Personligt

Hon forskar om ben, brosk och senor

Hanna Isaksson forskar om ben, senor och brosk. Den här medarbetaren heter just Ben - men det är inte ett riktigtskelett, utan en modell.Foto: Håkan Jacobsson
Personligt
Personligt FORSKAR. Varför drabbas vissa människor av benskörhet, och andra inte? Vilket är bästa sättet att få en skadad hälsena att läka ihop? Det är frågor som Hanna Isaksson och den forskargrupp hon leder arbetar med.

Nyligen blev det klart att Hanna Isaksson får 7,5 miljoner kronor ur Knut och Alice Wallenbergs stiftelse för att finansiera fem års forskning kring just hälsenor.

Bland annat ska man mäta effekten av belastning över tid, hur det påverkar senans funktion.


– Hur ska senan belastas för att man ska få en så bra läkning som möjligt? Den behöver belastning, men för liten hjälper inte läkningen, för mycket motverkar den.

Stiftelsen delar ut pengar till 24 forskare, på olika områden. Hanna Isaksson listas under rubriken ”teknik”.

För hon är faktiskt inte medicinare, utan civilingenjör, med biomekanik som specialitet. Hennes arbetsplats ligger också i direkt anslutning till Lunds lasarett.


– Det är ett typiskt tvärvetenskapligt område, säger hon om sitt arbete och berättar att det just därför ibland kan falla mellan stolarna när man söker forskningspengar:


– Teknikerna tycker att det är för mycket medicin, medicinarna att det är för mycket teknik,

Enkelt uttryckt arbetar hon med att applicera teknisk kunskap på biologiskt material, i hennes fall ben, brosk och senor.

Om man betänker att hon växte upp i Linköping med en pappa som är ingenjör och en mamma som är läkare ser ju hennes val av bana närmast självklar ut.

Hon hittade sitt forskningsområde tack vara en inspirerande professor på ett universitet i Rochester, i delstaten New York, när hon var utbytesstudent i USA.

Då hade hon påbörjat sina ingenjörsstudier med fyra år i Uppsala, läst kemiteknik och materialkunskap.


– Jag ville på något vis hitta ett sätt där jag genom teknik kunde hjälpa människor.

Kursen som blev så avgörande i Rochester hette biomekanik
– och den leddes alltså av en inspirerande professor.


– Hon pushade på, samtidigt som hon visade att hon trodde på en. Och så hjälpte hon mig med kontakter när jag skulle tillbaka till Europa.

Det blev Holland, närmare bestämt Eindhoven, där hon sedermera doktorerade. Tiden där följdes av tre års forskningsarbete på universitetet i Kuopio i östra Finland innan hon 2011 kom till Lund och dess tekniska högskola.

Sedan 2014 arbetar hon på BMC, centret för biomedicin, som alltså ligger alldeles vid lasarettet.

Där leder hon en grupp forskare på mellan 8 och 10 personer
– det skiftar
– med en starkt internationell prägel. Där finns folk från Holland, Italien, Frankrike, Finland, förutom Sverige.

Alla är ingenjörer, men närheten till sjukhuset är viktig, eftersom man ofta arbetar i nära kontakt med medicinare, till exempel när man undersöker hur olika behandlingar fungerar.

Det specifika forskningsbidraget från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse gäller alltså hälsenor. Men gruppen forskar också om ben (alltså det material som skelettet består av) och brosk. Vad som gör att det går sönder, vad som händer med det när det läks.

Forskningen har också betydelse för utformningen av proteser.

Knut och Alice Wallenbergs stiftelse har delat ut pengar sedan 2012. I år är det 24 forskare som får sponsring, som är tänkt att täcka fem års arbete.


– Det allra mesta kommer att gå till löner, det är den stora utgiften, säger Hanna Isaksson.

Efter de fem åren finns möjlighet att söka pengar för ytterligare fem.

24 forskare fick alltså pengar den här gången. Från Lunds universitet fick också docent Johannes Rousk pengar till naturvetenskaplig forskning och docent Johan Östling fick medel till att studera hur kunskap sprids och används i samhället.

Man får inte pengarna i en klump, utan det är snarare så att man får rekvirera allteftersom utgifterna kommer, säger Hanna Isaksson och upplyser om att pengarna inte är tillgängliga förrän den 1 juli.


– Nej, vi har inte firat ännu, svarar hon på frågan om sjumiljonersanslaget gett orsak till något kalas.

Fritiden ägnas för hennes del till stor del åt familjen
– med två små barn
– och hemmet.


– Vi har ett hus att renovera.

Hon tycker om att paddla. Mest blir det utanför Bjärred, där hon bor. Där är vågorna sällan tillräckligt höga för den specialvariant hon är speciellt intresserad av: surfski, där man sitter i en kajak och söker upp höga vågor att rida på
– det kan bjuda på ganska fartfyllda och hisnande upplevelser, enligt de som prövat. Men väntar man in rätt vindar så kan det bli rätt bra vid Öresundskusten också.

FAKTA

Fakta:

Namn: Hanna Isaksson

Ålder: 38 år

Yrke: Civilingenjör, forskar om biomekanik på Lunds tekniska högskola.

Familj: Man (också ingenjör), två barn.

