Baby Shower for Mary.Foto: Tomas Gilljam/LILITH PERFORMANCE STUDIO
Baby Shower for Mary.Foto: Tomas Gilljam/LILITH PERFORMANCE STUDIO

Rituellt och lekfullt när jubileum avslutades

Scen/recension

SCEN
Baby Shower for Mary
Av: The Icelandic Love Corporation
Scen: Lilith Performance Studio, Malmö, torsdag 14 december 2017
Medverkande: Jóní Jónsdóttir,Eirún Sigurdardóttir, Tania Naranjo, Agnes Wästfelt, Lo Pettersson-Lundgren, Selma Kjellsson, Ida Mårdhed, Gittan Sundin, Molly Berggren med flera

Lilith Performance Studio i Malmö tioårsjubilerar i år och detta har under hösten firats genom att en rad performancekonstnärer framfört verk på temat middag. Som avslutning på firandet har The Icelandic Love Corporation bjudits in.
Verket heter Baby Shower for Mary. Och den där Mary, visar sig vara ingen mindre än den Maria som ibland kallas Guds moder.

När den isländska performancegruppen The Icelandic Love Corporation 2011 gästade Malmö och Lilith Performance Studio så var det med ett verk som inkluderade 14 skådespelare men också drog in publiken i skeendet. Titeln var Think less – feel more och verket undersökte både maktförhållanden och sociala roller.
Samtidigt fanns det inslag av något irrationellt, rent av ett slags mystik.
På väg till Bragegatan och Lilith Performance Studio funderar jag på om det är något liknande som väntar den här gången. I instruktionen inför kvällen står det att var och en ombedes ta med en gåva till Mary i form av en ros, vit lilja eller ett moget päron. Det visar sig bli en kväll som bjuder på ganska så väsensskilda upplevelser jämfört med den isländska gruppens performance för sex år sedan.
Men några grundläggande drag går att känna igen – den underliggande och lätt ironiska lekfullheten samt de rituella, mystiska inslagen. På ett sätt är mystik en del av det isländska nationella varumärket. The Icelandic Love Corporation adderar ett visst mått av new age-liknande övningar i det program som vi i publiken får gå igenom under kvällen.

Ska jag på ett enkelt vis beskriva grundstrukturen i Baby Shower for Mary så påminner flera inslag om teambuildingövningar. Vi delas in i fyra olika familjer vars namn också valts med viss ironisk omsorg, Kennedys, Beckhams, Kardashians och Jacksons.
Men som jag inledningsvis sa så skiljer sig Baby Shower for Mary markant från Think less – feel more genom att det mörka ersatts av en påtaglig feelgoodkänsla.
Efter en andningsövning blir det oförberedd körsång där de olika familjerna får ställa sig upp och framföra gamla hitlåtar inför de andra. Det är förstås ganska dråpligt.
Vad som sedan följer är bland annat ett kollektivt degknådande, allt medan två personer upphöjda på en träkonstruktion blandar drinkar och har kanelbullar på gång i en ugn. En kvinna iförd medeltida kläder sitter hela tiden tyst, men i ett inslag får var och en gå fram till den närmast arketypiska gestalten för att få ett slags välsignelse.

Gåvorna vi tagit med kommer förstås till användning. Resultatet blir en ganska så spektakulär skapelse som utförs kollektivt under ritualiserade former. Under förberedelsen av den skapelseakten läser värdinnorna upp en ramsa där de säger farväl till den tid som varit. Budskapet tycks vara att vi ska lära av historien men måste se framåt och bejaka förändring.
The Icelandic Love Corporation har haft en utgångspunkt i ambitionen att göra en ceremoniell hyllning till det okända och det ofödda. I detta ingår också en vacker och även visuellt anslående version av Schuberts Ave Maria.

Avslutningsvis är alla drinkar färdigblandade och det blir en ren partystämning. Helt lättolkat är inte verket, men det finns både feministiska och samhällskritiska trådar att nysta i för den som så önskar. Performancekonst kan vara otäck och oroande, men den kan också vara riktigt trevlig som denna kväll, om än inte utan spänningsmoment. En värdig avslutning på årets jubileumsaktiviteter.

SCEN
Baby Shower for Mary
Av: The Icelandic Love Corporation
Scen: Lilith Performance Studio, Malmö, torsdag 14 december 2017
Medverkande: Jóní Jónsdóttir,Eirún Sigurdardóttir, Tania Naranjo, Agnes Wästfelt, Lo Pettersson-Lundgren, Selma Kjellsson, Ida Mårdhed, Gittan Sundin, Molly Berggren med flera