Far och dotter, Eve Palm och Anna Björklund, har av Ystads Idrottsjournalistklubb utsetts till 2017 års idrottsledare i sydöstra Skåne. Båda har Hammenhögs IF som gemensamma nämnare. Eve är kvar i klubben, men Anna verkar efter flytten till Ystad i YIF Fotboll. Foto: Fredrik Sörensson/Ystads Allehanda

Anna går i pappa Eves fotspår

YSTAD/HAMMENHÖG För andra gången i Ystads Idrottsjournalistklubbs över 50 år långa historia har två eldsjälar, och inte bara en, utsetts till årets idrottsledare i sydöstra Skåne.

Far och dotter Eve Palm och Anna Björklund har Hammenhögs IF som en gemensam nämnare. Det var här de började spela fotboll och det var här deras ledargärning tog sin början. Eve är kvar. Efter sin familjs flytt till Ystad är det numera i YIF som Anna härjar.
– Varför just jag blivit utsedd? Det handlar väl om att jag varit ledare så länge i Hammenhögs IF, minst i 30 år, säger Eve Palm, 63.
Anna, 42 år, funderar på samma fråga och säger:
– Jag är engagerad, en juste ledare. Tror att jag har stor fördel i mitt ledarskap av att jag jobbat många år som lärare, bland annat nio år på Rosengård i Malmö.

De två tillhör en i idrottssammanhang numera ”utrotningshotad” art, de med klubbhjärtat på rätta stället, de som stannar kvar i alla lägen, de som inte lämnar skutan ens när den är på väg att sjunka. En gång Hammenhögs IF, alltid Hammenhögs IF. Mer sann är så kan inte denna devis vara för Eve Palm.
Han började spela som knatte i sin hembys klubb. Här stannade han karriären ut.
– Jag slutade när jag inte längre ville gå in i närkamper och riskera bli skadad, säger han med ett skratt och tycker sig minnas att detta måste vara när han var 37-38 år.
– Mina bästa år? Det var nog när vi låg i division 4 och hade ”Store-Leif” Ohlsson som tränare.
Sin ledargärning inledde han som tränare för äldsta dottern Annas årgång. Sedan följde han i princip Anna under hela hennes aktiva tid i Hammenhög.
– Jag har ju både varit tränare och lagledare även för A-laget, inflikar han.
Uppdragen i HIF har varit många fler än så. Han var suttit i styrelsen i många år och flera av dem som ordförande. Och han har alltid trivts och gör så än.
– Jag har ju inget att jämföra med, men i Hammenhögs IF har alltid sammahållningen varit extremt bra. Och vi har aldrig gjort skillnad på herr- och damfotbollen. Herrar och damer spelar på exakt lika villkor och har alltid gjort. Det tror jag, faktiskt, är ganska unikt.

Eve har även varit engagerad i sina två andra döttrars fotbollsutövande i HIF, men i Jennys och Helenas fall inte lika mycket som i storasyster Annas.
Sin fru Birgitta Ahl ”hittade” han också på fotbollsplanen.
– Hon spelade ju i A-laget när damerna var som bäst och låg i division 1 och mötte lag som Jitex. Birgitta har alltid också hjälpt till i föreningen. Och gör fortfarande.

Han gläds över att att blivit utsedd till årets idrottsledare och gläds extra över att dela det med dottern Anna. Eve ser många likheter de två emellan.
– Hon, precis som jag, är på idrottsplatsen i princip varenda dag. Jag tror hon ligger mycket bakom YIF:s lyft på ungdomssidan.
Anna är inte sen att bjuda tillbaka. Att hon, bokstavligt talat, går i pappa Eves fotspår är alls ingen överdrift.
– Pappa är en fantastisk förebild. Det är även mamma med sitt alltiallo i bakgrunden. Jag vill påstå att pappa med sitt ledarskap alltid legat före sin tid. Det var inte bara själva fotbollen han var bra på, utan allt runt omkring.
Anna är den i Hammenhögs damlag som gjort flest antal matcher och ofta gjort det som lagkapten. Ledaregenskaperna ”ärvde” hon tidigt och sitt första egna HIF-uppdrag gjorde hon parallellt med det aktiva spelet som ungdomstränare.

För sju-åtta år sedan gick familjens flyttlass till Ystad. Anna sökte en ny klubb för barnen att spela fotboll i och fastnade för YIF.
– Öja FF var bra i ungdomsfotbollen, men ”varför Öja” tänkte jag. Jag kollade upp klubbarna inne i stan, YIF och IFK. En av mina tidigare tränare i Hammenhög, Christer Eriksson, jobbade i YIF och tipsade om deras boll- och lek. Ja, på den vägen är det.
Anna blev, förstås, en av ledarna i gruppen.
– Det var nio spelare när jag började. Nu är denna åldersgrupp 60 man, konstaterar Anna glatt.

I dag är Anna ungdomsansvarig i Ystads IF-fotbollen och är alltjämt en av tränarna i P04-gruppen. Bland mycket annat…
– Som ansvarig ordnar jag bland annat utbildningar för att inspirera ledare och stötta dem och hålla deras engagemang uppe. En annan stor utmaning är att behålla våra spelare i åldern 16 till 19 år och att starta ett juniorlag. Det har inte funnits i YIF på många år.

×