Bor: Villa i Bjärred.

Aktuell: Har just fått besked om att hon får 7,5 miljoner kronor till forskning om hur hälsenor läker.

Personligt

Brinner för smarta och roliga trädgårds-hacks

Filip Johansson har nyligen kommit ut med en bok om smarta och roliga trädgårds-hacks.
Foto: Jeanette Thelander
Personligt
Lunnarp Odlarglädjen har funnits där alltid, men nu har Filip Johansson - även känd som GardenR på Instagram - tagit passionen ett steg längre. En bok och en app fyllda med smarta och roliga trädgårds-hacks öppnar nya dörrar mot framtiden och mer biologisk mångfald.

I mars 2020, när corona-pandemin lade sig som en våt filt över världen bestämde han sig för att utmana både sig själv och andra. Varje dag skulle han lägga upp en kort video med smarta och roliga hacks för trädgården och han har sedan dess fått allt fler följare.

– Jag är emot stress och alltför mycket perfektion i trädgården. Det jag vill se är mer glädje och mer biologisk mångfald, säger han.

Hittills har det blivit 620 små videor om allt från att göra en drinkrabatt till att odla mikroorganismer eller fixa till en sorkskrämma med enkla medel. Att komma på något nytt att göra en film om varje dag är absolut inga problem, enligt Filip Johansson.

Filip Johansson framför den nybyggda väggen på ladugården.
Foto: Jeanette Thelander

– Nej, det som kan vara en utmaning är att få tiden att räcka till till att göra en film. Men idéer råder det inte brist på. Jag gillar att experimentera och får många tips och uppslag från både följare och andra trädgårdsintresserade. Och bor man på en gård så finns det alltid något projekt på gång.

Han är medveten om att det finns de som menar att det väl knappast är någon konst att odla eller komma på fiffiga idéer om man bor i Skåne i odlingszon 1, på en gård med lador, mycket mark och två växthus till och med. Och han säger att han vet om att han är privilegierad.

Vill inspirera

– Men det går att odla väldigt mycket på en balkong också - eller ett fönsterbräde. Jag vill inspirera människor att testa odling, både för att det är kul och för att det behövs mer biologisk mångfald. Att så blommor som pollinerande insekter gillar och sedan se hur fjärilar och bin verkligen kommer, eller att göra en murbrukshinksdamm och sedan se hur grodor flyttar in - det är häftigt!

Entusiasmen, som grundades i en villaträdgård under uppväxten på Limhamn, utvecklades i en gemensam odlingslott med lillebror Axel i Lund och blommade ut på egen gård i Lunnarp för fyra år sedan, har nu utvecklats till en app som innehåller en mängd utmaningar.

– Så en äng i kruka, bygga bihotell... utmaningarna ger poäng och när man kommit upp i 100 poäng får man en gratis fröpåse som uppmuntran.

Filip Johansson, känd från Instagram som gardenR, vill erbjuda trädgårdsalternativ som är enkla, roliga och bra för den biologiska mångfalden.
Foto: Jeanette Thelander

Under våren kommer en betalfunktion med bland annat odlingskalender som bygger på vilket postnummer man har och därmed vilken odlingszon man tillhör och mot slutet av sommaren kommer man att kunna ta del av små kurser via appen.

Filip Johansson vill gärna ”putta in folk på en väg där man lyckas” och råder odlingsnybörjare att testa enkla saker i början - och att testa mycket.

– Potatis och chili är väldigt tacksamt - potatis ger enormt mycket tillbaka och chili - det räcker att en enda planta överlever för att man ska ha chili så att det räcker och blir över för eget behov.

”Testar allting”

– Jag testar allting och tycker att det är det roliga. Man ser vad som funkar. Jag har många grödor som går åt skogen varje år, men det är alltid något som lyckas. Många är rädda för att göra fel, men det finns massor av myter och det värsta som kan hända är att det inte blir något av sådden eller att plantor vissnar.

Han är utbildad civilingenjör och civilekonom och har även en utbildning i musikvetenskap. Och kanske blir det en utbildning inom odling eller trädgård en vacker dag.

– Jag vill åt kunskapen bakom. Vet du till exempel att det finns mikrober i jorden som när de når våra hjärnor skapar känslor av glädje?

FAKTA

Profilen

Bor: På gård i Lunnarp utanför Dalby.

Ålder: 38 år.

Familj: Sambon Pernilla Holmér, dottern Ebba 4,5 år och sonen Bo 1,5 år.

Aktuell: Med boken ”Trädgårdshacks : 70 finurliga återbruk som förenklar din odling året om”, mobilapp och Instagramkonto GardenR.

Intressen: ”Förutom odling sjunger jag i rockband i Lund en gång i veckan. Tidigare spelade jag golf men det har jag slutat med, det tog för mycket tid.”

Malmö

Låtskrivare Ellen Berg erövrar Asien med sin K-pop

En kvinna framför en gul internatbyggnad.
Foto: Catharina Nilsson
Malmö
Skurup
Personligt
Personligt Malmöbördiga Ellen Berg skaffade sig en bred musikutbildning på Skurups folkhögskola. Nu har hon gjort succé i Korea i låtskrivarduon ”Sunshine” som skriver K-pop och hitintills har hon medverkat till 13 Billboardettor. I vår är hon aktuell i svenska Melodifestivalen.

