Det var Roland Borgs far som gjorde hornet han blåser i. Foto: Håkan Jacobsson
Det var Roland Borgs far som gjorde hornet han blåser i. Foto: Håkan Jacobsson
Det var Roland Borgs far som gjorde hornet han blåser i. Foto: Håkan Jacobsson
108 trappsteg har Roland Borg upp till sin arbetsplats. Foto: Håkan Jacobsson
Roland Borg. Foto: Håkan Jacobsson

Elvislåt ska bli tornblåsarens svanesång

TRADITION. – Så länge jag kan gå uppför trapporna ska jag hålla på, lovar Roland Borg, tornblåsare i Ystad. Han har hållit på i över 50 år. Men när han slutar, då ska en Elvislåt ljuda över staden.

Namn: Roland Borg
Ålder: 70 år
Yrke: Pensionär, tornblåsare i Ystad
Familj: Hustrun Yvonne, en son, en dotter, sex barnbarn.
Bor: Gärsnäs och Ystad.
Aktuell: Blåser i luren från Mariakyrkans torn i Ystad både julnatten och nyårsnatten.
Övrigt: Ystad är den enda stad i Sverige som bevarat tornblåsartjänsten. Och Roland Borg känner inte till att det finns något liknande i norra Europa, och absolut ingenstans i samma omfattning, året runt.

Trappan det handlar om har 108 steg och leder upp i tornet på Mariakyrkan i centrala Ystad. Och faktiskt säger Roland Borg, 70 fyllda, att han har lättare att komma upp nu än för några år sedan:
– Förr fick man ju stanna och pusta; nu springer man upp.
Fast, berättar han, han fick faktiskt en stroke för tjugotalet år sedan. Då hade han kommit hem efter ett skift i kyrktornet och kände inget konstigt när han gick och lade sig.
– Men sedan såg min fru att jag var uppe och betedde mig konstigt, så hon ringde ambulansen.
– Då förstod jag att jag nog fick dra ner på tempot.

På den tiden arbetade han som truckförare vid Hammenhög och var en av tre tornblåsare som turades om, en natt i taget.
Roland Borg – och de andra tornblåsarna – må vara en symbol för Ystad, men han har faktiskt inte bott där på 43 år. Hemma är Gärsnäs.
– Jag träffade en tjej därifrån. Hon ville inte flytta från sitt Österlen och jag älskade ju mitt Ystad. Vi bestämde oss för att vi måste lösa problemet – ingen ville ju bestämma över den andra.
Lösningen blev att tillbringa halva året i huset i Gärsnäs, halva året i husvagnen de har vid havet lite öster om Ystad.

Roland Borg är uppvuxen i centrala Ystad och när han träffade blivande hustrun Yvonne på dansstället Gislövs Stjärna 1965 hade han ännu inte tagit över sysslan som tornblåsare efter sin far. Denne hade i sin tur efterträtt sin far, som tutat från tornet i tjugo år.
– Det var far som lärde mig. Han var dålig på slutet – han hade cancer – och jag var med honom. Han ville inte sluta – han var så stolt över att vara tornblåsare.
– Han började lirka med mig. Jag var ju bara 20 år – då tänker man ju inte på sådant, man vill ju leva livet.
– Men så dog han. Då kände jag att jag måste göra det för att han skulle få frid där uppe i sin himmel.

Vi träffar Roland Borg inne på Kafé Tornblåsaren, intill kyrkan, och precis där vi sitter hänger fotografier på gamla tornblåsare. Bland annat hans far, som lät hornet ljuda i trettio år.
– Jag har hållit på i femtio, så familjen har varit tornblåsare i hundra år.
Hornet han tutar i är byggt av hans far, som var plåtslagare. Roland Borg berättar att förr spelade man utan munstycke, men hans far tyckte inte om att dela lur med kollegor med den tidens snusvanor – inget portionssnus där, inte. Så han tillverkade ett munstycke till sig själv, och det använder alltså sonen nu.
Roland Borg hoppas för övrigt att hans son också ska bli tornblåsare – och visst, han har också gjort några arbetspass.

Det var 1748 stadens styrande beslöt att det skulle finnas lurblåsare i tornet, berättar Roland Borg. Orsaken var att man ville upptäcka bränder och annan ofärd så tidigt som möjligt. Hornblåsaren lät hornet ljuda varje kvart i de fyra väderstrecken, och ljudet innebar att allt var frid och fröjd. Om det brann tutade inte blåsaren, utan hängde ut en röd lampa åt det håll som eldsvådan fanns och så fick frivilliga brandkåren söka där – då ska man ha i minnet att staden då inte var speciellt utbredd.
Numera larmar man såklart per telefon och visst har det hänt att Roland Borg fått göra det. Speciellt minna han en natt hösten 2003, då den så kallade gryningspyromanen härjade. Då såg han fem bränder från tornet – samtidigt.
– Det var svettigt, minns han.

Tornblåsarna hörs varje natt, året om. Roland Borg har fem av veckans nätter, en kollega tar de övriga två. Därtill finns en inhoppare, om det skulle behövas.
21.15 hörs första signalen och nu för tiden håller man på till klockan 1 – innan dess slutade man klockan 3. Varje kvart ljuder hornet i alla väderstreck.
Det hörs på Roland Borg att han älskar sin uppgift:
– Ystad utan tornblåsare är inte Ystad, säger han och berättar att en politiker för några år sedan lade ett förslag om att dra in funktionen, men att hen möttes av ett massivt motstånd.

Han anlitas av staden vid allsköns tillställningar. Julen blåses in, varje år medverkar han vid en ceremoni för nyinflyttade, jazzfestivalen behöver en hornblåsare, liksom Ystad Military Tattoo.
Sedan några år hörs han också vid nyårsdoppet den 1 januari.
Han ägnar mycket av sin övriga tid åt familjen.
– Min fru och jag adopterade två barn från Guatemala. Det är det bästa vi gjort; de har givit oss så mycket glädje – och sex barnbarn, så vi har att göra.

Ett intresse är Elvis Presley. Hans lilla rum uppe i kyrktornet är fullt av Elvisprylar, mycket skänkt av människor som hälsat på där uppe och inspirerats till en gåva av det som de sett där.
Roland Borg kan räkna upp flera berömdheter som besökt tornet. 1956 gick till exempel gamle kungen de 108 trappstegen – då var det i och för sig fader Borg som skötte blåsandet, men Rolands Borg fick ändå vara med och träffa monarken.

Bara en gång under de gångna femtio åren har det hänt att Roland Borg somnat på sin post, berättar han. Men han blev snabbt väckt av telefonen – det var någon som saknade signalen.
Roland Borg spelar faktiskt inget instrument, men hans sista toner från tornet ska vara på trombon, har han bestämt. Han har fått en i present av sin kollega, och med hjälp av sin dotter, som är musiklärare, håller han på att bekanta sig med den. Målet är att Elvis Presleylåten Are you lonesome tonight ska bli hans svanesång.

Namn: Roland Borg
Ålder: 70 år
Yrke: Pensionär, tornblåsare i Ystad
Familj: Hustrun Yvonne, en son, en dotter, sex barnbarn.
Bor: Gärsnäs och Ystad.
Aktuell: Blåser i luren från Mariakyrkans torn i Ystad både julnatten och nyårsnatten.
Övrigt: Ystad är den enda stad i Sverige som bevarat tornblåsartjänsten. Och Roland Borg känner inte till att det finns något liknande i norra Europa, och absolut ingenstans i samma omfattning, året runt.

Vem har namnsdag i dag? Kolla här.

×