Under förra årets nyårsfirande på Möllevångstorget i Malmö sköts raketer rakt in i folksamlingarna. Foto: Jash Doweyko-Jurkowski/TT

Starkt ljus mot Möllankaos

Malmö Fjärrstyrda kameror och strålkastare. Det är Malmös och polisens åtgärder på Möllan för att undvika förra årets nyårskaos då raketer sköts mot människor och byggnader. Samtidigt avråder kommunalrådet Andréas Schönström barnfamiljer och andra att gå till torget.

Polisen berättar aldrig hur de kommer att prioritera och fördela sina resurser, så ej heller för nyåret i Malmö.
– Men då det de senaste åren varit visst stök på Möllevångstorget så kommer vi naturligtvis att ha en bemanning där, säger polisens kommunikationsansvarige Lars Förstell.

Nytt för i år är att kameror och strålkastare satts upp av kommunen.
De fjärrstyrda kamerorna kan ge bilder av hög kvalitet så att gärningsmän ska kunna identifieras och förlopp rekonstrueras för att användas som bevis i rättegång om brott begås.
De fjärrstyrda strålkastarna kan slås på av polisen och ska verka som en åtgärd för att till exempel dämpa en situation, samt inte minst för att förbättra möjligheterna för bilddokumentation.
Skjutandet av raketer är ett evigt dilemma vid nyår.
– För två-tre år sedan ändrade vi den lokala ordningsstadgan, men det är ganska verkningslöst, säger Andreas Schönström (S).

Orsaken är de bara kan reglera vad som sker på allmän plats och inte på egen mark. Totalförbud i en kommun har bara enstaka kommuner kunnat införa.
– Jag tror det är Eksjö och möjligen Falun, som har träbebyggelse.
Politikerna i Malmö känner sig maktlösa inför det raketkaos som förekommer kring nyår, främst på Möllevångstorget.
– Jag uppmanar människor som har barn och de som vill ha lugn och ro att inte bege sig till Möllevångstorget på nyår, säger Andréas Schönström.

Samtidigt påpekar han som infödd Malmöbo att det alltid varit stökigt på Möllan då ungdomar söker sig dit.
Andréas Schönström menar att det är onödigt att köpa raketer och fyrverkerier.
– Gå istället till kommunens arrangemang, uppmanar han.
Han menar då barnens nyårsfest med cirkus och fyrverkeri 13-17 i Magistratsparken. Vid tolvslaget hålls traditionellt firande med raketer utanför Malmö opera. I år är Miriam Aïda och Rickard Söderberg värdar.
Något speciellt terrorhot rustar man inte för i Malmö under nyåret.
– Enligt uppgift jag fått finns det ingen hotbild mot offentliga platser i Malmö, säger Andréas Schönström.
Däremot har man i Malmö valt att vid vissa tillfällen förstärka med terrorhinder av olika slag. Under julmarknaden på Gustav Adolfs torg har bland annat stora gråsuggor hindrat fordon att köra in.
Dessa har kompletterats med mobila terrorskydd och väktare, där de senare kan släppa in transporter av olika slag.

Men vad tycker folk om de stora cementklumparna?
– Reaktionerna har varit blandade, säger Andréas Schönström. En del tycker att de förstärker otryggheten och att det inte är särskilt snygg. Andra tycker att det är bra.
Kommunen har i år skjutit till 50 miljoner på säkerhetsåtgärder, och nästa år skjuts 55 miljoner till.
– Pengarna går till att få bort ungdomar från gator och torg, kameror, terrorskydd och tillslag mot den svarta ekonomin, säger Andréas Schönström.

Läs mer:

Dagens fråga

Bör vägran att göra repmånad ge fängelse?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×