I höstas fick hon och kollegan i låtskrivarduon ”Sunshine” regeringens hedersomnämnande för deras internationella musikexport.

– Det här är mer än vad jag hade kunnat drömma om, slår hon fast.

Under de senaste fyra åren har Ellen Bergs musikproduktion varit diger. I samarbete med andra har hon skrivit text och musik till 350 låtar och 51 av dem har getts ut.

Två kvinnor som ler brett i en aprikosfärgad miljö.
Låtskrivarduon Sunshine, Moa Carlebecker och Ellen Berg.
Foto: Julia Dansarie

Genombrottet kom 2017 då hon slog igenom som låtskrivare och blev signad av musikförlaget Ekko Music Rights. ”Breaket” kom med låten ”Peek-A-Boo” som framfördes av K-popbandet och tjejgruppen Red Velvet. Låtskrivare åker ofta på flera dagar långa camps, en sorts låtskrivarläger. Det var när hon blev inbjuden av Moa Carlebecker, Jonatan Gusmark och Ludvig Evers och de fyra skrev ”Peek-A-Boo” som hennes karriär tog riktig fart. Låten har visats över 160 miljoner gånger på Youtube. Hon fick en ny arbetsgivare, nya låtskrivarkollegor och året efter kunde hon säga upp sitt extraknäck som personlig assistent och försörja sig enkom på musiken - royalties och ersättning för cd-försäljning - främst från den asiatiska marknaden.

– Jag jobbade i studion under vardagarna och på extraknäcket på helgerna. Så var det i ungefär tio års tid. Så det krävs en hel del hängivenhet att jobba med musik, konstaterar hon och fortsätter berätta att hon hade en tro och ett driv under tiden.

– Jag blev rätt taggad av den processen. Jag tror att framgång ligger i att vara väldigt enveten.

FAKTA

Profilen

Ålder: 31 år.

Bor: I Stockholm men har familj i Malmö och svärmor och svärfar i Skurup.

Familj: Fästmannen Victor Axelsson och ettåriga sonen Jon.

Gör: Är låtskrivare på Ekko Music Rights, arbetar ofta i par med Moa Carlebecker i låtskrivarduon ” Sunshine”.

Aktuell: Repeterar körsång inför Melodifestivalen. Hennes låtskrivarpartner, Moa Carlebecker, uppträder under artistnamnet Cazzi Opeia med låten

”I can´t get enough”

Intressen: - Jag gillar att laga mat, yoga och meditera, umgås eller gå i skogen. I Malmö tycker jag om att gå till Kallis, jag älskar att kallbada och basta.

Prisad: I höstas fick låtskrivarduon Sunshine regeringens hedersomnämnande för insatser av särskild betydelse för svensk musiks internationalisering, med anledning av de stora framgångarna inom K-Pop, koreansk pop.

Kuriosa: Har varit med i Melodifestivalen två gånger tidigare, körade åt Lucia Piñera 2013,” Must be Love”, och 2017 åt Krista Sigrid i låten ”Snurra min jord>”. 2016 tävlade hon som låtskrivare i Eurovision Song Contest för Moldavien med låten” Falling Stars”. Det var Lidia Isac som sjöng bidraget.

Ellen Bergs föräldrar är musiker, mamma Agnes Berg är frilansande sångerska och stränginstrumentalist och pappa PA Tollbom är jazztrummis. Själv valde hon musikinriktning på Djupadalsskolan i Limhamn redan i fjärde klass och har fortsatt att utbilda sig inom musikgenren sedan dess. Några viktiga år blev det på Skurups folkhögskola på rocklinjen där hon skaffade sig en bred musikaliskt bas och fick viktiga kontakter. För precis tio år sedan intervjuades Ellen Berg i Skånska Dagbladet då hon gick på folkhögskolan och förklarade för reportern att hon skulle fokusera mer på sitt låtskrivande och kanske satsa på en utbildning i Paris, London eller New York. Men det blev Örnsköldsvik som tog henne ut i världen. Musikern och läraren Frank Ådahl som jobbar på yrkeshögskolan Musikmakarna i Örnsköldsvik besökte Skurups folkhögskola och gjorde intryck på Ellen, som satte sig ned för att komponera fem riktigt bra låtar för att kunna söka in till utbildningen.

Skiver i högre tempo

– Det tog ett helt år att skriva fem låtar. Nu skriver jag ibland fem låtar under en vecka på ett camp, men då är jag också helt slut i huvudet efter det, berättar hon leende.

Ellen Berg har rört sig mellan många olika musikstilar under sitt liv och har en extra kärlek till soul, som hon oftast väljer när hon sjunger själv. När hon skulle söka in till Musikmakarna parades hon ihop med en partner som spelade didgeridoo, den australiensiska ursprungsbefolkningens instrument, men lyckades ta sig igenom utmaningen att anpassa sig till situationen och övertygade lärarna om att hon hörde hemma på skolan.

