– Jag känner mig väldigt glad och stolt över vad teamet har gjort med Den döende detektiven. Humorn är bitsk och härlig och det är både spännande och sorgligt, säger Rolf Lassgård. Foto: SVT
Rolf Martin Johansson (Rolf Lassgård) på lokal med hemtjänsten (Angelika Prick) och några poliser ur sitt gamla team.

”Det har varit en fantastisk resa på många sätt”

I Den döende detektiven är Rolf Lassgård tillbaka i rollen som kriminalinspektör Lars Martin Johansson för tredje gången. Nu är det en pensionerad och sjuk polis som ger sig ut på jakt efter en mördare som kom undan för länge sedan.
– Det har varit en fantastisk resa på många sätt, säger Lassgård om att ha fått följa sin rollkaraktär ända till slutet. Den 3 januari är det premiär i SVT.

Redan när SVT spelade in En pilgrims död, den första delen efter Leif GW Perssons trilogi Välfärdsstatens fall, hade Rolf Lassgård ögonen på del tre.
– Den tveksamheten jag kände då inför rollen var just att jag gjort ett antal poliser och mitt motmedel mot detta har alltid varit att yrket är inte rollkaraktären, det är människan bakom. Men just i En pilgrims död kommer man inte så nära människan.
Redan då kom Lassgård ändå att läsa Den döende detektiven. Det gjorde att han hoppade på projektet.
– Där kommer man väldigt nära Lars Martin Johansson. Och då var det inget snack. Så jag hade en dröm redan då från början få göra den här sista delen, säger Rolf Lassgård.
I inledningen på Den döende detektiven får Lars Martin Johansson en stroke och hamnar på sjukhus. Rolf Lassgård gjorde ett gediget förarbete för att förstå sin rollkaraktärs situation.
– Det första jag hade att ta ställning till var hur ofta stroke går på talorganet. Vi har ju en serie där alla brott skett för 25 år sedan och den är så dialogrik, med en fascinerande, vacker och rolig text. Om man inte kunnat få en stroke och ha talförmåga kvar hade det blivit olidligt. Men jag fick snart reda på att det gick. Någon i produktionen hade en närstående som råkat ut för stroke och hade filmat hans sätt att gå. Jag hade också hjälp av en kamrat som är sjukgymnast, speciellt med hur man går med käpp. Jag hade många att fråga.
Lars Martins sjukdomshistoria är dock mer invecklad än så. Hans stroke är en varningsklocka för hans hjärtfel.
– Samtidigt som han blev bättre på ett sätt skymtar det fram att han blir sämre, det var inte helt lätt att gestalta, säger Rolf Lassgård.

Tänkte du på författaren Leif GW Persson när du skapade rollkaraktären?
– Jag har tänkt hela tiden att Lars Martin har många bitar av Leif GW. De är från samma generation, de har samma värderingar, båda hatar ouppklarade brott. Men jag har inte studerat Leif, likheterna får komma om de vill i så fall.
Lars Martin tar inte hand om sin hälsa i filmen utan lever farligt, fortsätter röka och konsumera stora mängder alkohol.

Började du tänka mer på din hälsa när du jobbade med rollen?
– Nja, jag belade mig själv med träningsförbud när jag skulle göra rollen, så jag gick den andra vägen. Men så fort den var klar så satte jag igång igen. Nog försöker jag tänka på min hälsa.
Lars Martin verkar mer eller mindre försöka ta livet av sig med den livsstil han vägrar ge upp.
– Det är som det inte bekommer honom. Har det gått så här illa, så kan det kvitta. I hans fall är det väl så att alkoholen dövar mörka tankar. Han är av med jobbet, många fysiska möjligheter tas ifrån honom även som man i äktenskapet. En stor del av livet är borta, är det värt att fortsätta? funderar Rolf Lassgård.
Fallet som han tar sig an med hull och hår, en flicka som mördades brutalt, blir hans stora livsuppgift på slutet.
– Det är en vacker bild. De andra morden har varit stora politiska skeenden i landet. Här är ett – inte desto mindre otäckt fall – men ett där den gamle sjuke mannen tar sig an att upprätta hedern för en liten flicka.
Lars Martin Johansson längtar till årets jakt, men kan inte håll i sin bössa.

Är du själv jägare?
– Nej, jag är inte jägare, men jag kan dela hans känsla för sina rötter och för skogen. Det känner jag igen mig i.

Apropå det, du är ju själv med i den kommande tv-serien Jägarna?
– Ja, och den är färdiginspelad.
Det blir alltså mer tv med Lassgård nästa år. Och även på bioduken kan man se honom i Downsizing, där han spelar en professor som kan krympa människor. I en kvällstidning öser den amerikanske skådespelaren Matt Damon beröm över Lassgård.
– Det känns naturligtvis väldigt hedrande, säger Lassgård själv.
Men några planer på mer internationella äventyr har han inte.
– Inget bestämt, vi får se vad som händer. Jag har ett nyktert förhållningssätt, jag tyckte det var fantastiskt med Ove och Oscarsgalan och att få jobba med Alexander Payne (som regisserat Downsizing). Han är en av de regissörer jag har alla filmer av. Men att åka över dit och försöka få en karriär är inget för mig. Jag vet att roller som Lars Martin Johansson och Ove skulle jag inte få göra där.

Vad ser du annars fram emot det här nya året?
– Att alla de här sakerna ska få möta sin publik. Och en välbehövlig vila, den har pågått ett tag och ska pågå ett tag till. Jag har ingenting som jag har bestämt mig för att göra – men jag kommer att vara en hel del i Skåne! säger Rolf Lassgård.