Byalaget har efter att ha fått nej till bidrag ansökt om att få riva stubbamöllan i Vinninge.
Möllans fotträn behöver bytas ut. Möllan riskerar att rasa och nu vill byalaget riva den.

Byalag vill riva Vinninge mölla

VINNINGE Efter att ha fått nej till bidrag att renovera möllan har Vinninge byalag nu ansökt om att få riva stubbamöllan från 1830-talet.

– Vi skickade in ansökan för omkring en månad sedan men har inte hört något från kommunen än, berättar Bo Gustafsson som är kassör i Vinninge byalag som äger möllan. Möllebyggare har beräknat kostnaden till att renovera det mesta akuta till 250 000 kronor.
– De pengarna har inte vi. Vi har inte fått något gehör från kommunen eller någon annan när vi ansökt om bidrag. Som ägare har vi ett ansvar och eftersom möllan riskerar att rasa ser vi tyvärr rivning som enda utväg.
Stubbamöllan i Vinninge står vid Vinningevägen. Byalaget köpte möllan 2003 eftersom den tidigare ägaren hade planer på att riva den.
– Vi har renoverat en hel del. Vi har stått 25 meter upp i luften för att spika tjärpapp men med ålderns rätt gör vi inte de övningarna längre, fortsätter Bo Gustafsson.
– Vi har ägnat många egna krafter åt möllan men känner att vi nu måste välja en annan utväg.
Byalaget har ansökt om bidrag från bland annat Svedala kommun och sparbanksstiftelsen men fått nej. 2013 var behovet av att byta fotträn och inre strävor som möllan vilar på akut. Det är det fortfarande och möllan riskerar att rasa.
Ansökan om rivning kommer att skickas på remiss till länsantikvarien. Detta eftersom möllan är klassad som kulturhistoriskt intressant.
En gång stod möllan som byggdes 1832 vid Möllegatan i Svedala. Den flyttades till nuvarande plats i Vinninge 1880 och den var i drift fram tills 1941.
I dag finns enligt uppgift ett 20-tal stubbamöllor kvar i Skåne.

Dagens fråga

Har du tagit årets sista dopp i havet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×