En kvinna sedd bakifrån på en gågata.
Innan pandemin reste Ellen Berg flera gånger till Sydkorea för att jobba.
Foto: Privat

Praktiken som ingår på utbildningen förlade hon till Stockholm och efter den blev hon kontrakterad som låtskrivare på Snowflake, innan hon bytte till nuvarande arbetsgivaren Ekko Music Rights. Det är en ödmjuk och ambitiös låtskrivare, nybliven mor, Skånska Dagbladets utsända träffar efter storhelgerna. Ellen är på besök i Skåne för att hälsa på sin och sambons familj, och låta dem umgås lite med ettåriga sonen. Hon har fått en förfrågan av en lärare på Skurups folkhögskola om att föreläsa i Skåne men hon tvingades tacka nej för att hon har för mycket att göra i vår.

Tänker ge tillbaka till Skåne

– Det står på min att-göra-lista att jag ska komma tillbaka och föreläsa eller någonting liknande, lovar Ellen Berg. Men nu måste hon tillbaka till studion i Stockholm efter föräldraledigheten och ska fokusera på att skola in sin son på förskolan, flytta till en större lägenhet i huvudstaden och köra under repetitionerna av ”I can´t get enough”, ett av årets bidrag i Melodifestivalen. Det blir fjärde gången som Ellen medverkar i Melodifestivalen på ett eller annat sätt. Hon står gärna på scenen och sjunger men än så länge nöjer hon sig med att hålla sig lite i bakgrunden.

– Jag är introvert och lider av blyghet, berättar Ellen och konstaterar att det ibland varit nästan plågsamt att utsätta sig själv för strålkastarna inom musikbranschen. Men hon kan ändå inte låta bli.

– Det är så himla kul, konstaterar hon och fortsätter:

– Jag känner att drömmen om musiken är så himla stark, jag känner ett så starkt behov av att få hålla på med musik att jag måste fortsätta.

En kvinna i svart täckjacka.
Ellen Berg, låtskrivare som gick rocklinjen på Skurups folkhögskola. Numer lever hon på sitt låtskrivande.
Foto: Catharina Nilsson
En bild med skivomslag i förgrunden och två personer i bakgrunden.
Ellen Berg med sin son Jon och alla cd-omslag som hon medverkat i.
Foto: Moa Carlebecker

Kultur och nöje

Sångerskan Ronnie Spector är död

Sångerskan Ronnie Spector har avlidit. Arkivbild.
Foto: Peter Kramer/AP/TT
Kultur och nöje
Personligt
Kultur och nöje Ronnie Spector, sångerskan som slog igenom som frontfigur i 60-talsgruppen The Ronettes, har avlidit 78 år gammal.
"Ronnies musik och själ kommer att leva för evigt", säger Beach Boys-medlemmen Brian Wilson i ett uttalande.
PREMIUM

Enligt tidningen Billboard hade sångerskan nyligen fått en cancerdiagnos. Hennes familj bekräftar dödsfallet på Ronnie Spectors hemsida.

"Vår älskade ängel Ronnie lämnade jordelivet i dag efter en kort tids kamp mot cancern. Hon var med sin familj och sin man Jonathan. Ronnie levde livet med glimten i ögat, en fräck attityd och ett retsamt sinne för humor", skriver familjen.

Vännen och branschkollegan Brian Wilson uttrycker sin sorg på Twitter.

"Jag älskade hennes röst och hon var en väldigt speciell person och en kär vän. Det här känns i hjärtat", skriver han.

Sångerskan och gitarristen Joan Jett beskriver Ronnie Spector som en väldigt fin person i ett inlägg på Twitter.

"Och hennes avtryck på rock'n'rollen är outplånligt."

Steven Van Zandt, gitarrist i E Street Band, skriver om hur det var en ära att samarbeta med henne på 1970-talet.

"Hennes skiva tillsammans med E Street Band hjälpte till att hålla oss över ytan under en svår tid", skriver han på Twitter.

"Kondoleanser till hennes make och familj."

Ikonisk hitlåt

Ronnie Spector föddes som Veronica Bennett 1943 i New York. Hon, systern Estelle Bennett och kusinen Nedra Talley bildade gruppen The Darling Sisters 1957 – en grupp som blev mer känd under namnet The Ronettes.

De sökte upp Phil Spector som signade dem till sitt bolag Philles Records 1963. Samma år släpptes deras ikoniska hitlåt "Be my baby", skriven av deras nya producent tillsammans med Jeff Barry och Ellie Greenwich. Varken Estelle eller Nedra medverkade dock på singeln.

Phil Spector använde ofta olika sångare ur sitt stall utan att credda dem och var mest intresserad av att utveckla sin signatur-ljudbild "Wall of sound". "Be my baby" var första låten från Philles Records som hade spelats in med en hel stråkorkester i studion.

Låten har flera gånger utnämnts till den bästa poplåten någonsin.

Brian Wilson älskade och blev besatt av "Be my baby" och beskrev den som musikhistoriens motsvarighet till Albert Einsteins relativitetsteori.

The Ronettes släppte låtar som "Do I love you?" och "Walking in the rain". 1965 röstades de fram till den tredje mest populära gruppen i Storbritannien, efter Rolling Stones och Beatles. Deras sista singel "I can hear music" släpptes 1966.

