Mattias Håkansson och J-Södras Tom Siwe i en närkamp i den första kvalmatchen på Vångavallen. Foto: TT/ARKIV

Håkansson ser fram emot nästa säsong

FOTBOLL Han gjorde allsvensk debut 2012 i Mjällbytröjan. Nu laddar den vindsnabbe mittfältaren Mattias Håkansson för en ny säsong i högsta serien med Trelleborgs FF.
- Det ska bli riktigt kul, säger han.

Söndagen den 19 november. Snön faller över Stadsparksvallen i Jönköping. Trelleborgstränaren Patrick Winqvist, iklädd t-shirt, manar på sitt lag från sidlinjen. TFF har 2-0 från första kvalmötet på Vångavallen, men är under press i returen. I 38:e minuten rasslar det till i nätet. Jönköpings Södras Robert Gojani gör 1-0, matchen lever. Men på tilläggstid i första halvlek drar Dino Islamovic till från distans och gör 1-1. TFF håller undan och är tillbaka i Allsvenskan efter sex säsonger i lägre serier.
TFF-mittfältaren Mattias Håkansson minns den tuffa starten i kvalmatchen för en månad sedan.
– Första halvlek var riktigt jobbig. Jönköping pressade på. Det kvittade hur mycket vi sprang, det kändes som de var en man mer på planen. Känslan var ändå att vi skulle vinna för vi hade marginalerna på vår sida. Och när Dino fick in sitt klassmål precis innan halvlek kändes det som det var klart, säger han.

Håkansson kom till TFF från Mjällby AIF vintern 2015. Några dagar innan kvalet mot J-Södra förlängde han sitt kontrakt med två år.
– Jag har kommit in jättebra i klubben, trivs med laget och allt runtomkring fungerar utmärkt. Om vi inte tagit steget upp i Allsvenskan hade vi säkert varit ett topplag i Superettan nästa år. Det finns ingen anledning att byta klubb när jag trivs så bra som jag gör.
Under premiärsäsongen missade han två månader på grund av en knäskada. I år fick han nöta mycket bänk under våren, men fick mer speltid under den andra halvan av säsongen.
– Under försäsongen och i Svenska Cupen gick det hur bra som helst. När serien drog igång fick jag inte så många chanser. Det var ganska tufft, men jag vet vad jag kan prestera och väntade bara på min chans. Under hösten gick det bättre och bättre för varje match, säger Håkansson, som gjorde allsvensk debut 2012 när han spelade i Mjällby AIF.
– Jag hoppade in borta mot Örebro sent på säsongen, säger han.

Totalt blev det 45 matcher och fyra mål i Allsvenskan innan Blekingelaget trillade ur. Nu är 24-åringen tillbaka i högsta serien med TFF.
– Det ska bli riktigt kul. Visst kommer det att märkas att vi gått upp en serie, men jag tror vi kommer att klara oss bra i Allsvenskan. Vi blir inget lag som man ska räkna bort direkt.

TFF drar igång försäsongen den 11 januari. Redan i början av februari spelas första tävlingsmatchen. Den allsvenska nykomlingen möter succélaget Östersunds FK i Svenska Cupen på Jämtkraft Arena.
– En jätterolig match för oss. Östersund har verkligen imponerat i Europa League. Nu ska de möta Arsenal och så kommer lilla TFF på besök. Men som spelare tänker man inte så mycket på motståndet, det är bara ut och köra.