Stefan Andersson och Mikael Andersson har utvecklat appen Picarate som finns att ladda ner på appstore. De ville ha en enkel app utan konstigheter där användarna lägger ut bilder där de befinner sig här och nu.
Just nu dominerar julbilderna på Picarate.
En utlagd bild. I stjärnan till höger syns antalet poäng och nedtill emojigubbarna som man betygsätter bilden med.

Picarate är appen med sydskånska rötter

SVEDALA Orterna Bara och Västra Tommarp, två passionerade it-konsulter och en testgrupp bestående av ungdomar bildar grunden för den nya appen Picarate. Alla som laddat ner den kan på ett enkelt sätt fotografera, lägga upp bilder och få dem betygssatta av andra användare.

Appen har utvecklats av Stefan Andersson från Bara och Mikael Andersson från Västra Tommarp. En grupp ungdomar har varit testgrupp. Appen har nyligen lanserats på appstore för iphone och ipad. Nästa projekt blir att utveckla appen även för android.

– Vi ville skapa något som är enkelt att använda och där den som vill kan vara anonym. Bilden kopplas till en plats och måste läggas ut direkt när du befinner dig där. Hela känslan bygger på var du befinner dig där och då, berättar de båda.
De har arbetat med appen i flera månader och sedan i höstas har den gått att ladda ner på appstore. När en bild är utlagd kan andra användare säga vad de tycker om den genom att klicka på olika emojis där det finns nio valmöjligheter. Fyra symboler för minus, fyra för plus och en neutral. Bilder som får för få röster försvinner efter ett tag.
– Vi har fått väldigt bra respons på Picarate. Folk tycker att den är enkel att använda och också att det är roligt att inte alla bilder ligger kvar hela tiden.

Nyligen hade man en lokal bildtävling i Bara i samarbete med PGA National. Det blev en febril aktivitet med att hitta motiv.
På kartor går de att se var folk befunnit sig när de lagt ut bilderna.
– Givetvis har de flesta bilderna lokal anknytning eftersom vi börjat lansera den för familjen och våra vänner. Men vi ser att den har fått spridning snabbt, fortsätter Stefan Andersson och Mikael Andersson.
De tycker också att det är roligt att de kunnat göra allt arbete själv. Appen har verkligen sina rötter i södra Skåne och inte på andra sidan jordklotet.
En bild från Portugal har lagts ut av en användare som är på semester men är ändå ett tecken på att den lokalt utvecklade appen inte bara används i Malmötrakten och på Söderslätt. Just nu dominerar julmotiven eftersom det pågår en tävling om bästa julbilden.

– Vi har lagt ner mycket jobb på det här och allt arbete har vi gjort på vår fritid. Men vi tycker att det här är jättespännande. Att tjäna pengar är inte det viktigaste för oss och det är inget som vi gör i nuläget.

– Själv ställer vi oss hela tiden frågan varför ingen utvecklat en sådan här app tidigare. Vi saknade den och har hela tiden drivits av passionen att göra något bra av det här.
Stefan Andersson har även startat Baraportalen som är en lokal webbplats i Bara och som firar 10-årsjubileum i år.

Dagens fråga

Har du plockat fram vinterkläderna än?

  • Nej (64%, 338 Röster)
  • Ja (36%, 188 Röster)

Antal röster: 526

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×