Hotade med pistol

Ronnie Spector och den gifte producenten hade redan 1963 inlett en affär och efter Phil Spectors skilsmässa 1965 gifte de sig. Ronnie Spector har talat öppet om hur han ofta höll henne inlåst i deras gemensamma hem under flera års tid och hotade att döda henne och tillskansa sig hela vårdnaden om deras tre adopterade barn.

Det ska ha pågått tills hon 1972 flydde från huset – enligt uppgift barfota och helt utan ägodelar, med hjälp av sin mamma.

"Jag visste att om jag inte lämnade så skulle jag dö där", har hon skrivit i sina memoarer.

Ronnie Spector fortsatte karriären som soloartist och 1971 spelade hon in "Try some, buy some" på Beatles bolag Apple Records, där Phil Spector hade blivit chef med uppdrag att hitta nya musikaliska talanger. Låten hade skrivits av George Harrison, men blev ingen hit.

Ny konstellation

1973, året efter att hon hade lämnat Phil Spector, gjorde Ronnie Spector ett försök med en ny konstellation, eftersom exmaken hindrade henne från att sjunga sina gamla hits som han hade rättigheterna till. Ronnie Spector and the Ronettes bestod förutom Spector själv av sångerskorna Chip Fields Hurd och Diane Linton, men den nya gruppen nådde inga stora framgångar.

1976 skrev den då ganska okände Bruce Springsteen, som många gånger vittnat om hur mycket han älskade The Ronettes, låten "You mean so much to me" till Ronnie Spector, som spelade in den som duett tillsammans med artisten Southside Johnny.

Spector, som inte hade fått mycket pengar efter skilsmässan, stämde 1988 sin före detta make för att The Ronettes skulle få del av royaltyutbetalningar från låtarna de spelat in på hans bolag. 2001 dömde en domstol i New York till gruppens fördel. Phil Spector ålades att betala 2,6 miljoner dollar. Men året därpå gick en högre instans på producentens linje och summan blev i slutändan drygt en miljon dollar.

2019 hyllade Ronnie Spector rörelserna Metoo och Time's up i en intervju med The Guardian.

– När jag spelade in skivor för femtio år sedan hade man ingen talan som kvinna. Det var mannens vilja som dikterade vad man gjorde. Vi gjorde alla hans låtar, med hans texter och manliga producenter. Alla var män på den tiden. Det är därför jag älskar Metoo och Time's up – för mäns tid är verkligen över, sade hon.

Ann Edliden/TT

Joakim Magnå/TT

Personligt

Höörsprofilen Sture Nilsson avliden

I samband med flytten från Höör till Malmö skrev Matilda Arborelius ett reportage i Skånska Dagbladet.
Foto: Jeanette Thelander
Personligt
Höör En verklig glädjespridare och stor profil i Höör, Sture Nilsson, har gått bort, 89 år gammal. Förutom tre barn och sex barnbarn med familjer är det många som saknar honom och minns honom med värme.

– Den typen av människor finns knappt längre, han var väldigt social och hade lätt för att prata med alla, säger barnbarnet Victor Falkenklev som i dag är vd för åkeriets Malmö-avdelning.

Sture Nilsson föddes 1932 och började som 25-åring sin företagargärning som åkare i Höör under namnet Sture Nilssons åkeri. Tillsammans med hustrun Brita köpte han åkeriets första lastbil genom att sätta familjeklenoden, en nyinköpt Volvo PV, i pant. Sedan rullade det på.

– Han var väldigt duktig och fick saker gjorda, säger Victor Falkenklev, han var driven och lösningsorienterad. Sture kunde gå ut och lasta och köra och var mer ”hands on” än vad jag är till exempel som menar på att nuförtiden sköts det mesta bakom datorn.

2013 skrev Skånska Dagbladet en artikel med anledning av att åkeriet då flyttade från Höör till Malmö i samband med att man hade köpt konkursdrabbade Transportledet. Det var med vemod som Sture Nilsson såg företaget lämna Höör, men han gladde sig åt att lokalerna inte skulle bli helt tomma. Viss verksamhet har funnits kvar på orten.

– Fram till de sista månaderna var han ute på kontoret i Höör varje dag, säger Victor Falkenklev som också berättar att Sture Nilsson var en riktig samlare.

Gamla bilar, många hästvagnar, polismotorcyklar och annat, det mesta kopplat till transporter på olika sätt finns samlat i något som mest kan liknas vid ett privat museum.

– Vi kallar det för ”Stures vagnsmuseum”, där finns mycket prylar - skyltar och sådant - från ASG, som ju numera heter DHL. Det är inte något officiellt museum med öppettider för allmänheten, men om man kom och hälsade på så kunde han visa runt, minns Victor Falkenklev.

Fyra år efter företagsstarten föddes dottern Marita, som numera är huvudägare till åkeriet som i dag heter Falkenklev Logistik AB. Hon växte upp med bilar runt omkring sig och kom till och med hem från BB i en lastbil.

Marita tog över ledningen 1999 och fortsatte driva åkeriet i Sture Nilssons anda. En familjär arbetsplats där man bryr sig om och tar hand om sina anställda. 2017 köpte man Hugossons åkeri i Helsingborg, där man också har kontor i dag. Där är Victors bror William vd.

