Darin lär sig mycket på vägen

I en ruffig parisiskt förort fick bilen slut på bensin, bankkortet funkade inte och mobilen var död. I Milano tröttnade han på de andra bilisternas tutanden, parkerade och tog en taxi till hotellen. De spontana bilresorna ut i Europa är något som Darin Zanyar tar till när han känner sig rastlös. Och han lär sig mycket på vägen. – Man landar i sig själv när man utsätter sig för sådana grejer, säger han.

I titellåten på Darin Zanyars nya album Tvillingen speglas en ung man som kanske inte alltid är där eller den han verkar vara. När han blir alltför rastlös ger han sig ut på vägarna.
”När jag sitter i min bil jag hamnar i Paris” sjunger Darin i Tvillingen. Och det är inte bara en rad i en låttext. Darin har spontankört till den franska huvudstaden.
– Flera gånger. Jag har hamnat i Milano också en gång, det var första gången jag gav mig ut på långresa. Jag körde från Stockholm, första stoppet var Danmark, jag sov där och fortsatte så till Paris. Där var jag ett tag och så körde jag vidare till Milano och sedan upp till Monaco.

Vad gör du i Paris? Äter något gott på en restaurang?
– Äter croque monsieur med pommes och extra stark fransk senap. Och dricker apelsinjuice. När man kommer till Italien, då är det carpaccio och pasta.
Artisten är lite avundsjuk på alla som bor i Skåne och har nära till Europa. Själv har han periodvis bott i Berlin.

Att var ute på vägarna är uppenbarligen något han tycker mycket om.
– Ja, jag älskar att köra bil. Ok att det kan vara lite stressigt om man inte gjort det på ett tag med de där rondellerna i Paris. Italien, i och för sig, där tutar de lite för mycket och då blir man lite stressad.
Att vara ensam i främmande städer är en utmaning. Att vara artisten Darin hjälper inte när man får slut på bensin i en ruffig parisisk förort, när bankkortet inte funkar och man inte har batteri i mobilen. Men att klara en sådan situation ger en bra känsla.
– Det är skönt att utmana sig själv, säger Darin.

Tvillingen är Darins andra platta på svenska. Hans första, Fjärilar i magen, som kom för två år sedan fick stor framgång. Tvillingen gick när den släpptes direkt upp på albumlistans förstaplats och har sålt guld. Att Darin ville fortsätta skriva på svenska var han klar över tidigt.
– Det var så kul att turnera med den första svenska plattan och jag började direkt skriva nästa skiva. Jag skrev en massa låtar i Stockholm och jag kände att jag blev inspirerad att skriva mörkare texter. Det blev djupa och sorgsna tankar.
Darin ville ha något ljusare också på plattan.
– Vi drar till Palma, sa jag till mitt team. Och så for vi dit och jag skrev låten, Palmerna i stan, som handlar om att komma till solen.

Singeln Ja må du leva är också en glad låt även om det har en lite djupare text som handlar om att hylla livet. Den var första singelsläppet och fick dubbel platina. Många har tagit till sig budskapet.
– Jag träffade en tjej nyligen som hade gått igenom en svår och tuff period. Hon hade hört Ja må du leva på radion och den förändrades hennes tankar och fick henne på bättre humör. Som låtskrivare är det det största man kan få höra, att fansen tar till sig ens musik. Sången handlar om att man har det mesta i sig och att man måste fokusera på det positiva. Det låter klyschigt men så är det.

I sången Alla ögon på mig sjunger Darin för första gången om hur det var att bli kändis när han var 17 år gammal.
– Jag har funderat på att skriva om detta länge, det har varit en process för mig. Jag har inte varit redo förrän nu att berätta hur det var.
Darin slog igenom i Idol för 13 år sedan och möttes av starka åsikter.
– Det var extremt mycket kärlek, men det fanns en annan sida också, speciellt under de första åren. En del tyckte inte jag hade rätt till den uppmärksamheten jag fick, de kanske tyckte att jag var popstjärnan som fick allt serverat på silverfat. Det är svårt att ta in när man är så ung och slängs in i den världen. Man är inte van vid att folk man inte känner har så starka åsikter om en.

Att ta åt sig av näthat är lättare än att ta till sig beröm.
– Ja, det är lättare att ta till sig det mörka. Det är en grej som andra kända ansikten också möter. Man är ju fortfarande människa, man tar åt sig. Det är en tuff värld. Varför göra det svårare för varandra? För mig är det en självklarhet att jag vill att min omgivning ska må bra och jag vill att alla omkring mig ska vara sådana. Det är sådant jag vill ta upp i min musik också. Man lever i en instagramvärld, står framför spegeln och är missnöjd. Det är bra att försöka släppa det och fokusera på sådant som gör en glad, som man blir inspirerad av. Men det är lättare sagt än gjort.

I dag har de negativa kommentarerna klingat av. Darin känner att det beror på att han genom sina svenska texter har kunnat visa vem han är.
– Nu känner jag mer och mer att jag kan släppa in folk och visa hur jag tänker och det har varit väldigt bra för mig.
Att skriva texter om verkliga känslor gör att man får en annan respons. Folk känner igen sig.
– Det var det jag inte visste förrän efter första svenska albumet. Jag fick så fin respons, man fick känna att man inte är ensam om att känna och tänka så här. Det var så många som kunde relatera till det jag kände. Det märkte jag också under min turné när jag berättade i mellansnacket, säger Darin.

Han ser fram emot att ge sig ut på de svenska vägarna med vårens turné.
– Det ska bli så kul att resa med de nya låtarna, säger han.

Fakta: Till våren ger sig Darin ut på turné med premiär den 22 februari i Göteborg och kommer till Malmö Live den 4 april och till Konserthuset i Helsingborg den 7 april