Birgitta Tromp och Iréne Palm förbereder jullunchen för hemlösa i Wesleykyrkans stora sal. Behövande som fick med hjälp av en lokal handlare, privata gåvor och engagemang en rejäl jullunch som avslutades med initiativtagaren Birgitta Tromps egenhändigt kokta julgröt.FOTO: PERNILLA NIELSEN NEGRÉN
Maten har sponsrats av privatpersoner och framför allt en lokal handlare.
Julmaten dukades upp i Wesleykyrkans samlingssal i Limhamn.
Jullunch för hemlösa i Malmö. Birgitta Tromp och Iréne Palm förbereder maten.
– Alla behöver väl en snygg jacka, sa Birgitta Tromp som kommit över ett parit jackor som delades ut till behövande.
Väninnorna Stina Graci och Iréne Palm ställde med självklarhet upp och hjälpte Birgitta Tromp (mitten) som tog initiativ till fredagens jullunch för hemlösa.

Julens dofter spreds i kyrkans hus

LIMHAMN Wesleykyrkan i Limhamn var i går samlingsplatsen för ett privat initiativ till att bjuda på jullunch.
– Vi har så många hemlösa i Malmö och jag som har tid ville helt enkelt göra något för dem i jul, säger Limhamnsbon Birgitta Tromp, som tagit initiativet.

Köttbullar och korv, skinka och brunkål och så Birgitta Tromps hemlagade risgrynsgröt med saftsås stod på lunchmenyn i Wesleykyrkan på fredagen.
Skånska Dagbladet träffade henne när hon med hjälp av bland andra väninnorna Iréne Palm och Stina Graci var i full gång i köket med förberedelserna inför eftermiddagens jullunch för Malmös hemlösa och andra behövande.
Lunchen kunde förverkligas med hjälp av kyrkan som lånat ut lokalerna och merparten av maten skänkts av en lokal handlar. Men även privata bidrag samt pengar ur Birgitta Tromps egen ficka såg till att arrangemanget blev verklighet.

Hur kom du på idén att ordna jullunchen?
– Jag vet faktiskt inte. Jag tror väl på godheten i människan, på karma, sa Birgitta Tromp som vid ett antal tillfällen även arrangerat Soppkök för hemlösa på Linnéskolans gård.
– Det gjorde jag för några år sedan och det var väldigt uppskattat. Men det blev för mycket jobb när jag blev själv om det. Jag orkade helt enkelt inte fortsätta, berättar Birgitta Tromp.

Men efter att ha sagt upp sin tjänst som undersköterska fanns tiden att ägna åt annat. Hon tog kontakt med Wesleykyrkans pastor David Sirviö som ställde upp med lokalen. Tidigare kontakter via Soppköket har spritt informationen om arrangemanget parallellt som hon gått ut med information i sociala medier.
– Vi har så många hemlösa i Malmö och jag som har tid ville helt enkelt göra något för dem i jul. Det är så många som är bortglömda.

Birigtta Tromp har dessutom kommit över ett parti med jackor som hon under dagen också tänkte dela ut till de som mest behöver.
– Alla behöver väl en snygg jacka. Det blir som en lite julklapp som jag hoppas kan vara välkommet.

Dagens fråga

Följer du Idol på TV4?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×