– Men nu har morsan tagit ett steg tillbaks och sitter i dag som huvudägare och i en mentors-roll. Hon är inte så mycket inne i det dagliga utan vi har fått steppa upp, säger Victor Falkenklev.

Sture Nilssons dödsfall har berört många. Bland kondoleanserna är det hundratals som vittnar om vilken omtyckt person Sture Nilsson var.

”Jag kände inte Sture i så många år men det var en av dom roligaste och mest glädjespridande farbröder jag någonsin träffat.”, ”Han lämnar ett stort tomrum efter sig.”, ”Vi har haft så mycket roligt med Sture och Brita.”, är några av kommentarerna som lämnats i samband med beskedet att Höörsprofilen nu gått bort som den siste i sin egen syskonskara.

Hustrun Brita gick bort för några år sedan och närmast sörjande är barnen Anders, Marita och Carina med familjer.

Sture Nilsson omgiven av sina närmaste, brodern Sven och de tre barnen Carina, Anders och Marita.

Kultur och nöje

Rapparen Earl Swavey död

Kultur och nöje
Personligt
Kultur och nöje
PREMIUM

Den amerikanske rapparen Earl Swavey är död, skriver Pitchfork.

Vad som har orsakat Los Angeles-rapparens död är inte känt i nuläget.

Earl Swavey växte upp i södra Los Angeles och debuterade 2013 med sin mixtape "Business before pleasure (BBP)", vilket ledde till att rapparen Asap Yams tog sig an honom som en mentor innan denne dog i en överdos 2015. Förra året gav Earl Swavey ut hela tre album, "The dirtiest", "Unphuckwithable" och "Gangland 4".

Han blev 26 år.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Säkert onlinespel - hur casinon håller dig trygg på nätet

Casinofeber De flesta har råkat ut för osäkra webbsidor online, men när det gäller spel på casino online har säkerheten kommit långt under de senaste två decennierna. Inte bara har kvaliteten och utbudet förbättrats, utan även många andra aspekter. Ända sedan det första online-casinot lanserades 1995 har en av de största frågorna varit en effektiv säkerhet online.

Vi vet alla att onlinevärlden inte är säker. Det finns alltför många historier om hur webbplatser har hackats och privata uppgifter spridits. Brottsliga hackare kan samla på sig alla slags detaljer som rör privata bankkonton, lösenord och inloggningsuppgifter. Oskyddade webbplatser är ofta benägna att ha och sprida virus, malware, trojaner, spionprogram och många andra skadliga dolda filer. Sådana filer är designade att förstöra din dator (eller mobila enhet), hacka hela din samling säkra lösenord, få tillgång till dina personliga uppgifter så att de kan ta över allt du gör online.

Vågar man registrera sig på ett casino?

Det skulle också vara ganska lätt att anta att hela casinospelsindustrin online är utsatt för samma risker vad gäller säkerheten, och ha liknande skräckhistorier om medlemmar som förlorat sitt konto och all bankinformation kommit i händerna på fel personer. Och vore det så, så skulle ingen våga anmäla sig eller skapa ett konto på ett casino online. Men casinobranschen är ju en av de snabbast växande det senaste decenniet, och miljontals människor världen över loggar in och spelar online varje dag.

Man kanske blir förvånad över att höra det,  men casinoindustrin online är faktiskt en av de säkraste branscherna på hela internet. Faktum är att många av branschens största onlinecasinon kan erbjuda mer sofistikerade säkerhetsåtgärder på webben än vad många ledande företag inom bank- och finansväsendet kan. Att hitta dessa casinon med hög säkerhet är ganska lätt, så länge du använder betrodda guider som www.casinofeber.se. Där kan du läsa recensioner av onlinecasinon för den svenska marknaden, och få tips på bonusar. De samlar även aktuella nyheter inom casinovärlden och guidar dig till hur du spelar på casino online. Så exakt hur uppnår casinon denna till synes otroliga prestation vad gäller säkerheten?

SSL - Gör "huset" säkert

Alla de största casinon online bryr sig om säkerhet, och de har en sak gemensamt när det gäller att ge sina spelare den mest effektiva onlinesäkerhet som finns - SSL-digitala krypteringsprotokoll. Då krävs det ett SSL-certifikat, som kan liknas vid ett slags bank-ID fast för webbplatser.

SSL betyder Secure Socket Layer, och är en slags kryptering. Det betyder att all data som skickas mellan din webbläsare och webbservern (i detta fall online casinot), är helt privat och säker.  SSL är den nuvarande branschstandarden för onlinecasinon, och du kan se det i webbläsarens adressfält. Om man ser certifikatet, att adressen i webbläsaren börjar med https, att det är ett grönt hänglås och att det står att webbplatsen är säker, då vet man att det onlinecasino man vill spela på och sätta in pengar på verkligen är helt tryggt.

Digital säkerhet på språng

Mobil casinospel har tagit spelvärlden online med storm de senaste åren, och många branschledande utvecklare tror att det kommer att bli det viktigaste sättet för användarna att komma åt sina favoritspel på casinon online framöver. Med införandet av HTML5, som tagit över det tidigare Flash-baserade direktspelet, försvann också de vanligaste säkerhetshoten.

