Miljoner till projekt för och med tjejer

MALMÖ Med 4,2 miljoner kronor ska projektet Tjejdriven skapa möten, kreativitet och aktivitet för och med Malmös unga tjejer i stadens mest socialt utsatta områden.
I januari drar verksamheten igång.

Mode, dans och musik är hörnstenar när Internationella Kvinnoföreningen i Malmö beviljats projektbidrag på 4,2 miljoner kronor från Allmänna arvsfonden. I tre år möjliggör bidraget ett arbete som i det kulturella skapandet sätter fokus på integration genom Malmös tjejer och unga kvinnor mellan 12 och 25 år.

– Det är tjejerna själva som ska driva projektet. Det är en väldigt viktig bit att de samtidigt själva ska lära sig projektleda, skriva och rapportera med handledning av vår projektledare, berättar Tatjana Ristovski, verksamhetsledare på Internationella Kvinnoföreningen i Malmö, IKF.

Projektet Tjejdriven kommer att ha verksamhet på olika platser i Malmö i samarbeten med etablerade verksamheter som till exempel Flamman på Kroksbäck, Kulturfabriken i Annelund, Fryshuset, Nykterhetsrörelsens Studieförbund och Vuxenskolan. Målet är även att satsningen ska mynna ut i en föreställning som ska visas i Malmö men även i Göteborg och Stockholm i samarbete med Fryshuset.

– Vi vill använda platser över hela Malmö och inte bara i Rosengård, Nydala och Kroksbäck. Vi har även pratat med fritidsförvaltningen om att vara med på den stora föreningsgalan som hålls varje år och vi tänker även ta kontakt med Malmöfestivalen. Det är viktigt att tjejerna får visa upp det de gör utanför sina områden, säger Tatjana Ristovski.

Syftet med projektet är att på tjejers villkor öka förutsättningarna för att fler unga kvinnor och flickor med utländsk bakgrund blir mer aktiva i föreningslivet och i samhället.
– Vi vet ju sedan tidigare att det är svårt att få tjejer att ta del av fritidsaktiviteter på samma sätt som killar. Men kanske är det så att det inte finns så mycket som attraherar många tjejer och det är det vi nu vill skapa, säger Tatjana Ristovski.

Idén startade egentligen redan 2015 då IKF lärde känna tjejer i ett demokratiprojekt föreningen drev tillsammans med Svensk-somaliska föreningen. Tjejerna som deltog kom själva med idén att de på något sätt ville lyfta fram sin kultur genom dans, mode och sen visa upp det på en catwalk.
– Vi tog till oss detta, men frågade samtidigt om tjejerna skulle kunna tänka sig att bredda det här för att även omfatta andra etniska grupper som också har utländsk bakgrund men ändå många liknande beröringspunkter, säger Tatjana Ristovski.

Nu har tjejernas eget initiativ lett fram till den beviljade ansökan som nu möjliggör skapandet av kulturscenen för och med tjejer som i en kulturell fusion med mode, dans och musik ska bidra till att minska socialt utanförskap, öka inkludering och visa på likheter mellan olika kulturer.
I januari startar projektet med att rekrytera en projektledare. Nästa steg är att fånga upp intresserade tjejer i framför allt Malmös mest segregerade och låginkomsttäta områden.
– Men alla är välkomna. Det enda kriteriet är att man är tjej och bor i Malmö, säger Tatjana Ristovski.

Dagens fråga

Sverige är borta ur medaljstriden i handbolls-EM, kommer du att följa Sveriges sista matcher ändå?

Loading ... Loading ...