Johan Wester. December 2017. Foto: Håkan Jacobsson
Johan Wester i en hemstad som försöker se julig ut.Foto: Håkan Jacobsson
Johan Wester. December 2017. Foto: Håkan Jacobsson
Johan Wester. December 2017. Foto: Håkan Jacobsson

Han vill hjälpa idéer att hitta varandra

Idéer. Johan Wester vill hitta nya lösningar på hur liv ska levas, hur samhällen ska fungera. Han vill skapa sammanhang där forskare och tänkare från olika områden kan kulturkrocka för att få nya idéer att födas.

Namn: Johan Wester
Yrke: Mångsysslare. Komiker, entreprenör, programledare, moderator, med mera.
Familj: Sambo med Trine, tre egna barn, två bonusbarn.
Bor: Lägenhet i centrala Lund.
Aktuell: Fyller 50 år den 19 december.

Johan Wester är för de flesta känd som komiker och humorist – och det är han fortfarande. Just nu rullar poddradioserien Nyfiket, som går ut på att han sitter och fikar tillsammans med parhästen Anders Jansson.
– Så kommer det in någon vi inte har en aning om vem det är. Det kan vara en forskare, någon som håller på med något udda hantverk, en spökguide.
– Först tar vi en stund för att ta reda på vad det är för en – sedan löper vi amok i ämnet och stillar vår nyfikenhet.

Tolv entimmesavsnitt är inspelade, inför publik.
Nu för tiden är det dock oftare på andra scener som Johan Wester syns.
– Det jag gör allra mest är att vara ute som moderator.
Det handlar om att leda diskussioner och debatter i alla möjliga sammanhang.
– Jag har nytta av min nyfikenhet, min relativt goda allmänbildning, att jag har lätt för att bli intresserad av saker. Och att jag har förmågan att möta en publik.
– Jag kommer i kontakt med en massa människor. Ena dagen kan jag vara på Energimyndigheten, nästa kan det handla om stadsutveckling, nästa om robotisering eller integration.

– Det går inte att komma ifrån att mycket fastnar i huvudet, och att de där olika ämnena börjar tala med varandra där inne.
Ofta handlar det om framtidsfrågor.
– Jag har ett samhällsengagemang och känner at vi har ett enormt behov av att hitta nya lösningar, att vi verkligen är i ett skifte.
– Jag har ställt mig frågan hur jag kan verka utifrån där jag står. Och är det en plats där det lokala, det regionala och det globala går ihop så är det här i Lund. Kan jag bidra till att samla människor och till att få upp saker på agendan?
– Jag har saker på gång som jag inte vill prata om riktigt än.

Kan vi gissa att det är någon form av sammanhang för forskande och funderande människor att mötas, för idéer att födas och förenas, stötas och blötas. Ett sammanhang där han kan bidra med sina talanger och förmågor.
– Jag tycker att det är roligt att stå på scen, att vara live inför en publik, att känna och tänka och vara närvarande. Att inte nödvändigtvis ha ett manus, men att lyssna, ta in, finna ögonblicket.
– Det där får jag utlopp för när jag är moderator.

Det här betyder inte att han nu växlar tillbaka på något spår han hade tänkt sig när han en gång började på universitetet, till något han egentligen hade tänkt bli, innan spex och humor blev hans levebröd.
– Eftersom Anders och jag träffades redan på högstadiet och började göra saker ihop hann jag aldrig formulera några sådana planer. Redan innan jag kom till universitetet hade jag börjat göra det jag gör i dag – stå på scen, driva projekt.

Anders Jansson är för övrigt inte den ende av sina ungdomsvänner som Johan Wester umgås med. Han berättar att de ingår i ett gäng på sex personer från gymnasietiden som fortfarande träffas och som ordnade en spännande present till Anders Jansson, som halvsekeljubilerade för några veckor sedan.
Johan Wester är yngst i det gänget, och snart är det alltså hans tur.
– Jag är briefad; jag får en present i form av något som gör att vi ska umgås. Det är allt jag vet.

Han ser det som en stor gåva att få arbeta tillsammans med Anders Jansson. Med någon han formats tillsammans med.
– Vår styrka är att det är lagom mycket som förenar oss och som skiljer oss.
– Vår historia förenar oss – vi har invanda metoder för att spåna idéer.

De gör, som bekant, en hel del saker var för sig också.
– Vi har ju egna sidor vi behöver bejaka.
Fritidsintressen?
– Man skulle ju kunna utgå från att arbete är det jag tjänar pengar på, men det kan å andra sidan vara sådant som från början var ideellt. Så jag vet inte riktigt vad som är arbete och fritid.

Han har i alla fall inrättat sitt liv så att han i det dagliga inte ska behöva röra sig över speciellt stora ytor.
I centrala Lund kamperar han med sambon Trine och deras respektive barn. De är sammanlagt fem stycken – hur många som bor just hos dem skiftar.

– Vi träffades för fem år sedan. Vi hade gått gymnasiet samtidigt, men inte i samma klass. Jag minns henne, hon minns inte mig – lite besvärande, säger han och småskrattar.
Det var lundaspex som ledde Johan Wester och Anders Jansson vidare till den manusgrupp som producerade material för tv-programmet Snacka om nyheter, som startade 1995. 2001 slog de igenom stort på riksplanet med Hipp hipp! i tv,
De bildade bolaget Anagram, som nu har hunnit få ihop en imponerande lista framgångsrika produktioner för scen, tv och film. Både med och utan Wester och/eller Jansson.

På senare år har de gjort Lund Comedy Festival till en institution.
Hipp hipp! fick ett starkt genomslag. De senaste avsnitten premiärsändes 2011, men många av de återkommande rollfigurerna därifrån är fortfarande i högsta grad levande i människors medvetande. Som till exempel musikvetaren Itzhak Skenström eller Kajan, hängiven utbildare på räddningstjänsten.
Det är inget som säger att vi inte får se dem igen, antyder Johan Wester.

Namn: Johan Wester
Yrke: Mångsysslare. Komiker, entreprenör, programledare, moderator, med mera.
Familj: Sambo med Trine, tre egna barn, två bonusbarn.
Bor: Lägenhet i centrala Lund.
Aktuell: Fyller 50 år den 19 december.

Vem har namnsdag i dag? Kolla här.

×