Risk för fortsatt ras för Lundagård

HANDBOLL KFUM Lundagårds damlag lär få det svårt att undvika ytterligare en degradering. Förra säsongen tvingades laget lämna allsvenskan. Efter halva säsongen i division 1 ligger laget sist. Elva matcher har resulterat i elva förlust.

– Det är ju ett helt nytt lag vi spelar med i år. Bara unga tjejer, de flesta födda 1999/2000, utan tidigare erfarenhet av seniorhandboll, berättar Kent Engdahl, sportansvarig i klubben och damlagstränare fram till det att Robert Andersson tog över denna roll inför denna säsong.
Närmast bakom sig har Lundagårds damlag tre allsvenska säsonger.
Debutåret resulterade i kval till elitserien, andra året missades kvalet uppåt hårfint medan det tredje året resulterade i degradering. Nu ser Lundagård utan att rasa ner en division till.
De elva första matcherna i division 1 har förlorats.

Halvvägs in i serien ligger Lundagård sist.
– Vi visste det skulle bli ett tufft år. Kvar sedan förra året i allsvenskan är bara en spelare, Maria Hollfast, och hon är skadad och har inte kunnat spela de senaste matcherna. De flesta har aldrig tidigare spelat seniorhandboll. Truppen är tunn, bara tolv utespelare och tre målvakter, upplyser Kent Engdahl.
– Men vi har ändå varit nära att ta poäng, eller till och med vinna, tre-fyra gånger. Vi har lett i paus och varit med en bit till, men orken har sinat och vi har tappat i slutet.
I sista höstmatchen, mot Ystads IF borta i söndags, kom Lundagård till start med bara sju utespelare och en målvakt.
– Vi fick fyra återbud på matchdagens morgon, uppger Kent Engdahl.
Matchen i Ystad arena förlorades med 23-36 efter 8-15-underläge i paus.
– Positivt var det att vi gjorde fler mål i den andra halvleken än före paus, konstaterar Kent Engdahl.
Trots elva raka snytingar rapporterar Engdahl om god stämning och bra träningsflit.
Någon mirakeluppryckning till våren kan han inte lova, ej heller några spelarförstärkningar.
– Det är bara att jobba vidare med de spelare vi har och fortsätta utvecklingen. Bara att plocka poäng skulle vara en framgång. Klara oss kvar? Ett önsketänkande, men inte något som är realistiskt, påstår Kent Engdahl.

Upp till fjärdejumbon, alltså upp på rätt sida om nedflyttningsstrecket, har Lundagård efter höstens elva matcher åtta poäng till återkvalsplacerade Karlskrona Flottan. Precis ovanför de två förhatliga bottenstrecket parkerar Ystads IF på nio poäng. När serien startar om till våren, den 7 januari, tar Lundagård emot just YIF.

×