Den 30-årige mannen bodde i Vittsjö när han greps och åtalades för brandattentatet mot en shiamuslimsk bönelokal i Malmö. Efter firandet i har han varit folkbokförd i Malmö. Arkivbild

Lättare få IS-man dömd i Danmark

Köpenhamn/Malmö I Sverige är 30-åringen friad i ett terrormål, kan inte utvisas och har fått 97 000 kronor i skadestånd. Nu talar mycket för att Malmöbon ändå kan bli dömd då han för någon månad sedan åkte över bron. I Danmark går det lättare bygga ett åtal mot honom.

Strax före jul häktades en 30-årig Malmöbo i Danmark misstänkt för att i november 2016 ha försökt begå ett terrorattentat i Köpenhamn.
Mannen friades i april för brandattentatet mot den shiamuslimska bönelokalen på Norra Grängesbergsgatan i Malmö den 11 oktober 2016.
Den sunnimuslimske mannen som då bodde i Vittsjö har uttryckt agg mot shiamuslimer och har av Malmö tingsrätt konstaterats vara IS-sympatisör. Däremot kunde han inte dömas då han inte kunde kopplas till brottsplatsen.

Säpo har försökt få 30-åringen utvisad, men det går inte då mannen som IS-sympatisör riskerar dödsstraff i de aktuella utvisningsländerna Syrien och Saudiarabien.
I oktober fattade Justitiekanslern, JK, beslut om att ge 30-åringen 97 000 kronor i skadestånd då han suttit frihetsberövad fyra månader. Pengarna har betalats ut till mannens ombud, Lars Edman, som Skånskan har sökt för att få klarhet i om de hämtats ut. I oktober hävdade Lars Edman i Sydsvenskan att han förgäves försökt få kontakt med 30-åringen, som sedan en längre tid tillbaka varit skriven i Malmö.

Mannen har haft regelbunden anmälningsplikt hos polisen.
– Det visar att han anses vara en mycket farlig, säger terrorismforskaren Magnus Ranstorp.
Det har funnits fog för övervakningen. I somras dömde tysk domstol en 21-årig syrier till 6,5 års fängelse för förberedelse till terrorbrott i Köpenhamn. Den 19 november 2016, en dryg månad efter Malmöattentatet, försökte 21-åringen ta sig in i Danmark. Han hade då med sig 17 000 tändstickor, 17 batterier, en bunt fyrverkerier och två köksknivar.

Tändsticksmannen hävdar att han mottagit instruktioner via What’s App från en man bosatt i Sverige som inte själv kunde införskaffa allt material inför dådet då han var under övervakning av säkerhetspolisen. Enligt tyska myndigheter var uppdragsgivaren den 30-årige Malmöbon, som skulle ha utfört själva dådet.
Enligt SVT ska 30-åringen i november ha åkt över till Köpenhamn. Mannen kvarhölls med motiveringen att hans pass kunde vara förfalskat. Parallellt med att misstankarna drogs tillbaka kom i mitten av december nya anklagelser om terrorism.

Magnus Ranstorp betecknar 30-åringens resa till Köpenhamn som en skänk från ovan för de svenska myndigheterna.
– Jag tror i alla fall inte att de är speciellt ledsna, säger han. I Sverige har man inte lyckats döma honom men på den danska sidan kommer man ha lättare att bygga upp ett åtal.
Orsakerna är flera. Det finns redan en fällande terrordom i Tyskland. Danmark har också en vassare terrorlagstiftning än Sverige samtidigt som de har en större vana att leda processer till åtal och fällande domar.

Läs mer:

Dagens fråga

Följer du Idol på TV4?

  • Nej (86%, 587 Röster)
  • Ja (14%, 95 Röster)

Antal röster: 682

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×