Foto: Robin Haldert / TT

Knäcker du sportens julnötter?

Tävling En omgång med julnötter ligger klappade och klara för att knäckas under helgdagarna. Tretton sportfrågor, med tre olika svarsalternativ, bjuds.

De som knäcker Skånskans julnötter har chansen till fina belöningar. I förstapris erbjuder vi en helårsprenumeration på fotbollsmagasinet Offside för nästa år. Andra pris är fem trisslotter. Vid lika antal rätt, får lotten avgöra vem som vinner.
Sedan lottar vi dessutom ut två trisslotter till någon i svarshögen.

Maila in svaren på sporten@skd.se, med ämnesordet ”Julnötterna”.
Senast fredagen den femte januari vill vi ha era svar. Onsdagen den tionde januari presenterar vi de rätta svaren och vinnarna.

Lycka till!
– Ola Axelsson

 

1. NHL handlar mycket om statistik och att sätta allehanda rekord. När Pittsburgh Penguins och Nashville Predators möttes i Stanley Cup-finalen tidigare i år, så var det tangerat rekord i antal svenskar som var med och gjorde upp om bucklan. Hur många blågula spelare fanns det totalt i de båda lagen? Det blev Pittsburgh Penguins som vann finalserien med 4-2 i matcher.

1. Sex.
X. Sju.
2. Åtta.

2. Lewis Hamilton tog hem sin fjärde titel i Formel 1 i höstas. Bara tysken Michael Schumacher (sju) och arentinaren Juan Manuel Fangio (fem) har vunnit F1-serien fler gånger. Den 32-årige Hamilton kör numera för Mercedes. Vilket stall körde britten för tidigare?

1. Red Bull.
X. McLaren.
2. Ferrari.

3. De olympiska vinterspelen hade premiär 1924 i franska Chamonix, och spelen avgjordes därefter vart fjärde år på klassiska skidorter runt om i Europa och USA. Så är det inte längre. Nästa år arrangeras vinter-OS i Pyeongchang i Sydkorea, och vilken stad ska vara värd fyra år senare?

1. Toronto.
X. Peking.
2. Montreal.

4. Kim Källström meddelade för ett tag sedan att han lägger fotbollsdojorna på hyllan, trots att han hade ett år kvar på kontraktet med Djurgårdens IF. Under sin långa karriär gjorde Kim Källström ett oväntat gästspel i Arsenal våren 2014. Där blev han en av straffhjältarna när The Gunners tog sig till finalen i FA-cupen. Mot vilken klubb var det som ”Kongo-Kim” satte sin stramare i semifinalen?

1. Swansea City.
X. Wigan Athletic.
2. Bolton Wanderers.

5. Under svensk tennis storhetsperiod vimlade det av Davis Cup-hjältar, Wilander, Carlsson, Sundström, Pernfors, Edberg, Kulti, Björkman, och allt vad de hette. I år dök en oväntad DC-hjälte upp, Isak Arvidsson från Malmöklubben Fair Play. I den femte och avgörande matchen vann Isaksson en hitchcockliknande femsetare. Mot vilket land?

1. Tunisien.
X. Marocko.
2. Egypten.

6. Travets elitserie brukar V75 allmänt kallas för. Rikstoton dominerades länge av giganter som Stig H Johansson, Olle Goop och Åke Svanstedt. Nu är det andra namn som håller till i toppen. Vilken travtränares hästar var det som knep flest V75-segrar under det här året?

1. Timo Nurmos.
X. Robert Bergh.
2. Lutfi Kolgjini.

7. Charlotte Kalla har radat upp mästerskapsmedaljer och världscupsegrar under hela året, och skiddrottningen är ett av våra största medaljhopp i vinter-OS i Sydkorea. Kalla skrev historia när hon på tremilen i SM i Umeå tog sitt 23:e SM-guld i karriären. Fler än någon annan. Vilken längdskidåkare hade flest SM-medaljer tidigare?

1. Toini Gustafsson.
X. Antonina Ordina.
2. Marie-Helen Östlund.

8. Mo Farah skulle avsluta med två VM-guld hemma i London i sitt sista friidrottsmästerskap. På 10 000 meter gick allt planenligt, men på 5 000 meter föll han i en spännande upploppsduell. Vem blev party killer inför en utsåld arena?

1. Muktar Edris.
X. Genzebe Dibaba.
2. Almaz Ayana.

9. Emil Forsberg hade en makalös debutsäsong i Bundesliga med nykomlingen RB Leipzig, som sensationellt slutade tvåa bakom dominanten Bayern München. ”Foppa” noterades för hela 22 assist, det är mer än någon annan tidgare har mäktat med i Bundesliga. Vem innehade rekordet tidigare?

1. Toni Kroos.
X. Henrikh Mkhitaryan.
2. Kevin De Bruyne.

10. Sarah Sjöström har haft ett makalöst år. I VM i Ungern vann hon dubbla guld, men var inte mätt på framgångar. Bara veckan efter i Moskva slog hon Kate Campells världsrekord på 100 meter fritt och noterade tiden 50.77. Hur många världsrekord innehade hon just då, vilket var flest av alla simmare i världen?

1. Sju.
X. Åtta.
2. Nio.

11. Veteranen André Myhrer slog till och vann världscupavslutningen i Aspen i våras, det var andra året i rad som han vann slalomcupens sista tävling. Myhrer är ett av de stora blågula, alpina OS-hoppen. Den 34-årige Bergsjöåkaren har sedan tidigare ett OS-brons på meritlistan. Var någonstans vann han den medaljen?

1. Turin.
X. Vancouver.
2. Sotji.

12. För första gången avgjordes SM-finalen i ishockey först i en förlängning i den sjunde och sista matchen i våras. När HV71 vann Jönköpingklubbens första SM-guld 1995, så blev den nuvarande tränaren Johan Lindbom smålänningarnas hjälte i finalserien. Vilken HV71-spelare satte den här gången guldmålet i den jämna finalserien mot Brynäs?

1. Martin Thörnberg.
X. Simon Önerud.
2. Christoffer Törngren.

13. Anna Lagerquist fick i handbolls-VM i Tyskland sitt stora internationella genombrott. Den förra Lugispelaren, som numera är proffs i Nyköping/Faster, har fått snålt med chanser i landslaget genom åren. Först nu är hon etablerad i blågult. 24-åringen från Lund debuterade redan 2011 i blågult. Mot vilken nation var det?

1. Island.
X. Norge.
2. Danmark.

Sport i dag

Sportresultat