Sofia Helin. Foto: Claes Hall
Sofia Helin. Foto: Claes Hall
Sofia Helin. Foto: Claes Hall
Sofia Helin. Foto: Claes Hall
Sofia Helin. Foto: Claes Hall
Sofia Helin i samband med premiärvisningen av sista säsongen av Bron. Foto: Claes Hall
Sofia Helin. Foto: Claes Hall

Nu är det dags för Sofias sista Saga

Den svensk-danska tv-succén Bron är vid det här laget såld till 178 länder. På nyårsdagen är det efterlängtad premiär för den fjärde och sista säsongen i Sverige och Danmark.
– Jag tror det blir den bästa säsongen!, säger Sofia Helin som spelar huvudpersonen Saga Norén.

Den fjärde säsongen av Bron är alltså också den sista. Sofia Helin kommer att sakna alla hon arbetat ihop med men tycker samtidigt att det är rätt och bra att sluta just nu.
– Det är stilfullt att inte bara fortsätta att pumpa på för att det går, säger hon.
Hon är också övertygad om att det blir den bästa säsongen och motiverar det med att hon älskar ämnet och temat som står i fokus.
– Det handlar om det här med identitet och vem man verkligen är, vem man vill vara och vem som får vara med, berättar hon. Det tycker jag är otroligt spännande. Det är det som driver mig just nu och egentligen alltid. Samtidigt lever vi i en så föränderlig tid och hela den här regionen har verkligen förändrat sig så mycket bara under de åren vi har arbetat med Bron. När vi började prata om den här säsongen så pratade vi om det faktum att det inte går att bortse från de här förändringarna, att själva bron har blivit något annat. När vi började var den en möjlighet, en kontakt och länken ut till kontinenten. Nu är den ett sätt att kontrollera och vi har fått visa leg när vi åkt fram och tillbaka.

Jag och fotografen Claes Hall träffar Sofia Helin i ett slitet fikarum någonstans bakom Malmö Arena. Det är ett par timmar kvar till galavisningen där de två första avsnitten av Bron ska visas för över 4 000 skåningar på en gigantisk filmduk. Än är det mer än två veckor kvar till tv-premiären och alla Bron-fantaster har många veckors spänning framför sig.
Men för Sofia Helin tar Bron slut här. Efter att under mer än sju år ha återvänt till Saga Norén, länskrim Malmö, är det dags att säga adjö.
– Men hon finns kvar inom mig, så är det med alla roller man har gjort, konstaterar hon.

På vilket sätt då?
– Om du till exempel frågar hur hon skulle reagera i en viss situation så kan jag genast börja tänka och föreställa mig det.

Bron 4 börjar dramatiskt med att chefen för den danska motsvarigheten till Migrationsverket hittas stenad till döds vid foten av Öresundsbron, på den danska sidan. Trots att det finns svenska kopplingar så kan Saga Noréns danska poliskollega och liksaså mannen hon har sex med, Henrik Sabroe (Thure Lindhartdt), inte samarbeta med Saga eftersom hon sitter i fängelse dömd för mord på sin mamma.
I ett antal plågsamma scener får vi också följa en förtvivlad Saga i fängelset där de rutiner som är så viktiga för henne att upprätthålla inte alls fungerar och där hon som polis har gott om fiender. Inför den fjärde säsongen förberedde sig Sofia Helin speciellt för just fängelsescenerna.
– Jag besökte ett kvinnofängelse under en dag och det var mycket mer klaustrofobiskt och jobbigt än vad jag någonsin hade kunnat tänka mig, berättar hon. Jag trodde att det skulle finnas mysigare inslag men det fanns inget hemtrevligt, inget tilltalande och det var små lokaler med lågt i tak och små fönster och de får bara vara ute en timme om dagen. Så det gjorde stort intryck. Och självklart är det en miljö som är jättejobbig för Saga.

Saga Norén är en hängiven och skicklig polis med ett ganska speciellt sätt och även om det aldrig sägs rakt ut så antyds det att hon har Aspergers syndrom. Inför första säsongen av Bron såg Sofia Helin det som en stor utmaning att ta sig an Sagarollen.
– Jag var tvungen att tänka mycket tvärtom kring alla igenkänningsmoment och kriterier och det var i det jag hittade något, förklarar hon. Som till exempel att Saga har svårt att se folk i ögonen. Vi jobbade med det och provade att filma så men upptäckte att det inte fungerade, man måste ändå ha kontakt med kameran. Då gjorde vi i stället så att jag verkligen anstränger mig för att se folk i ögonen, fast jag tycker att det är jättesvårt.
– Jag förberedde mig också mycket för rollen genom att läsa och ta reda på mycket, fortsätter hon. Framförallt en bok som hette Aspergers och jag var till väldigt stor hjälp.

Känns rollen bekväm att kliva in i nu?
– Bekväm är Saga aldrig, säger Sofia Helin med eftertryck. Att vara henne är som att ha en betongkostym på sig hela tiden. Det är väldigt krävande.

Varför har hon blivit så populär?
– Hon är så intressant skriven och så bestämde jag tidigt, fast det vet hon inte om, att hennes vilja är att hitta kärlek. Den krocken och komplexiteten är spännande för jag tror att det är så vi alla fungerar fast vi inte vet om det.