Dagens mobila casinoplattformar använder sig också av mobil webbläsarteknik för HTML5, för att utöka säkerheten. Med hjälp av HTML5 kan spelarna nu logga in på sitt redan säkra casinokonto online direkt från sina mobila webbläsare, med samma SSL-certifikatprotokoll för att garantera säkert spel från hela världen, oavsett om man sitter på bussen hem från jobbet eller är hemma i soffan i vardagsrummet.

Kultur och nöje

Morddömde multimiljonären Robert Durst är död

Robert Durst blev 78 år.
Foto: Myung J. Chun
Kultur och nöje
Personligt
Kultur och nöje Multimiljonären Robert Durst – känd från dokumentärserien "The jinx" – är död, rapporterar The New York Times.
Durst dömdes i höstas till livstids fängelse utan chans till villkorlig frigivning. Han var även åtalad för mord på sin före detta hustru.
PREMIUM

Dödsfallet, som inträffade på ett sjukhus dit han förts från fängelset i Stockton i Kalifornien, bekräftas av Dursts försvarare.

I mitten av september meddelade en jury i Kalifornien att den amerikanske multimiljonären Robert Durst, känd från HBO:s "The jinx", var skyldig till mordet på vännen Susan Berman. I oktober meddelades straffet – livstids fängelse utan chans till villkorlig frigivning.

Åklagarna ansåg att Susan Berman kände till detaljer om Dursts hustrus försvinnande och att han därför dödade Berman. Hustrun Kathleen Durst försvann 1982 och har aldrig återfunnits.

Bara en vecka efter livstidsdomen åtalades Durst även för mordet på Kathie Durst. På begäran av familjen förklarades hon död 2017. Robert Durst skilde sig från henne 1990.

78-åringen blev känd världen över som huvudperson i HBO:s uppmärksammade dokumentärserie "The jinx" från 2015. Han greps i mars samma år, dagen innan det sista avsnittet av serien skulle sändas, efter det att dokumentärfilmarna med dold mikrofon hade spelat in när han erkänner att han mördat flera personer.

Personligt

Seglade hem basketklubb till en trygg och prisad hamn

En kvinna i svart kappa och mössa framför Hästhagens sporthall.
Foto: Catharina Nilsson
Personligt
Malmö
Personligt Med väldigt lite kunskaper om basket men desto fler kompetenser på andra områden styrde klubbchef Katarina Olsson Malbas BBK bort från ruinens brant för fyra år sedan. 2020 utsågs Malbas till Årets idrottsförening och klubben har nu fördubblat antalet medlemmar till 1 400.
– Det har jag inte gjort själv, det är ett stort vi som har gjort. Jag har bara gått i täten, säger Katarina Olsson som i vår går vidare till Miso, Malmö idrottföreningars samorganisation.

När Katarina Olsson modigt bytte spår och bestämde sig för att leda sin första ideella organisation år 2017 fick hon lära sig en ny arbetskultur, den ideella sektorns, där känslor präglar verksamheten i högre grad jämfört med andra arbetsplatser enligt hennes mening. Det fanns andra som kunde basket i ledningen så hon skulle professionalisera verksamheten, skapa struktur, skapa relationer och marknadsföra klubben. Hon, tillsammans med styrelsen, fick ansvar för en ekonomisk röra med stora skulder och de bestämde sig för att de vuxna herrarna och damerna inte fick spela i förbundsserierna 2018 och 2019 för att få ordning på ekonomin. Hon ångrar inte besluten i sak, men hur de genomfördes.

– När jag ser i backspegeln har jag full förståelse, men jag var inte beredd på de känslomässiga reaktionerna.

– Jag lärde mig i processen att det är viktigt att bedöma jämställdheten i besluten som tas, damerna och herrarna hade inte samma förutsättningar, berättar hon och förklarar att damerna tidigare hade känt sig förbigångna och nu kunde de inte fortsätta spela överhuvudtaget, för de hade likt herrarna ingen division 2 att falla tillbaka på.

– Sportsligt och emotionellt var inte beslutet det bästa, men jag är inte säker på att Malbas hade funnits i dag om vi inte hade vidtagit åtgärder.

FAKTA

Profilen

Ålder: 46 år.

Bor: I Malmö.

Familj: Ja, mamma, syster och min jaktlabrador Lexi.

Gör: Är klubbchef i Malbas BBK, Malmös största basketklubb.

Aktuell: Slutar som klubbchef i Malbas sista februari och blir ny verksamhetsledare i Miso, Malmö idrottsföreningars samorganisation, den första april.

Intressen: - Människor, min hund, gå promenader, plocka svamp, trädgårdsarbete och att bara vara.

Kuriosa: 2020 blev Malbas en av fyra finalister i ATG:s drömfond och erhöll 50 000 kronor till klubben. Finalplatsen fick klubben för att de startat tjejgrupper med basket i Rosengård i samarbete med Rosengårdsfastigheter. Samma år, 2020, blev Malbas utsedd till Årets idrottsförening i Malmö med motiveringen:

”Årets idrottsförening är Malbas BBK. Gemenskap, nytänkande, delaktighet och gränsöverskridande arbete genomsyrar föreningens arbete. Samarbete med fastighetsbolag och andra föreningar har skapat verksamheter i hela Malmö, Nybörjarverksamhet för tonåringar, Girls Only och Open gym för tonårstjejer är några exempel. Föreningen har dessutom fortsatt leverera spelare till de svenska ungdomslandslagen och arrangerat EM-kval-matcher i samarbete med Svenska Basketbollförbundet.”

