HVB-hemmet Selmagården vid Råbyhill har redan tömts och ska göras om till ett stödboende för ensamstående vuxna. Foto: Jonas Karlsson
– Det är alldeles utmärkt att de kan bo där under perioden som de etablerar sig, säger Hans Frank (L), ordförande i socialnämnden.

HVB blir stödboende för vuxna

HÖRBY
Strömmen av ensamkommande barn som anländer till Hörby kommun har minskat, och som ett resultat av det avvecklar kommunen HVB-hemmet Selmagården vid Råbyhill.
Men man kommer att fortsätta driva verksamhet där. Ett stödboende för ensamstående vuxna planeras i lokalerna.

Det finns två HVB-hem i Hörby som drivs i kommunal regi. Det gäller dels boendet på Hannagården på Ernst Ahlgrensgatan 3, där Strandpärlan tidigare höll till, dels Selmagården vid vandrarhemmet Råbyhill i östra utkanten av Hörby.
Eftersom det kommer betydligt färre ensamkommande barn och ungdomar till Hörby nu än för något år sedan behövs inte båda boendena längre. Verksamheten på Selmagården görs därför om och blir ett stödboende för ensamstående vuxna – företrädesvis unga män.

Socialnämndens ordförande Hans Frank (L) säger att stödboendet kommer att öppna direkt efter årsskiftet, och att HVB-verksamheten på Selmagården i princip redan är avvecklad.
– Vi behöver inte Selmagården längre i och med att Migrationsverket har fått fart på processen med åldersbestämningen av de ensamkommande barnen. Antalet ensamkommande barn som kommer till kommunen har dessutom minskat, säger Hans Frank.

Vad innebär begreppet stödboende, och vad är det för verksamhet som kommer att bedrivas på Selmagården i stället.
– Stödboende är ett integrationsboende för vuxna. I synnerhet är det ensamstående män. Det är personer som ska etablera sig i Hörby. De har behov att komma igång och försörja sig, och det är alldeles utmärkt att de kan bo där under den perioden som de etablerar sig.

Hur många platser kommer stödboendet att ha, och var bor de som ska placeras på boendet idag?
– Det finns 14 platser som är tillgängliga på boendet. De som ska bo där får vi till oss genom tilldelning. Det är Migrationsverket som har dem idag. Var de finns i Sverige vet jag inte, men det blir en tilldelning. Sen har de två år på sig att etablera sig.

Den personal som har jobbat med ensamkommande barn och ungdomar på Selmagården flyttas över till andra verksamheter.
– Personalbehovet på stödboendet blir lägre än när det var HVB-hem. Det handlar kanske bara om en person som ska jobba där. Vi ska ha tillsyn. Men de som ska bo på stödboendet är vuxna. Det är som vilket annat boende som helst.

Det kommer inte att bli några problem att hitta andra arbetsuppgifter för den personal som har jobbat på Selmagården, tror Hans Frank.
– Det hanterar vi. Vi har HVB-verksamhet kvar på Hannagården. Där har vi elva barn. Och förhoppningsvis ska vi snart starta LSS-verksamhet på Önnebo i Önneköp.

Frågan om verksamhetsförändringen på Selmagården har varit uppe i socialnämnden, men bara som information till politikerna.
– Det är en verksamhetsförändring. Det finns paralleller till hur vi har hanterat ärendet om Selmagården och avvecklingen av Önnebo. I båda fallen rör det sig om verksamhetsförändringar. Nämnden har fått information om vad som ska hända, och ingen i nämnden har initierat att det ska göras en politisk fråga av det, säger Hans Frank.

Dagens fråga

Vill du ha ett extra val till riksdagen nästa år?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×