Emeli Bågvik (t.v). med barnen Agnes och Malte kom med kompisen Christina Jonsson och hennes barn Eva, Alessio och Leonardo, för fredagsmys och en lugn start på julen.
Mysbelysning på Oxievångsbadet.
Maria Larsson med barnen Sara och Åke passade på att basta efter sista inköpen innan jul. Foto: Dajana Kovacevic

Bastu och bad – en bra start på julen

Oxie Det må ha varit fredag men på Oxievångsbadet inleddes julen med en lögardag – dan före dan före dopparedan.

– Arbetsveckan är slut, barnen har haft sista skoldagen och många sista arbetsdagen innan jul. Vi vill att man ska kunna komma hit och slappna av i den stressiga vardagen vi lever i, säger Tommy Niles, badvärd på Oxievångsbadet, som på fredagskvällen hade lögardag för familjer.
Ett sextiotal personer slöt upp för att bada i mysbelysning och kanske ta årets sista bastubad.
Tre olika ”sittningar” i bastun ordnades, komplett med björkris och olika väldoftande oljor.
– Vi som jobbar här har gått en bastukurs och lärt oss om vilka effekter som eteriska oljor kan ha, till exempel kan de vara uppiggande, förklarar Tommy Niles.

Att piggna till strax innan flera dagars julfirande och spring på mellandagsreorna börjar, kan nog vara en god idé. Familjen Larsson, som bor alldeles i närheten, hade precis gjort de sista inköpen och rundade av kvällen med bad.
– Det är skönare här än på Jägersro där vi var för en stund sedan, säger Maria Larsson och nämner att familjen uppskattar öppettiderna och aktiviteterna på det lokala badet.
Christina Jonsson och vännen Emeli Bågvik passade också på att julbada på fredagskvällen.
– Jag har årskort här och brukar gå på relaxkvällarna på onsdagar. Det är mysigare här och lättare att umgås för att det är ett lite mindre bad, säger Emeli och Christina tillägger:
– Och så är det lätt att ta sig hit för oss och alltid rent och fräscht.

Malmö har som bekant flera badhus, bland annat ett nybyggt i Hyllie, och för de mindre ställena gäller det därför att sticka ut.
Tommy Niles berättar att även om de flesta besökarna bor i Oxie med omnejd händer det att folk tar sig hit från andra kommuner också.
– Vi får ofta höra att de uppskattar att det är lite lugnare här ute.
Familjerelaxen innebär att bastukåtan på innergården öppnas upp även för barn och det bjuds på fika. Familjebadet kring jul ordnas för tredje året i rad.
– Just nu är det stor konkurrens från olika köpcenter, men det blir lättare i januari när folk får dåligt samvete och börjar tänka på hälsan igen, säger badvärden Kalle Mårtensson.

Dagens fråga

Har du plockat fram vinterkläderna än?

  • Nej (64%, 338 Röster)
  • Ja (36%, 188 Röster)

Antal röster: 526

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×