I sökande efter DNA och sperma har specialutbildade hundar använts.
Polisen spärrade av ett stort område på Högaholm vid Lindängen i natt och sökte bland annat med hund efter spår. Foto: Johan Nilsson/TT
Gärningsmannaprofilgruppen kommer till Malmö i nästa vecka, berättade biträdande polisområdeschef i Malmö Mats Karlsson. Foto: Emil Langvad/TT

Grov gruppvåldtäkt på Högaholm

Malmö En grov våldtäkt inträffade på Högaholm natten till fredagen. Det är det fjärde överfallsvåldtäkten på kort tid i Malmö. I nästa vecka anländer gärningsmannaprofilgruppen för att ta sig an fallen.

Vid kvart i ett natten till fredagen larmades polis till Högaholm vid Lindängen.
En kvinna, som enligt polisen är över 18 år, ska strax efter midnatt ha utsatts för en grov våldtäkt utomhus. Hon fördes till sjukhus för undersökning med lindriga fysiska skador.
Polis spärrade av ett stort område på Högaholm för teknisk undersökning. Under dagen användes spårhund på brottsplatsen, bland annat letade man efter sperma.
– Vi har inte någon exakt händelseförlopp men misstänker att det är mer än en gärningsman och vi har vissa spår säkrade, förklarade biträdande polisområdeschef i Malmö Mats Karlsson på en presskonferens.

På en dryg månad har fyra kvinnor råkat ut för utomhusvåldtäkt där mer än en gärningsman varit inblandad.

Den 15 november ska en kvinna ha blivit våldtagen av flera män vid Södervärn. Dagen efter spärrades ett område vid Sege park av. En gruppvåldtäkt ska ha utförts mot en kvinna i närheten av en festlokal.

Den 16 december upprättades en anmälan om grov våldtäkt mot en 17-årig flicka på Sofielund. Hon ska ha överfallits av flera män på en lekplats.
– I nuläget ser vi inga direkta kopplingar mellan fallen men vi utesluter ingenting, säger Mats Karlsson.
Under presskonferensen fick han flera frågor om just sambanden mellan de olika fallen.
– Det är mer som talar för att fallen inte är ihopkopplade, svarade han.
Trots detta har gärningsmannaprofilgruppen kallats till Malmö. Mötet sker i nästa vecka och har varit inbokat sedan tidigare.
Ännu har ingen gripits.
– I några fall har vi säkrat DNA, säger Mats Karlsson men vill inte kommentera vilka.

Fynd har skickats för analys. Mats Karlsson understryker att vissa av dem kan komma från personer som inte har med brottet att göra. Överfallsvåldtäkterna har ju skett på offentlig plats där även andra människor rört sig.
Förhör pågår fortfarande med offren och enligt Mats Karlsson har man i vissa fall inte klarlagt händelseförloppet. En orsak kan vara att förhör med våldtäktsoffer, som varit med om en traumatisk händelse, måste gå varsamt till. Det kan ta tid att fylla i luckor för att klarlägga vad som hänt.
– Vi har väl utbildad personal som är vana vid att jobba med den här typen av ärenden med utsatta människor, säger Mats Karlsson.

Under presskonferensen fick han flera frågor om i synnerhet kvinnor kan känna sig trygga i Malmö.
– Varken polis eller annan myndighet kan gå ut och lova någon trygghet, säger Mats Karlsson. Det viktiga för oss är att vi sköter vårt jobb och jobbar med de här ärendena och avsätter de resurser som behövs och att rätt åtgärder görs.
– Åklagaren som håller i utredningarna är nöjd med det som gjorts hittills.
Han menar att polisen har de resurser som behövs.
Mats Karlsson uppmanar folk att fortsätta röra sig som vanligt, då människor i rörelse är en trygghetsskapande och brottsförebyggande åtgärd.

Vad gäller överfallsvåldtäkten på Högaholm söker polisen nu vittnen och eventuella övervakningskameror som kan ha dokumenterat händelseförlopp.
– Det är viktigt att allmänheten hör av sig till oss med den information de har, säger Mats Karlsson.
Människor ska inte utgå från att deras information är oviktig.
– Även det man inte sett kan vara viktigt.

Läs mer:

Dagens fråga

Följer du Idol på TV4?

  • Nej (86%, 587 Röster)
  • Ja (14%, 95 Röster)

Antal röster: 682

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×