L fick inget gehör förra gången man tog upp frågan om trygghetsvakter. Men nu gör man ett nytt försök. – Jag tror vi kan nå politisk enighet, säger Birger Larsson (L). Arkivbild
Det har ofta varit stök och bråk runt torgen i Hörby det senaste året, och många Hörbybor känner sig otrygga.

Liberalerna: Hörby bör satsa på trygghetsvakter

HÖRBY Den upplevda otryggheten i Hörby är större än någonsin, visar polisens senaste trygghetsmätning.
För att komma tillrätta med detta vill Liberalerna att kommunen anställer trygghetsvakter som upprätthåller ordningen.

Ingen Hörbybo ska behöva uppleva att otryggheten ökar, anser Liberalernas gruppledare Birger Larsson.
– Man ska inte behöva avstå från att ta en promenad eller ta bussen av rädsla för stök och bråk. Verklig frihet kräver trygghet, och denna frihet måste försvaras, skriver han i en motion till kommunen om trygghetsvakter.
Flera kommuner har redan infört reformen – till exempel Landskrona, Lund och Svedala.

Det är inte första gången som Liberalerna i Hörby tar upp frågan. I somras initierade partiet ett ärende på samma tema i den styrande koalitionen, men den gången rann det hela ut i sanden.
Nu har majoriteten i Hörbystyret spruckit, vilket ger nya möjligheter för Liberalerna att få igenom förslaget, tror Birger Larsson.
– Hörby kommun hade redan många olika projekt igång när vi kom med initiativet om trygghetsvakterna, och det blev ett projekt för mycket just då.
– Nu tror jag däremot att vi kan nå politisk enighet om det här. Införandet av trygghetsvakter är en fråga som Liberalerna driver över hela landet, säger Birger Larsson.

Resultatet i polisens senaste trygghetsmätning är alarmerande, menar Liberalerna. Undersökningen visar att Hörbyborna känner sig otryggare än någonsin.
– Otryggheten har återigen ökat och polisens resurser är inte tillräckliga. I väntan på att polisens resurser byggs ut vill vi att det ska finnas kommunala trygghetsvakter i Hörby kommunen, skriver L i motionen.
Birger Larsson menar att man måste ta folks oro på allvar.
– När vi fick se siffrorna i trygghetsmätningen insåg vi att det bara finns en sak att göra: att få upp diskussionen om trygghetsvärdar och trygghetsvakter igen. Det är många som känner rädsla för att få gå ut sent på kvällen i centrala Hörby. Vi vill att medborgarna ska kunna känna sig trygga.

Men ska kommunen verkligen behöva anställa och bekosta trygghetsvakter? Är det inte polisens uppgift att se till att ordningen upprätthålls?
– Det är klart att det är, men polisen har inte fått resurser så att de kan göra det. Polisen har annars gjort ett bra arbete i Hörby. De har jobbat på bra och lagt ner mycket resurser här. Men de har också annonserat att de inte kan hålla på och jobba så mycket med Hörby i fortsättningen.
Exakt hur trygghetsvakterna ska jobba, och vilka befogenheter de ska ha kan Birger Larsson inte uttala sig om.
– Vilken modell vi ska använda oss av har jag inte klart för mig. Vi som politiker är inte experter på det här. Det måste tjänstemännen fundera igenom. Vi hoppas att det ska bli en bra debatt i samhället kring dessa frågorna.

– Trygghetsvakterna ska vara anställda av kommunen, men tanken är inte att de ska gå i uniform. De ska röra sig på gator och torgmiljöer och prata med folket och de grupper som finns där och lära känna dem.
– De kan komplettera det arbete som fältarbetarna gör, och få kontakt med de som ska skapar otrygghet i samhället. Genom att skapa bättre kontakter med gängen avdramatiserar man samtidigt dem, säger Birger Larsson.

Dagens fråga

Vill du ha ett extra val till riksdagen nästa år?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×