Disa Thorsvad, Umeåstudent med rötterna i Östraby, har blivit utvald bland 1 500 studenter i Europa att delta på en FN-konferens om socialt utvecklingsarbete. Hon ska även hålla ett anförande för FN-höjdarna i New York. 8Foto: Jonas Karlsson
Disa Thorsvad, juridikstuderande med rötterna i Östraby, har blivit utvald bland 1 500 studenter i Europa att delta i FN-konferens i New York.
Disa Thorsvad, juridikstuderande med rötterna i Östraby, har blivit utvald bland 1 500 studenter i Europa att delta i FN-konferens i New York.
Disa Thorsvad, juridikstuderande med rötterna i Östraby, har blivit utvald bland 1 500 studenter i Europa att delta i FN-konferens i New York.

Disa Thorsvad inbjuden till stort FN-möte i New York

HÖRBY/NEW YORK Snart lyfter planet mot New York för Disa Thorsvad, 23-årig juridikstudent med rötterna i Östraby.
Hon är utvald att representera den internationella studentorganisationen ELSA på ett stort FN-möte.
– Det är en ära att få vara med. Det här har jag drömt om så länge jag kan minnas, säger Disa.

ELSA (European Law Students Association) är världens största juridikstudentorganisation med 50 000 medlemmar i 44 länder.
Sedan i höstas är Disa Thorsvad president för ELSA i Umeå. Hon läser till jurist vid Umeå universitet. Mänskliga rättigheter och folkrätt är områden som ligger henne särskilt varmt om hjärtat, och juridikutbildningen ger henne en bred bas att stå på.
– Jag har alltid drömt om att hjälpa de som har det sämre ställt. Det skulle vara fantastiskt att en dag få jobba med mänskliga rättigheter i ett globalt perspektiv, kanske inom FN eller Amnesty, säger Disa Thorsvad.

Kanske är dörrarna redan på väg att öppnas för ett framtida FN-jobb. Disa Thorsvad har valts ut att representera ELSA på ett stort FN-möte i New York om socialt utvecklingsarbete i u-länder. ”Comission for Social Development 56th Session i UN ECOSOC” är det officiella namnet på träffen.
Den 27 januari kliver Disa ombord på planet till New York och ett par dagar senare drar den tio dagar långa konferensen i FN-skrapan igång.
– ELSA har observatörsstatus i FN och skickar regelbundet iväg delegater på FN-sammankomster. Man ansöker om en plats och skickar in sitt cv och skriver ett personligt brev och berättar om sig själv och sin livshistoria.

Totalt kom det in 1 500 ansökningar från juridikstudenter över hela Europa. Av dessa valdes fem studenter ut – och en av dem är Disa Thorsvad.
– Det är en stor ära. Jag fick mejlet tidigt en morgon om att jag kommit med, och jag bara skrek rakt ut av glädje. Jag är jättelyckligt över detta. Jag tror inte riktigt att jag har fattat det än att jag ska dit.

Disa blir huvudansvarig för ELSA-delegationen, vilket innebär att hon ska hålla ett anförande för FN-höjdarna om studentorganisationens arbete.
– Det känns riktigt cool. Det kommer delegater från hela världen. Vi är där för att lyssna och se vad som sägs och skrivs, och det faller på mig att presentera ELSA och berätta vad vi gör där, förklarar hon.
Att få se FN-högkvarteret inifrån, och få möjlighet att träffa FN-topparna och de inbjudna delegaterna ser hon som en unik möjlighet och en språngbräda ut i yrkeslivet.
– Det är ett jättebra tillfälle att nätverka. Jag har ett ovanligt namn, och det kan kanske vara bra i det här sammanhanget så att de kommer ihåg mig, skrattar Disa.

– Alla som är där är enormt kunniga och intressanta. Om jag bara kan ta in en nypa av det de kan så är jag nöjd.
Det är en resvan 23-åring som gör sig redo för FN-äventyret. Disa Thorsvad har bland annat bott och jobbat i Australien, och varit med och byggt upp ett bibliotek i en afrikansk massajby.
Hon har engagerat sig både i Läkare utan gränser och Rotarys hjälparbete och vill vara med och göra skillnad för människor som har det svårt.

– Alla kan inte göra allt. Men alla kan göra något. Det ligger mycket i det talesättet, säger Disa Thorsvad.
Hon är hemma och hälsar på släkt och vänner i Östraby och Hörby över jul- och nyårshelgerna. Och även om USA-resan närmar sig med stormsteg, så ligger fokus den närmaste tiden på något helt annat.
– Ja, jag håller på och tentapluggar för fullt. Vi har en stor tenta i början av terminen, så den måste hinnas med först, säger hon.

Dagens fråga

Följer du Idol på TV4?

  • Nej (86%, 587 Röster)
  • Ja (14%, 95 Röster)

Antal röster: 682

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×