Svensson, Henrik Norlén, Alexej Manvelov, Lena B Eriksson, Angelika Prick, Amanda Ooms med flera
Premiär: Svt1 3/1 2018, 21.00