Katarina Olsson växte upp i Sjöbo i en familj som var engagerade i samhället. Pappa Kjell-Arne Olsson var politiker, militär, jägare och tävlade i skytte, vilket även Katarina gjorde. Hon spelade också fotboll i Sjöbo IF med välkomnande ledare som fick henne att känna sig hemmastadd. En turismutbildning drog till sig Katarinas intresse efter gymnasiet och hon gjorde sin praktik i Malmö. När Malmö stad skaffade sig sin egen nya turistorganisation tjatade hon till sig en tjänst som marknadsassistent. Hon kom att arbeta i 20 års tid med besöksnäringen. När hon slutade var hon evenemangschef för Malmö stad.

Malmö förändrades under tiden

– När jag slutade var Malmö ljusår från där staden befann sig när jag började. Det var häftigt att få vara involverad och få följa med på resan. Malmö är min stad, den ligger mig varmt om hjärtat, säger hon och förklarar att staden under dessa två decennier gick från att vara en industristad med en besöksnäring till en kunskapsstad med en stor besöksnäring och inflyttning.

Katarina Olsson har arbetat hela sitt liv med människors fritid. De första åren med dem som hade pengar att spendera på nöjen och senare i föreningslivet med fokus på barnen som saknar egna ekonomiska muskler.

– Även om jag älskar Malmö kan jag bli arg, ledsen och besviken på staden också. Det är en stad med två sidor, en tillrättalagd del och en annan sida som inte är lika vacker.

En kvinna med långt brunt hår.
Katarina Olsson.
Foto: Catharina Nilsson

Klubben försöker hålla låga medlemspriser för att ha en låg tröskel in i idrottsgemenskapen. Pengar till utrustning, matcher och träningsläger försöker de hitta på andra sätt än enkom via barnens föräldrar. Bland annat har flera grupper med tjejer och killar som spelar basket i Rosengård och på Hermodsdal skapats med stöd av Rosengårdsfastigheter och Trianon, det är några exempel på Katarina Olssons relationsskapande arbete.

Söker balans mellan jobb och fritid

Efter att ha haft basketklubbens väl och ve som sin livsstil de senaste åren kom hon att omvärdera sitt liv i samband med att hennes far dog i februari förra året. Katarina bestämde sig för att försöka få bättre balans mellan arbete och fritid och ska gå vidare till tjänsten som verksamhetsledare i Miso, en samorganisation som hon suttit i styrelsen för de senaste åren.

– Nu ska jag ta klivet upp och arbeta för hela föreningslivet, på samma sätt som jag gjorde inom besöksnäringen, desto mer jag tänker på det desto mer exalterad blir jag.

En kvinna framför en röd tegelbyggnad.
Katarina Olsson vid Hästhagens sporthall.
Foto: Catharina Nilsson

Kultur och nöje

Stjärnan från "Huset fullt" hittad död

Bob Saget hittades död på ett hotellrum på söndagen. Arkivbild.
Foto: Richard Shotwell/AP/TT
Kultur och nöje
Personligt
Kultur och nöje Den amerikanska skådespelaren Bob Saget, 65, hittades under söndagen avliden på ett hotellrum i Florida.
PREMIUM

Saget är mest känd för rollen som Danny Tanner, pappa till döttrarna D.J., Stephanie och Michelle i tv-serien "Huset fullt" som sändes mellan 1987 och 1995. I uppföljaren "Huset fullt – igen" (2016–2020) repriserade han rollen.

Han var också stand-up komiker, programledare för "America's funniest home videos" och gjorde rösten till Ted Mosby i tv-serien "How I met your mother". Han hade också roller i filmer som "Dum och ännu dummare" och "Dirty work".

Skådespelaren hade precis inlett sin turné med den egna showen "I don't do negative tour," och ska ha uppträtt på Ponte Vedra Concert Hall i Jacksonville Florida på lördagskvällen. Polisen fick larm om att en man hade hittats på ett hotellrum vid klockan 16 lokal tid, det skulle visa sig att den avlidne var Bob Saget.

Orsaken till hans död är ännu okänd men det fanns inga spår av våld eller droger, enligt en tweet från polisen i Orange County, Florida, uppger tidningen Variety.

Hyllningar från Hollywoodstjärnor har strömmat ut sedan nyheten om Sagets död blev känd, rapporterar The Hollywood Reporter. Bland annat skriver kollegan John Stamos på Twitter: "Jag är förstörd. Jag är knäckt. Jag är i total chock. Jag kommer aldrig någonsin att ha en annan vän som honom. Jag älskar dig så mycket Bobby."

Även stjärnor som Norman Lear, Whoopi Goldberg, Russel Crowe, Billy Crystal och Jon Stewart kommenterade skådespelarens död.

Bob Saget lämnar efter sig fru och tre barn.

Petra Weiss/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL