Fler än någonsin deltar i Stadsmissionens firanden

MALMÖ Fler personer än någonsin har i år deltagit vid Skåne Stadsmissions julfiranden i Malmö.
Nu står julafton för dörren med traditionsenligt julbord på Café David och därefter inleds planeringen inför nyår.

– Just nu längtar många efter gemenskap, att få ha ett sammanhang och fira julen ihop med andra. Det handlar inte enbart om att man är hungrig. Men hur man vill fira ser olika ut och därför har vi sedan i fjor arrangerat olika aktiviteter under hela december för att det ska finnas något som passar alla, säger Birthe Wallin, direktor på Skåne Stadsmission.

I år är behovet större än någonsin enligt Birthe Wallin. Inte minst bland Malmös barnfamiljer som vid firandet på torsdagen samlade totalt 150 personer för pyssel, mat, dans runt granen och julklappsutdelning.
– Det kom fler än vanligt. Vi vet att trycket ökat enormt mycket när det gäller barnfamiljernas behov av hjälp med allt från mat och kläder men även till exempel vägledning och stöd i rättssystemet, säger Birthe Wallin.

Just för att önskan om hur ett firandet ska se ut finns möjlighet till olika alternativ, mindre arrangemang i lugn och ro samt firanden på Stadsmissionens olika boenden. Birthe Wallin konstaterar att alla inte har en längtan efter en stor fest med ett traditionellt julbord eftersom det känns för mycket i hjärtat och kanske påminner om att man inte längre kan fira med nära och kära.
– Det är för många en ångestfylld tid då avsaknaden av familj, pengar, gemenskap, ett hem, mat i magen och en varm plats att vila på blir som mest påtaglig.
Totalt 58 aktiviteter kommer sedan i november ha arrangerats när julen är över. Det har varit julgranspyntning, luciafirande, bak, pysslande, julluncher och adventsfikor som nu avlutas med det traditionsenliga julaftonsfirande på Café David på Malmgatan.
Här är det öppet alla dagar, året runt, men just på julafton serveras traditionellt julbord mellan klockan 16 och 19, men öppet är det från klockan 8 på julaftonsmorgonen.

– Det betyder oändligt mycket för familjer och andra som lever i social- och ekonomisk utsatthet att få möjlighet till en högtid med god mat, klappar och roliga upplevelser. Livet består av mer än att bara överleva och vi vet att får man finnas i ett sammanhang, och uppleva roliga saker i en gemenskap då ökar också uthålligheten, säger Birthe Wallin.
På juldagen är det restfest på Café David och inför nyår börjar planeringen där deltagarna själva får vara med och arrangera och planera högtidskvällen.

Dagens fråga

Följer du Idol på TV4?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×