Sofia Helin är född i Hovsta i Örebro län, uppvuxen i Linköping och numera bosatt i Stockholm. Under inspelningarna av Bron har hon dock tillbringat mycket tid i Malmö.
– Jag har verkligen kommit att älska Malmö, säger hon. Staden har en helt egen prägel och det är häftigt att det är så stor skillnad mellan Malmö och Stockholm. Stockholm är mycket mer segregerat och Malmö mycket mer integrerat.
Här växlar Sofia Helin elegant över till bred skånska och fortsätter:
– Det är ju en annan känsla om man går till Caroli City än Ringens köpcentrum, det färgar av sig.
När jag och fotografen berömmer henne för den övertygande skånskan avslöjar Sofia Helin att hon var lite inne på att Saga borde vara skåning.
– Men SVT tyckte att det blev för mycket att ha en dansk och en skåning i huvudrollen, säger hon med ett skratt och lägger till:
– Men jag hade klarat det.
Vår intervju går mot sitt slut och Sofia Helin ska snart ut och mingla med den förväntansfulla Malmöpubliken, något hon ser mycket fram emot.
– Vi har mött dem så mycket under inspelningarna och de har varit så hjälpsamma och vänliga så det ska bli väldigt roligt, Och hur blir det när Bron får tv-premiär på nyårsdagen – kommer du att titta då?
– Nej, jag vet ju redan hur det går, säger hon.

Sofia Helin
Född: 1972 i Hovsta i Närke Familj: Gift med skådespelaren och prästen Daniel Götschenhjelm, två barn, 8 och 14 år.
Bor i Stockholm.
Bakgrund: Skådespelare som gick Calle Flygares teaterskola 1994-1996 och utexaminerades från Teaterhögskolan i Stockholm 2001. Fick sitt stora genombrott som Mia i Maria Bloms Masjävlar, en roll som hon också fick en Guldbaggenominering för. Sedan dess har hon bland annat hunnit medverka i Fyra nyanser av brunt, i Maria Bloms Nina Frisk och spela Cecilia Algotsdotter i Arn-filmatiseringarna. 2011 spelade hon Saga Norén i första säsongen av Bron, Säsong två kom 2013 och säsong tre 2015. Mellan Bronsäsongerna har Sofia Helin gjort ett antal andra roller och i år har man till exempel kunna se henne i den tyska tv-serien Berlin – under samma himmel, SVT:s dokumentärserie 30 liv i veckan och en liten roll i Tomas Alfredsons Snömannen.
Aktuell: Som Saga Norén i Bron 4 som har premiär på nyårsdagen.

Sofia Helin om …
… vad som styr vilka projekt hon väljer att medverka i: ”Det ska vara en intressant frågeställning eller någon kamp i karaktären som gör att jag blir nyfiken, säger hon eftertänksamt. Eller om det är intressanta människor att jobba med. Vad gäller den tyska serien tyckte jag till exempel att den epoken var så spännande och sedan var det spännande med den typen av kvinna som viger sitt liv någon annan. Jag tänkte på min farmor och mormor och den generationens kvinnor.”
… om hon har något nytt på gång efter Bron 4: ”Jag har flera projekt som är i utveckling så jag utvecklar dem tills jag inte kan låta bli att filma. Jag kan gärna tänka mig att vara medkreatör i projekt och absolut att regissera med tiden.”

Bron/Broen:
Tv-serie som gjorts i samproduktion mellan Sverige och Danmark och produceras av svenska Filmlance International och danska Nimbus Film. Skådespelare och produktionsteam är fördelat mellan svenskar och danska. Historien i Bron utspelas på gränsen mellan Sverige (Malmö och Danmark (Köpenhamn) och den första säsongen inleds med att ett lik hittas på Öresundsbron, precis på gränsen mellan Sverige och Danmark. Hans Rosenfeldt skriver manus till Bron efter en idé i samarbete med Måns Mårlind och Björn Stein.
Första säsongen hade premiär 2011 och där spelar Sofia Helin och Kim Bodnia huvudrollerna som den svenska polisen Saga Norén och den danska polisen Martin Rohde som måste samarbeta i jakten på ens seriemördare. Bägge återkommer i säsong två som hade premiär 2013 men i säsong tre, premiär 2015, sitter Martin Rohde i fängelse och Saga får i stället samarbeta med en annan polis, Henrik Sarbroe, som spelas av Thure Lindhardt. I den fjärde och sista säsongen återkommer de två i huvudrollerna. Bron har totalt sålts till 178 länder – bland dem Tyskland, England, Norge, Finland, Island, Belgien, Luxemburg, Nederländerna, USA, Algeriet, Australien, Brasilien, Frankrike, Irland, Gambia, Ghana, Italien, Kanada, Estland, Lettland, Litauen, Ryssland, Polen, Österrike och Venezuela. Bron har också vunnit ett antal pris, till exempel Golden Nymph för bästa europeiska drama/TV-serie på Festival Télévision Monte-Carlo, International TV Dagger för ”Best International Crime and Thriller Series” 2012, ”International TV Crime Drama of the Year” på ”Crime Thriller Awards” samt utmärkelsen Årets tv-drama och Årets kvinnliga skådespelare i en tv-produktion (Sofia Helin) på Kristallen 2014. När säsong tre hade premiär i England blev det den högst rankade dramaserien i BBC4:s historia någonsin. den utsågs också nyligen till ”Best foreign language drama of the 21st century” av Radio Times.
Två remakes av Bron har gjorts – The Tunnel som utspelar sig mellan Storbritannien/Frankrike och The Bridge som utspelas mellan USA/Mexico. En remake som utspelar sig mellan Ryssland och Estland är också produktion.
Källa: Filmlance, Nimbus, Wikipedia