Jan ”Proppen” Persson, från och med sommaren 2018 utvecklingsansvarig i Ystads IF, satt på Ystad arenas läktare och såg sin blivande klubb förlora annandagens handbollsligamöte med Alingsås. Foto: Jonny Nilsson

”Proppen” flyttar hem

HANDBOLL Strax före avkastet mot Alingsås presenterade Ystads IF ett namnkunnigt nyförvärv.

Från och med sommaren 2018 blir Jan ”Proppen” Karlsson utvecklingsansvarig i klubben.
– Hela Ystad andas handboll. Här finns en genuin handbollskultur, ger 60-årige Jan Karlsson som skäl till varför han snart flyttar hem till Sverige från Norge igen.
Det är förvisso 13 år sedan han senast verkade som tränare i Ystad.
– Jag trivdes väldigt bra, säger han om sina fem säsonger, 2000-05 i IFK Ystad.

Efter åtta år i Oslo i Norge i två olika sejourer, först i Haslum och nu i Baekelaget, och däremellan fem år i HK Malmö vänder alltså Proppen hem igen. Men inte till IFK Ystad, utan till lokalkonkurrenten YIF. Inte som seniortränare, utan som utveckligsansvarig.
Kontraktet är skrivet på två plus två år. Ansvarigsområdet blir stort och varierat, men handlar i grunden om talangutveckling.
– Jag ska vara en länk mellan A-laget och de yngre lagen och se till att ”den vita tråden” genomsyrar hela verksamheten. Jag ska hjälpa till lite med träningar och coachning och kommunisera med ledarna, förbereda ungdomarna både mentalt och fysiskt och se till att bibehålla och utveckla den stora och fina verksamheten, anger Proppen om några av sina blivande uppgifter.

Parallellt med sin nya tjänst i YIF ska han fortsätta vara ”teamleader” för Sveriges A-herrlandslag.
– Jag åker med på hela EM i Kroatien, upplyser Karlsson, som tidigare igen varit svensk förbundskapten på ungdomsnivå.
Innan flytten till Ystad, han har för övrigt redan klart med lägenhetsköpet, ska han avsluta tränaruppdraget i norska Braekelaget.
– Vi ligger just nu sjua i vår liga, berättar han.

×